Kvinnen som fødte barnet på feltsykehuset i Camp Bastion i den konfliktfylte Helmand-provinsen tirsdag, var ikke klar over at hun var gravid. Ifølge det britiske forsvarsdepartementet tillates ikke kvinner å tjene på frontlinjen om de er gravide.

Fødselen har mildt sagt forbløffet toppledelsen i det britiske Forsvarsdepartementet, som umiddelbart har satt i verk ekstra grundige undersøkelser av kvinner forut for utstasjonering i krigsområder, skriver Daily Mail.

– Men moren har ikke gjort noe galt, understreker en militær kilde overfor avisen.

Angrepet

Bare fire dager før fødselen ble to amerikanske soldater drept, og det ble gjort store materielle skader da leiren ble angrepet av opprørssoldater med håndvåpen, raketter og skuddsikre vester.

Dette bildet er tatt fra en Taliban-video og viser sist ukes angrep på basen. (Foto: AP)

Dessuten: Prins Harry, som flyr kamphelikoptre under navnet Harry Wales, tjenestegjør for tiden også i Camp Bastion.

Moren og babyen, som ble født fem uker før termin, har det etter forholdene bra og venter nå på at et spesialistlegeteam kommer fra Storbritannia for å følge henne hjem.

Kvinnen hadde vært utplassert i sin brigade siden mars, men først to dager før fødselen merket hun symptomene. Hun gikk til legen og klaget over voldsomme magesmerter. Undersøkelser viste raskt at fødselen inge ante om var i gang.

Les også: 23 CIA-agenter risikerer arrestasjon i Europa

Uvant oppdrag

Barnet ble kyndig tatt i mot av legene ved det topp utrustede feltsykehuset i leiren, hvor kirurgene vanligvis befatter seg mer med amputasjoner og skuddsår, skriver britiske medier.

– Dette kom som julekvelden på kjerringa på oss. Du forbereder deg på å behandle krigsskadde, ikke en fødende mor. Det er definitivt hva folk snakker om i leiren akkurat nå, sier en kilde til Daily Mail.

Soldaten skal være fra den tidligere britiske kolonien Fijiøyene. Hun gjennomgikk uten problemer de krevende fysiske testene – blant annet 8 km løping – forut for utplassering i den særdeles urolige Helmand-provinsen.

– Hun er åpenbart sterk og i god form, sier en kilde til Daily Mail.

(NTB/TV 2)