KAN BLI ET VANLIG SYN: De fire borgerlige partilederne samlet kan bli et syn som gjentar seg flere ganger både før - og etter - Stortingsvalget i 2013 etter dagens historiske vedtak i KrFs landsstyre. (Foto: Scanpix)
KAN BLI ET VANLIG SYN: De fire borgerlige partilederne samlet kan bli et syn som gjentar seg flere ganger både før - og etter - Stortingsvalget i 2013 etter dagens historiske vedtak i KrFs landsstyre. (Foto: Scanpix)

Enstemmig KrF-landsstyre sier ja til Frp

– En historisk dag for de borgerlige partiene, mener TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vil snakke med alle de borgerlige partiene. Vi ønsker å ha samtaler. Jeg vil ikke spekulere i mulige utfall, men vi gir en tydelig lovnad som sier at dersom det blir et nytt flertall så blir det også en ny regjering, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til tv2.no.

På en pressekonferanse klokken 17 lørdag presenterte han sammen med nestleder Dagrun Eriksen det konkrete resultatet av siste to dagers strategimøter for sentralstyre, landsstyre og stortingsgruppe i Kristelig Folkeparti.

Som tv2.no meldte allerede før pressekonferansen startet har partiet kommet frem til et vedtak med i alt fem punkter som sier noe om hvem partiet kan tenke seg å samarbeide med etter neste års stortingsvalg.

BAKGRUNN: Stor skepsis til Hareides flørt med Siv Jensen

SE TV-REPORTASJE I VIDEOVINDUET ØVERST I ARTIKKELEN!

De fem punktene er:

1. KrF er et kristendemokratisk sentrumsparti og mener Norge trenger en ny regjering.

2. KrFs deltakelse i regjering vil avhenge av styrkeforholdet mellom partiene og politisk gjennomslag i viktige saker for partiet.

3. KrF mener Norge er best tjent med en ny regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre, og vil arbeide for dette.

4. KrF ønsker at alle de fire ikke-sosialistiske partiene, inkludert Fremskrittspartiet, møtes for å snakke sammen dersom valgresultatet tilsier det. Med respekt for de store politiske forskjellene mellom KrF og Frp anses et regjeringssamarbeid med Frp likevel som lite sannsynlig.

5. KrF vil bidra til at et ikke-sosialistisk flertall i valget skal føre til at landet får en ikke-sosialistisk regjering. Dersom valgresultatet eller samtaler etter valget fører til at KrF ikke blir del av en slik regjering, vil partiet føre en konstruktiv opposisjonspolitikk med utgangspunkt i eget partiprogram.

Vedtaket om å samle seg om disse fem punktene er enstemmig i Kristelig Folkepartis landsstyre. I landsstyret - som er partiets øverste organ utenom landsmøtene - sitter blant andre alle de 19 fylkeslederne.

LES OGSÅ: Her er Hareides ti bud

At man åpner for å gå i regjeringssamtaler med Fremskrittspartiet er et historisk brudd med linjen til KrFs tre siste partiledere Kjell Magne Bondevik (1983-95), Valgerd Svarstad Haugland (1995-2004) og Dagfinn Høybråten (2004-2011).

Kristiansen: – En historisk dag for de borgerlige

TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen karakteriserer dagens skifte av kurs i KrF som et historisk vendepunkt for de ikke-sosialistiske partiene.

– Det at også Kristelig Folkeparti nå garanterer for en borgerlig regjering ved et borgerig flertall styrker ganske kraftig den borgerlige sidens muligheter til å vinne valget i 2013. Nå har vi en mye mer avklart situasjon enn før valget i 2009, da regjeringsalternativene var nokså uklare, sier Kristiansen til tv2.no.

Ved forrige stortingsvalg - i 2009 - lukket daværende KrF-leder Dagfinn Høybråten, sammen med Venstre-leder Lars Sponheim, døren helt for regjeringssamarbeid med Frp.

– Når man i tillegg denne gangen har èn ubestridt statsministerkandidat i Høyres Erna Solberg, og ikke to slik før valget for tre år siden gjør dette situasjonen ganske mye mer oversiktlig for velgerne, mener Kristiansen.

Men han minner om at vedtaket også kan ha skumle sider ved seg.

– Først av alt er dette på mange måter en historisk dag for de borgerlige partiene, men nå det er sagt er dette også en dristig manøver av Kristelig Folkeparti all den tid det er en betydelig forskjell mellom deres og Fremskrittspartiets politikk, sier Stein Kåre Kristiansen.

LES OGSÅ: KrF-Hareide slakter de rødgrønne og vil snakke med Siv

– Vi lukker ingen dører

Men til tross for at dagens vedtak i praksis åpner for at KrF kan dele regjeringskontorer med Siv Jensen og Fremskrittspartiet nekter KrF-leder Knut Arild Hareide å selv ta i bruk de store ordene.

– Jeg vil ikke si at dette innebærer et historisk linjeskifte. Vi er ganske tydelige på at vi først og fremst ønsker et regjeringssamarbeid med Høyre og Venstre. De partiene har vi sittet i regjering sammen med før, og dette er således en kjent melodi fra KrFs side, sier Knut Arild Hareide til tv2.no.

– Det som er nytt i dette vedtaket er at vi nå sier at dersom det blir et ikke-sosialistisk flertall i valget i 2013, så blir det også en ny regjering i Norge. Det skal KrF være med på å sikre, legger Hareide til.

– Vil KrF med dette vedtaket kunne sitte i regjering sammen med Fremskrittspartiet?

– Landsstyreuttalelsen sier i dag at det er lite sannsynlig, men vi lukker ingen dører. Vi er opptatt av at landet skal få en ny regjering, sier Hareide.

SE OPPTAK AV KRF-PRESSEKONFERANSEN I SIN HELHET HER (artikkelen fortsetter under)

Minner om Venstres vedtak

Lørdagens vedtak i KrFs landsstyre minner mye om Venstres vedtak på sitt landsstyremøte tidligere i vår. Venstre satt da døra på gløtt for å slippe Fremskrittspartiet inn i regjering, samtidig som partileder Trine Skei Grande var tydelig på at hun helst ønsker en regjering bestående kun av Høyre, Venstre og KrF.

Høyres leder Erna Solberg har hele veien vært klar på at hun helst ønsker en regjering med alle dagens opposisjonspartier. Frp-leder Siv Jensen gjorde det klart i sin landsmøtetale i april at de nekter å støtte en regjering de ikke sitter i selv.

Skei Grande tror på et sterkere sentrum

Etter at det allerede torsdag kveld ble kjent at KrF-leder Knut Arild Hareide selv åpnet for det partiets landsstyre omsider vedtok lørdag, var Venstre-leder Trine Skei Grande raskt på banen med ros. Skei Grande tror det politiske sentrum som helhet vil bli styrket av KrF ja til å regjere med Fremskrittspartiet.

LES OGSÅ: Hareide åpner for Frp i regjering

– Dette er en flott avklaring fra Hareide. Han legger opp til en tilnærming til regjeringsspørsmålet som er nær identisk med det Venstre har vedtatt. Det betyr at sentrum får anledning til å stå samlet inn i denne valgkampen. Dermed kan vi også presse valgresultatet mot sentrum, sa Skei Grande.