Kreativt og ikke så rent lite mystisk med kamera oppe i skiboksen.  Men det viser seg altså å ha en ganske naturlig forklaring. (Foto: Rikspolisstyrelsen)
Kreativt og ikke så rent lite mystisk med kamera oppe i skiboksen. Men det viser seg altså å ha en ganske naturlig forklaring. (Foto: Rikspolisstyrelsen)

Se hva svensk politi gjemmer i skiboksen

Ikke så uskyldig som den ser ut, nei!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kameraer for automatisk nummergjenkjenning har vært i bruk i Norge i snart to år. Disse leser av registreringsnummer og sjekker mot databaser som umiddelbart gir tilbakemelding om bilen for eksempel er registrert stjålet eller det ikke er betalt årsavgift på den.

Kameraene kan være plassert langs veiene – eller være montert i UPs biler.

Mange spekulasjoner

Men når svensk politi nå tester teknologien, skjer det på en litt mer spesiell måte. De har nemlig puttet kameraet inn i en skiboks – noe som har skapt mange spekulasjoner i vårt naboland.

Det har blant annet gått sterke rykter om at dette var en ny type lasermåler og at politiet brukte skiboksen for å fremstå som ekstra anonyme i trafikken.

SE OGSÅ: Her løper fotoboksen fra politiet

Avslørt av UP

Det har også blitt hevdet at skiboksen har vært å se på norske veier. Nå får vi svaret – og det er (kanskje noe overraskende) norske UP som avslører gåten på sin egen Facebook-side.

Her kan vi nemlig lese følgende:

Aldri vært i Norge

– Svensk politi har siden tidlig i sommer testet systemer for ANPR, automatisk nummergjenkjenning. ANPR virker med ett eller flere kamera som sjekker registreringsskilter opp mot diverse systemer slik at politiet automatisk kan få vite at et kjøretøy f. eks er stjålet eller er uten forsikring. Denne skiboksen inneholder ett av flere forskjellige ANPR systemer svensk politi har testet.

Systemet har vært testet ut i Stockholmsområdet og har vært montert på flere forskjellige biler. Ifølge det svenske politiet og leverandøren har denne boksen aldri vært på en bil i Norge. Normalt skal de kameraene som sitter i denne boksen ha en annen plassering, men på grunn av forsøket ble de plassert i en skiboks

LES OGSÅ: Denne fotoboksen har du ikke sett maken til

Automatisk politiblikk

UP kan også fortelle hvordan de fikk kjennskap til denne testen: Vi siterer igjen fra Facebook-siden:

"Mysteriet" ble oppklart i forbindelse med at Rikspolisstyrelsen har vært i Norge for å se hvordan UP bruker ANPR i tjenesten. UP har ANPR i hele landet og har benyttet dette systemet i over to år. Systemet vi har brukt til nå har vært montert på stativ langs veien, men nå har vi også gått til anskaffelse av ANPR som er montert inne i politibilen.

UP sin ANPR gir kun "alarm" på de kjøretøyene det er noe galt med. Det kan være at kjøretøyet er stjålet eller mangler forsikring. Dette er et automatisk politiblikk som skal hjelpe politiet med å plukke ut de som trenger politiets oppmerksomhet istedenfor å bruke tid på de som har alt i orden.

Les hvor Norges mest effektive fotoboks står