Det dukker med ujevne mellomrom opp episoder der bilister kjører inn på motorveiene mot kjøreretningen. Dette livsfarlige fenomenet kalles "spøkelsesbilister" - og de ønsker danske veimyndigheter å komme til livs, med drastiske virkemidler.

Fire nye motorveiramper har fått den automatiske spikermatten, som fungerer slik at stålpiggene reiser seg fra en flat stålboks dersom en sensor registrerer biler fra feil retning, melder Teknisk Ukeblad (TU).

Vejdirektoratet i Danmark har valgt dette som et av flere nye tiltak som skal hindre det som kalles spøkelsesbilister.

LES OGSÅ: Kjørte i feil kjøreretning ut fra Gardermoen

Kan komme til Norge

Forsøkene i vårt naboland blir fulgt også i Norge. Torbjørn Tronsmoen, seniorrådgiver i Vegdirektoratet, uttaler til TU at de vil vurdere et slikt tiltak i Norge også, dersom det gir positive resultater.

Utover de kostnadene et slikt tiltak vil føre til – må Vegdirektoratet imidlertid også vurdere hvordan løsningen takler norske vinterforhold.

I perioden 2002–2009 har fem personer omkommet på norske veier grunnet såkalte spøkelsesbilister, opplyser Tronsmoen til TU.

SE VIDEO: Men – denne er vel i feil kjøreretning?

Mindre dramatisk

Et annet, og mindre dramatisk tiltak som er testet, er å ha såkalte lanelights nedfelt i kjørebanen. De lyser rødt og lyset beveger seg mot bilens retning dersom en bil kommer i feil kjøreretning.

Det er ved to tilfeller dokumentert på video at dette har ført til at biler på "feil vei" har stoppet.

I Norge har vi så langt benyttet seg av veiutforming og skilt for å sikre at bilistene ikke tar feil.

– Vi forsøker å utforme veinettet slik at det er lett å kjøre riktig, og vanskelig å kjøre feil, fortsetter Tronsmoen til TU.

LES OGSÅ: Her blir hun stoppet på vei i feil retning på motorveien