Dette er en tøff og sporty SUV, som nok gir vann i munnen på en del nordmenn også. Men dessverre har den motorer som ikke passer med det norske avgiftssystemet   så denne må du i tilfelle importere selv om du vil ha den.
Dette er en tøff og sporty SUV, som nok gir vann i munnen på en del nordmenn også. Men dessverre har den motorer som ikke passer med det norske avgiftssystemet så denne må du i tilfelle importere selv om du vil ha den.

Mazda CX-9: Ny knalltøff SUV – men vi får ikke kjøpe den

Se hvorfor den sporty syvseteren ikke kommer til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mazda har stor suksess her hjemme med sin kompakte SUV CX-5. Men de har også opplevd det motsatte, da de forsøkte seg med CX-7.

Og en annen Mazda-SUV har ikke engang kommet til Norge - nemlig storebror CX-9. Det er egentlig veldig synd, for dette hadde langt på vei vært en perfekt Norges-bil. CX-9 er nemlig stor og rommelig, har syv seter og har fått mye skryt for kjøreegenskapene. Men en ting gjør den ganske uselgelig i Norge.

Skal fornyes

CX-9 er i praksis skreddersydd for det amerikanske markedet og har solgt ganske bra der borte - og i enkelte andre markedet. Det er motoren som er "problemet". Stor V6-bensin betyr at den får full jackpot i den norske avgiftsberegningen - dermed blir den også altfor dyr i forhold til konkurrentene.

Nå er det klart for facelift på CX-9, i tråd med Mazdas nye designretning, KODO – soul of Motion. Motoren forbli imidlertid den samme, hvilket betyr en 3,7-liters V6-er på 273 hk. Den gjør lite for å sørge for at bilen skal bli mer aktuell her hjemme.

Men tøff, det er den!

LES OGSÅ: Mazda CX-7: Hvorfor kjøper ingen denne SUV-en?

Betydelige grep

Premieren på den nye SUV-satsingen til Mazda blir på Australian International Motor Show – og i Australia blir den lansert mot slutten av året.

Foreløpig er det bare eksteriørbilder som er frigitt – men her er det ingen tvil om at det blir gjort betydelige grep. Grillen minner mye om den vi finner på lillebror CX-5 - mens lyktene og de runde kantene i fangeren har fellestrekk med nye Mazdaa 6.

Den blir fortsatt tilgjengelig med tre seterader, et helt nytt infotainment-system og sikkerhetsutstyr som filskilt-varsler, fjernlys-assistent og varsling om hindringer i veibanen.

LES OGSÅ: Kan Mazda-SUV-en yppe seg mot Volvo?

00 MAzda CX9 2
00 MAzda CX9 2

Gode kjøreegenskaper

Den over fem meter lange og to tonn tunge bilen har fått mye skryt for gode og relativt sportslige kjøreegenskaper.

Hvis du skulle være interessert i CX-9 så er det faktisk ikke nødvendig å reise lenger enn til Sverige. Der finnes det en hel del av den utgående modellen på bruktmarkedet.

Den rimeligste akkurat nå er en 2009-modell som blir din for 195.000 kroner. Og ja - da snakker vi attpåtil svenske kroner...

LES OGSÅ: Mazda CX-9: Hvorfor finnes ikke denne bilen i Norge?