VIL DEMONSTRERE: En gruppe med radikale muslimer i Oslo har varslet en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i slutten av uken. (Foto: Andersen, Aleksander/NTB scanpix)
VIL DEMONSTRERE: En gruppe med radikale muslimer i Oslo har varslet en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i slutten av uken. (Foto: Andersen, Aleksander/NTB scanpix)

Varsler protester mot Muhammed-film i Oslo

Personer tilknyttet radikalt miljø vil demonstrere utenfor den amerikanske ambassaden.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere grupper på nettet oppfordres det til å demonstrere mot filmen «Innocence og muslims» som har opprørt store deler av den muslimske verden den siste uken.

Ifølge VG er en av initiativtakerne til en markering i Oslo tilknyttet et miljø av radikale muslimer.

«La oss sammen vise hele landet og resten av verden at den muslimske befolkningen står sammen for å beskytte æren til vår kjære profet Mohammed fred være med han» skriver en av arrangørene på en gruppe på nettet.

Oslo politidistrikt har blitt kontaktet av personer som ønsker å gjennomføre en demonstrasjon ved USAs ambassade i Oslo sentrum.

– Det har vært kontakt med Oslo politidistrikt om muligheten for en slik demonstrasjon, sier Torstein Stefansen ved Fellesoperativ enhet til VG Nett.

Advarte mot ikke-muslimske venner

Flere personer fra den radikale grupperingen var til stede under rettssaken mot mulla Krekar i Oslo tingrett i august for å vise sin støtte.

På en av gruppene på nettet er det lagt ut bilde av den drepte Al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki. En av arrangørene i gruppen har tidligere advart mot å ha ikke-muslimske venner.

I en tale i en moské uttalte den samme personen at muslimer i Norge ikke skal betale skatt, men at det er nordmenn som skal betale skatt til muslimene.

I tillegg sa han at islam skal dominere verden.

Personen har også hyllet drap på utenlandske soldater i Afghanistan.

LES OGSÅ: Shabana Rehman: – Opprøret legitimerer filmen

Vil ikke støtte voldelige protester

Det bor 150.000 muslimer i Norge, men så langt har det ikke vært noen omfattende protester.

Før helgen var en representant for oslopolitiet til stede under fredagsbønnen i en av de største moskeene i Oslo. Her uttrykte politiet at de ikke støtter filmen og ba muslimer om å ikke ty til vold eller ulovligheter, selv om de er provoserte.

Samme budskap hadde imam Maulana Mehboob Ur-Rahman i Islamic Cultural Centre under fredagsbønnen i det som er en av de tre største moskeene i Oslo.

– Vi mener at det norske samfunnet er veldig bra for muslimer. Derfor vil vi aldri støtte noen som prøver å ødelegge det. Hvis dette samfunnet skades så vil det skade også oss.

Imamen sa til forsamlingen i moskeen at muslimer ikke skal reagere med vold og sinne.

Lørdag var den konservative organisasjonen IslamNet på Karl Johan i Oslo for å informere om profeten Muhammed.

Leder Fahad Qereshi uttalte at han tar avstand fra men forstår opptøyene i Midtøsten. Samtidig er han fornærmet over den antiislamske filmen.

LES OGSÅ: Voldelige protester mot antiislamsk video i Paris

Oppfordrer til nye demonstrasjoner

Før helgen var det sammenstøt i både Egypt og Jemen og søndag demonstrerte hundrevis av unge islamister i den libanesiske byen Tripoli.

Demonstrantene strømmet ut i gatene og brente det amerikanske og det israelske flagget mens de ropte «Gud er stor».

Hizbollah-lederen Sayyed Hassan Nasrallah oppfordret samtidig til nye demonstrasjoner denne uken. Han mener USA må holdes ansvarlig for filmen.

Nasrallah mener at lederne i USA, Europa og resten av verden har en plikt til å sørge for at deres profet, Koranen og hellige steder blir respektert.

Mandag ble det meldt at over 1000 personer deltok i protester mot filmen i Afghanistans hovedstad Kabul.

Urolighetene blusset for alvor opp i Libya forrige uke da fire amerikanske diplomater ble drept i Benghazi. Blant de drepte var USAs ambassadør.