SETTES OPP: Teaterstykket «Manifest 2083» skal likevel settes opp i NOrge. STykket er skrevet av danske Christian Lollike. (Foto: Martin Ballund/Afp)
SETTES OPP: Teaterstykket «Manifest 2083» skal likevel settes opp i NOrge. STykket er skrevet av danske Christian Lollike. (Foto: Martin Ballund/Afp)

Breivik-teater til Oslo i oktober

Det kontroversielle danske teaterstykket «Manifest 2083» basert på Anders Behring Breiviks manifest får norsk premiere i slutten av oktober.

Etter høylytt debatt, kritikk og utsettelser har Dramatikkens Hus i Oslo likevel valgt å sette opp stykket til den danske dramatikeren Christian Lollike.

Settes først opp i København

Stykket, som har premiere på CaféTeatret i København 11. oktober, spilles i første omgang kun i helgen 27.-28. oktober i Oslo. I København skal stykkes spilles til midten av november.

«Med utgangspunktet i manifestet undersøker forestillingen hvorfor og hvordan en tilsynelatende velfungerende norsk mann kunne forvandle seg til vår tids største massemorder», står det i forhåndsomtalen.

Skapte reaksjoner

Stykket oppføres som en monolog med skuespilleren Olaf Højgaard i rollen som Breivik.

Da nyheten om teaterstykket første gang ble kjent i vinter, skapte det sterke reaksjoner blant berørte etter 22. juli, som mente det var for tidlig med et teaterstykke.

Nylig avgåtte kunstnerisk leder ved Dramatikkens Hus og konsulent for stykket, Kai Johnsen, sier han mener oppsetningen er viktig og kan forsvares.

– Jeg mener det er en slags borgerplikt. Vi ser nå et Europa i dyp krise med en masse unge og arbeidsløse mennesker som ikke vet hva de skal gjøre med frustrasjonen og aggresjonen sin. Jeg, og flere med meg, er redde for at dette kan skje igjen. I det perspektivet så blir spørsmålet om for tidlig eller for sent kanskje ikke så relevant, sier Johnsen til NTB. (©NTB)