solastranden-elv (Foto: Kristian Myhre)
solastranden-elv (Foto: Kristian Myhre)

Kreftfremkallende middel renner ut på badestrand

Fem år etter at det ble forbudt å bruke den kreftfremkallende miljøgiften PFOS, er det fortsatt store mengder av stoffet som går rett ut i Solastranda.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Naturvernforbundet vurderer å anmelde Avinor for brudd på forurensningsloven.

PFOS – hvis fulle navn er perfluoroktylsulfonat – ble tidligere brukt i brannskum og tekstiler, men har vært forbudt siden 2007. Årsaken til at det ble forbudt, er at det har kreftfremkallende egenskaper, og skremmende nok renner det rett ut på en av Rogalands mest populære badestrender.

Kan forårsake kreft

– Dette er en av verdens ti verste miljøgifter. Det er farlig både for mennesker og dyr, sier Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet til TV 2 Nyhetene.

– Det er ikke akutt giftig, ikke farlig å gå rundt i avfallsområdet, men får du det i deg gjennom sjømat for eksempel, gir det snikende giftvirkninger over tid, sier han.

GIFTSOFFER: I kanalen mellom brannøvingsfeltene (BØF) og solastranden er PFOS-nivåene skyhøye. (Foto: Naturvernforbundet)

Miljøgiften PFOS brytes ikke ned i naturen. Og ved de aller fleste norske lufthavnene er det påvist PFOS i grunnvann og ferskvann. Dette spres altså videre til vannmiljøene lenge etter at bruken av den ble stanset, ifølge en rapport Avinor selv la frem tidligere i år.

Selv om stoffet ble forbudt for flere år siden, er det veldig vanskelig å få oversikt over hvor store mengder som ligger igjen i jordsmonnet. På Stavanger lufthavn Sola, stanset man bruken av PFOS i 2001, men i bekken fra Sola Brannøvingsfelt til den populære Solastranda er det fortsatt skyhøye nivåer av PFOS.

– Skadevirkningene kan være kreft, dårligere imunforsvar eller forstyrret stoffskifte, sier Schulze.

Vurderer anmeldelse

Naturvernforbundet var nylig på befaring på Solastranden, der det helsefarlige stoffet fremdeles renner ut i Nordsjøen. De er kritiske til at oppryddingen lar vente på seg, og vurderer å anmelde Avinor.

– Vi tar egne uavhengige prøver paralele med de Avinor gjør. De kan vi bruke ved en eventuell politianmeldelse, sier Schulze

Avinor startet kartlegging av jordsmonnet under brannøvingsfelt ved alle sine 46 flyplasser i 2011, og har levert en foreløpig rapport om forurenset grunn og vann ved 30 av sine 46 lufthavner.

Avventer svar

Ved to av lufthavnene, Kirkenes og Bergen, har PFOS forurenset drikkevann. Beboerne har begge steder fått tilkjørt drikkevann etter at funnene ble gjort. Ved Stavanger lufthavn er ikke drikkevannet forurenset, men sjødyr i havet utenfor blir utsatt for høye verdier giftstoff.

Avinor avventer fortsatt en tiltaksrapport før de bestemmer seg for hva de vil gjøre med problemet.

– Nå ligger brannøvingsfeltet som det gjør. Vi venter på en rapport som kommer om en måneds tid for å se på eventuelle tiltak som må gjøres, sier miljøansvarlig i Avinor, Stig-Jone Nevland til TV 2.

–Tar dere dette alvorlig?

– Ja, det gjør vi. Og vi stoppet bruken av dette stoffet umidde

SPRENGER SKALAEN: Bunnslammet som finnes på bunn av denne bekken som renner ut på Solastranden sprenger skalaen for målinger på PFOS. (Foto: Kristian Myhre)
lbart etter at det ble kjent, sier Nevland.

– Men når dere stoppet bruken av dette, burde dere ikke da også tenkt på å gjøre noe med det som er sprøytet ut, som er like farlig?

– Jo, det er riktig. Men vi mener at frem til i dag har vi gjort det vi kan.