UFARLIG: De er ufarlige men hudtaggens utseende kan være skjemmende.  (Foto: dermatologi.no)
UFARLIG: De er ufarlige men hudtaggens utseende kan være skjemmende. (Foto: dermatologi.no)

Hudtagger: Halvparten av oss får disse

De kan dukke opp overalt på kroppen, og halvparten av oss vil få dem i løpet av livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har kanskje hatt hudtagger. Ikke? Da er sannsynligheten stor for at de dukker opp.

Ifølge nettstedet MedicineNet får nemlig halvparten av oss hudtagger i løpet av livet. Det høye tallet bekreftes av norske hudleger.

Les også: 5 pinlige helseproblemer hos menn

Overvektige har flere tagger

Hudtagger, med det medisinske navnet acrochordon, er små vekster av hud. Taggene forekommer vanligvis på halsen, armhulene, øyelokk, hudfolder og andre områder som kan bli hyppig gnidd eller irritert, men de kan dukke opp overalt på kroppen der du har hud.

Ifølge CNNs lege og ekspert Jennifer Shu kan taggene være assosiert med graviditet, fedme, diabetes og andre helsemessige forhold. Noen mennesker er mer utsatt for hudtagger enn andre, enten gjennom økt vekt, delvis kombinert med arvelighet eller andre ukjente årsaker.

Les også: «Ser jeg normal ut nedentil?»

Ikke farlig

Skal vi være bekymret? Absolutt ikke. Mange har hudtagger uten engang å vite det.

– Oftest vil hudtaggen forvandles til en skorpe og falle av på egenhånd, gjerne uten at personen engang visste at de hadde en hudtagg. Noen foretrekker likevel å få de fjernet, enten av kosmetiske årsaker eller fordi taggene gnir mot klær eller er belastende på andre måter, sier Shu til CNN.

Brennes eller fryses bort

Vanligvis er hudtaggene små (2-5 millimeter i diameter), men hos noen kan taggene bli stor som en drue (en centimeter) eller til og med på størrelse med en fiken (fem centimeter). Taggens utseende kan være skjemmende, og det er oftest er det derfor de fjernes.

Mange fastleger fjerner hudtagger og de fleste norske privatklinikker tilbyr fjerning av hudtagger. Taggene fjernes enten med kirurgi (klippes bort under lokalbedøvelse), frysebehandling, brennes bort eller fjernes med laser.

– Blir taggen fjernet med roten er det en god mulighet for at den forblir borte, sier hudlege Ole Martin Rørdam til tv2.no.

Les også: Trailersjåfør fikk halve ansiktet ødelagt av sola

Gjør-det-selv-metoder

Mange velger å fjerne taggene selv. Det kan gjøres med å knyte en sytråd rundt taggen, noe som vil stoppe blodtilføring til taggen som vil tørke opp og falle av etter noen dager. Rørdam er ikke overbevist over denne metoden.

– Dette funker litt, men man får ikke med seg hele roten. Jeg vet ikke hvor effektivt det er, men det er ikke farlig å prøve, sier hudlegen.

Å klippe eller skjære bort taggen selv vil han ikke anbefale av fare for blødninger og infeksjoner.

Les flere helsesaker her