Majestetiske Preikestolen 604 meter over Lysefjorden er ikke lenger et turistmål man kan nyte helt i det stille. Daglig flyr helikoptre med turister nært over fjellplatået, og produksjonselskap vil gjerne gjøre sin reklameinnspilling her.

Det kan nesten virke som om bildene ikke blir like storslåtte og reklamen ikke like spektakulær, før det er avbildet på Preikestolen. Senest i forbindelse med oljemessa i Stavanger i slutten av august, ble en BMW fraktet opp til toppen for å bli fotografert før en utstilling.

Chess Norge hadde tidligere i september også et ønske om å fly opp Magnus Carlsen til fjellhyllen, men valgte heller å ta beina fatt.

LES OGSÅ:Hva gjør en BMW på toppen av Preikestolen?

Se TV-reportasjen fra Lørdagsmagasinet i toppen av artikkelen

Naturvernforbundet reagerer

Naturvernforbundet reagerer på den stadig økende helikoptertrafikken.

– Det er rett og slett respektløst for Preikestolen som et naturikon, sier Erik Thoring, leder Naturvernforbundet i Rogaland.

I sommer gikk rekordmange 155.000 turister opp til den majestetiske fjellhyllen. Det er ny rekord. Men sannsynligheten for at du får gå i fred, uten mye helikopterstøy, er stadig mindre.

– Det har blitt en type attraksjon som skal utnyttes kommersielt. Det at man frakter enten personer, piano, orkester og biler opp på selve platået, det var ikke det som var meningen med Preikestolen, sier Thoring til TV 2 Nyhetene.

LES OGSÅ: Turiststrøm gjør at stiene opp til Preikestolen må utvides

Kommunen avgjør unntakene

Det er Forsand kommune som kan gi tillatelser til at helikopter kan fly nært eller lande i området rundt Preikestolen. Om lag én av fire søknader som kommer inn godkjennes. Kommunen får årlig inn om lag 15 søknader.

– Søknaden må ha en veldig godt markedsføringsverdi for Preikestolen, for kommunen, og for hele regionen og Norge. Da kan man i enkelte tilfeller gi en dispensasjon, forteller Börje Svensson til TV 2.

Han er leder for jordbruk- og miljøavdelingen i Forsand kommune, og må forholde seg til reguleringsplanen for Preikestol-området når han avgjør om enkelte søkere skal få godkjennelse til å fly opp til Preikestolen.

LES OGSÅ: Preikestolen topper CNNs turistliste

Statsministerens kontor fikk avslag

Svensson mener selv de har en streng praksis, og forteller at brudepar som har søkt får avslag – og også statsministerens kontor har fått nei.

– Statsministerens kontor søkte om å få fly opp med helikopter. Men det var den type flyvning som ikke hadde noen markedsføringsverdi så da kunne vi ikke godkjenne den, sier Svensson om søknaden som kom inn for et par år siden.

– Så heller ikke statsministeren får lov?

– Nei. Nå vet jeg ikke om det var statsministeren selv, men den kom i hvert fall fra kontoret.

Vil de ha fred og ro får de finne seg en annen topp

Ordføreren i Forsand kommune er ikke bekymret for den stadig økende turiststrømmen - eller helikoptertrafikken. Tvert imot ønsker han at flere skal ta turen.

– Jo flere, jo bedre, sier KrF-ordfører Ole Tom Guse til TV 2.

– Men hva med dem som mener det er forstyrrende?

– I dag er det 155.000 personer som går dit. Vil de ha fred og ro bør de heller finne seg en annen fjelltopp hvor det ikke er så mye transport og folk rundt, sier Guse.

– Naturvernforbundet mener det er respektløst det som nå skjer.

– Jeg lurer på hvem der det er respektløst mot.

– Mennesker som vil nyte naturen i fred? Området?

– Jeg synes flest mulig skal få mulighet til å komme opp dit, det bærer preg av erobring. Det er en turistmagnet som mange bruker og ikke en stille og rolig fjelltur, fastslår ordføreren.

TV 2 har tidligere fortalt at den økte turiststrømmen har ført til at Stiftelsen Preikestolen må se på alternative ruter og utvide enkelte stier. Det vil koste rundt 2,5 millioner kroner.

Ødelegger opplevelsen

Naturvernforbundet frykter hele naturopplevelsene er i ferd med å bli ødelagt.

– Opplevelsen og smaken av uberørt norsk natur er i ferd med å ødelegges, sier Thoring som nå mener regelverket bør strammes inn.

Også utenlandske turister TV 2 møter ved Preikestolen sier at de foretrekker at det er ro og fred når de tar turen til toppen.

– Jeg liker roen, det er derfor jeg går i naturen, sier briten James.

– Ville jeg hatt mye bråk hadde jeg gått i byen og ikke på tur i skogen, sier en fransk turist.

TV 2 Underholdning fikk i 2008 og 2009 tillatelse til å bruke helikopter for å komme seg til toppen i forbindelse med promotering av tv-program.