Dette systemet gjør at det vil bli ubehagelig å kjøre for fort. (Foto: Edeva)
Dette systemet gjør at det vil bli ubehagelig å kjøre for fort. (Foto: Edeva)

Vil ta råkjørerne - med fallem

Vegdirektoratet vil prøve ut nytt system.

Fartshumper er designet for å hindre at vi kjører for fort. Samtidig er de ganske plagsomme også for dem som faktisk følger fartsgrensen.

Men nå kan det være en nyhet på vei – som er snill mot dem som overholder 30-sonen - og langt derifra med dem som ikke gjør det. Det er nemlig snakk om en fallem koblet mot en radar som sjekker farten på bilene som kommer kjørende.

Hvis bilen kjører for fort, registrere radaren det, åpner fallemmen og dermed får bilen en skikkelig smell når den kjører over, skriver E24.

LES OGSÅ: – Tør ikke å kjøre over fartshumper med bilen min

Svensk system

Det er det svenske selskapet Prodelox som har utviklet fartsdemperen som heter Actibump, i samarbeid med Linköping kommune. Systemet er foreløpig testet i Sverige, men nå kan det også bli testet i Norge.

– Vi er positive til at dette kan tas i bruk for å holde farten på et riktig nivå, sier Torbjørn Tronsmoen, seniorrådgiver i Vegdirektoratet til E24.no.

Tiltaket er første og fremst tiltenkt 30-soner på kommunale eller fylkeskommunale veier.

SE VIDEO: Dette kaller vi skikkelige fartshumper!

Utfordring

Meningen er at de som råkjører skal få en så ubehagelig overraskelse at de ikke gjør det igjen.

Testene i Sverige er så langt svært positive. På en veistrekning andelen av dem som kjørte over fartsgrensen var på 70 prosent, er denne nå redusert til 20 prosent.

Vegdirektoratet er positive til tiltak som ikke "belaster" de som følger fartsgrensen, men er klar over at det ligger en utfordring i hvordan Actibump vil takle den norske, snørike og kalde vinteren.

Det presiseres at systemet ikke skal skade bilen.

LES OGSÅ: Fartshumper stopper laserkontroller ved skoler