NETTKRIGERE: Norske soldater skal hindre cyberangrep i Norge. (Foto: TV 2 / NTB scanpix)
NETTKRIGERE: Norske soldater skal hindre cyberangrep i Norge. (Foto: TV 2 / NTB scanpix)

Norske nettkrigere skal hindre cyberangrep

Over 1000 mann er bevæpnet med datamaskiner for å forsvare oss mot angrep fra netterrorister.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med store deler av forsvarets ledelse åpnet forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) Norges nye datanettverksforsvar.

– Dette skal forsvare oss mot ytre trusler – og i en reel stridssituasjon er det helt sikkert at en fiende vil forsøke å ødelegge våre informasjonssystemer. Så dette må vi som samfunn ta på mye større alvor, sier han til TV 2 under den offisielle åpningen på Jørstadmoen tirsdag.

Militærorganisasjonen er Norges nye datanettverksforsvar.

LES OGSÅ: Forsvaret utsatt for målrettet dataangrep

Nettkrigere

Cyberforsvaret har i dag 1100 soldater, som er fordelt på de to hovedgarnisoene Jørstadmoen og Kolsås, men også spredd over hele landet og i internasjonale tjenester. Og 0,5 millioner per soldat skal gjøre dem til noen av verdens beste nettkrigere.

Forsvarsgrenen, som ble opprettet i 2011, skal videreføre de oppgavene Forsvarets informasjonsinfrastruktur (INI) hadde.

– Norge ligger ganske langt framme på dette feltet. Vi har mange teknologiske miljøer som bidrar, og miljøet på Jørstadmoen er svært viktig også i internasjonale sammenhenger, sier Barth Eide.

Det totale budsjettet for å sikre Norge mot cyberangrep er på 2,5 milliarder norske kroner.

– Det er en helt riktig bruk av penger. For det er meningsløst å ikke få på plass dette, sier forsvarsministeren.

Angrep

Det er viktig for Norge å få på plass et skikkelig datanettverksforsvar – for de fleste av oss er kanskje litt naive i møte med slike trusler.

– Jeg tror det er riktig i vårt storsamfunn. I Forsvaret har vi hatt et stort fokus på sikkerhetskultur tidligere, men nå tar vi det til et enda høyere nivå. Men generellt i Norge har vi gjort oss svært avhengige av det digitale rom uten at vi har tatt de tilstrekkelige forhåndsreglene. Truslene vokser hurtigere enn vi klarer å sikre oss. Derfor er det viktig at vi tar dette på alvor, sier statsråden.

Norge har så langt blitt skånet for de skikkelige store datanettangrepene.

– Men vi er til stadighet utsatt for mindre angrep, som for eksempel inntregningsforsøk. Og vi vet at mange prøver å teste sikkerheten i våre nett, for å vite hvordan det ligger an. Derfor er det viktig å være langt fremme på dette området, sier Barth Eide.

LES OGSÅ: Her er Norges nyeste spion

Rekrutterer blant ungdom

I flere år har Forsvaret rekruttert datakyndige mennesker med stand på datatreffet «The Gathering» – og informasjonsansvarlig for treffet, Simon Eriksen Valvik, sier til tv2.no at det er bra at Forsvaret har fått øynene opp for dem.

– Vi driver med mye mer enn bare å spille dataspill. Våre deltakere får leke seg med nytt teknologisk utstyr, og vi har konkurranser med teknologisk utfoldelse, sier han.

Aldersgruppen på datatreffet er 17 år – noe som er midt i blinken for Forsvaret med tanke på førstegangstjenesten.

– Det er fint å se at Forsvaret tenker nytt, og at deltakerne kan bli testet med vanskelige oppgaver som må løses eller dataprogrammer som må hackes. For en utdanning i Forsvaret gir mange muligheter, og for oss betyr det også mye å ha et samarbeid, sier Eriksen Valvik.

Tommy Sollyst Hultin (f.v.), styreleder i Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom (KANDU) organisasjonen som arrangerer The Gathering, informasjonsansvarlig Simon Eriksen Valvik, forsvarsminister Espen Barth Eide og sjef for Cyberforsvaret Roar Sundseth under oppstartsmarkeringen av Cyberforsvaret på Jørstadmoen tirsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)