Særpreget interiør med svært gode seter er blant Saab 9 3s kvaliteter. Men verditapet på fem år gamle biler er størst av samtlige modeller akkurat nå.
Særpreget interiør med svært gode seter er blant Saab 9 3s kvaliteter. Men verditapet på fem år gamle biler er størst av samtlige modeller akkurat nå.

Denne bilen taper seg aller mest

Et pengesluk for første eier – men kan være smart bruktkjøp.

Biladministrasjons- selskapet LeasePlan har akkurat lagt fram sin statistikk for verditapet på fem år gamle biler i Norge.

De er størst på biladministrasjon her til lands og har ansvaret for mer enn 37.000 biler. De både kjøper og selger dem – noe som gir et omfattende grunnlag for å komme fram til hvilke biler som holder seg best i verdi – og hvilke man taper mye penger på.

61–65 prosent minus

Verditap er den store stygge ulven i de aller fleste bilholdsregnskaper. Og de som kjøpte ny Saab 9–3 tilbake i 2007, gjorde dessverre ikke noen økonomisk smart handel. Fem år etter viser det seg nemlig at dette er modellen som har tapt seg mest av samtlige i undersøkelsen.

Saab 9–3 1,9 TDI stasjonsvogn kostet ny den gangen 387.000 kroner. Nå har LeasePlan regnet seg fram til at den har hatt et verditap på mellom 61 og 65 prosent (før øvrig eneste bilmodell som har verditap på over 60 prosent).

Det betyr at du i dag kan kjøpe den for like i overkant av 140.000 kroner.

Dyr SUV kan være et pengesluk – se bare her:

Ganske som ventet

Brooms bilekspert Benny Christensen var til stede da LeasePlan la fram alle tallene på et pressemøte. Han er ikke veldig overrasket over at Saaben kommer så dårlig ut.

– Nei, dette var nok dessverre en ganske ventet "slakt". Det var jo vært turbulent rundt Saab lenge og etter konkursen ble det ekstra tungt å selge merket, både nytt og brukt. Likevel: Opp mot 65 prosent over fem år er veldig høyt. Her er det dessverre mange kunder som taper mange penger, sier Benny.

LES OGSÅ: Dette er Norges-bilen fremfor noen

Ikke fraråde

– Men rundt 140.000 kroner for en fem år gammel Saab stasjonsvogn med dieselmotor – det må da vel kunne sies å være en bra bruktkjøp?

– Så absolutt, og det er jo den andre siden av denne saken. Alle Saabs modeller gir nå veldig mye bil for pengene på bruktmarkedet. 9–3 stasjonsvogn var ikke den mest moderne bilen i klassen tilbake i 2007 heller, men det er en bil med flere styrker og kvaliteter. Og til en så hyggelig pris, vil jeg absolutt ikke fraråde noen å kjøpe.

Denne er i andre enden av skalaen – har tapt seg 14.000 kr hver måned:

Langsiktig perspektiv

– Med mindre man har tenkt å selge igjen kjapt, kanskje?

– Ja, nettopp. Da bør man kjøpe noe helt annet. For dette er helt klart en bil folk ikke står i kø for å kjøpe. Men har man et langsiktig perspektiv på eierskapet og har tenkt å ha bilen i mange år, kan dette være et av de smarteste bruktkjøpene akkurat nå, sier Benny Christensen.

Vi kommer tilbake med mer statistikk på verditap de kommende dagene.

Les mer om 9-3 som bruktbil - klikk her:

Saab 9-3 stasjonsvogn solgte ganske bra i starten. Nå gjør svært høyt verditap den til et godt bruktbilkjøp, i alle fall hvis man har tenkt å ha bilen lenge.
Saab 9-3 stasjonsvogn solgte ganske bra i starten. Nå gjør svært høyt verditap den til et godt bruktbilkjøp, i alle fall hvis man har tenkt å ha bilen lenge.

Holder den koken? Les testen av Saab 9–3 her:

Har du opplevelser rundt verditap? Fortell i kommentarfeltet under: