Det var en bil som denne   en Nissan Qashqai   rogalendingen  kjøpte. Eller snarere: Trodde han kjøpte... Det ble etter hvert en svært kostbar historie. (Foto: Gunnar Omsted)
Det var en bil som denne en Nissan Qashqai rogalendingen kjøpte. Eller snarere: Trodde han kjøpte... Det ble etter hvert en svært kostbar historie. (Foto: Gunnar Omsted)

Trodde han kjøpte bil – tapte en halv million

Noen tilbud er virkelig for gode til å være sanne ...

Det startet med at mannen fra Rogaland skulle leie bil til en familieferie. Prisen var allerede avtalt: 5300 kroner for ti dager. Men så skjedde det ting som gjorde at regningen nå har kommet opp i rundt en halv million kroner.

Og for de pengene fikk han ingen bil ...

Spontant kjempetilbud

Stavanger Aftenbladforteller den ganske utrolige historien som nå har kommet til veis ende i Høyesterett.

Det hele startet på Stavanger lufthavn Sola i 2009. Rogalendingen kom for å leie bil og ute på parkeringsplassen fortalte han utleiesjefen at han også hadde planer om å kjøpe seg bil. Det resulterte i et spontant kjempetilbud: Han skulle få kjøpe Nissan Qashqaien for 125.000 kroner – mens bilen hadde nypris på 330.000 kroner.

Det verken leietakeren eller arbeidsgiveren visste, var at utleiesjefen bare noen måneder tidligere var dømt til tre år fengsel for økonomisk kriminalitet. Nå hadde han skumle hensikter igjen.

LES OGSÅ: Oj - bilen var visst ikke stjålet likevel...

Brått slutt

Betalingsterminalen var angivelig i ustand, derfor betalte kjøperen bilen kontant. Noen del to av vognkortet var heller ikke å finne, men det stoppet tydeligvis ikke kjøperen som hadde bil noen måneder før det brått var slutt. Da hadde utleiesjefen sluttet og riktig eier av bilen – DnB Nor Finans – krevde å få den tilbake.

Bilkjøperen gikk da til sak mot utleiefirmaet og krevde å få tilbake kjøpesum og ulike utlegg. Han vant fram i både tingretten og lagmannsretten, men saken gikk videre til Høyesterett.

Burde forstått

Nå har Høyesterett talt. Rikets øverste dommere mener at ledelsen i bilutleiefirmaet ikke kunne ta ansvar for det den tidligere ansatte hadde gjort.

Høyesterett mener at kunden burde forstått at det var lureri da den ene bjellen ringte etter den andre. Utleiefirmaet drev ikke med salg, bilen var ny, prisen var oppsiktsvekkende lav, vognkortets del 2 manglet, salgsfullmakt forelå ikke og det ble bedt om kontant oppgjør, skriver Stavanger Aftenblad.

LES OGSÅ: Krasjet med vilje - elleve ganger

For godt til å være sant ...

Dermed ble det knusende nederlag for bilkjøperen. Han tapte de 125.000 kronene han ga for bilen og måtte i tillegg dekke utleiefirmaets saksomkostninger på 250.000 kroner – dessuten egne omkostninger på langt over 100.000 kroner.

Moralen må vel igjen være: Når noe er for godt til å være sant – da er det som regel også det ...

LES OGSÅ: Ville du skjønt at denne annonsen er svindel?