ONKEL SKRUE: KrF-leder Knut Arild Hareide spøkte med den rekordstore pengebingen statsminister Jens Stoltenberg har hatt til rådighet de siste syv årene da han innledet på partiets strategikonferanse i Oslo fredag. Hareide gjorde samtidig det klart en gang for alle at KrF ønsker et regjeringsskifte etter valget neste høst. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
ONKEL SKRUE: KrF-leder Knut Arild Hareide spøkte med den rekordstore pengebingen statsminister Jens Stoltenberg har hatt til rådighet de siste syv årene da han innledet på partiets strategikonferanse i Oslo fredag. Hareide gjorde samtidig det klart en gang for alle at KrF ønsker et regjeringsskifte etter valget neste høst. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Her er Hareides ti bud

Sjekk listen over krav KrF-lederen vil være sikker på å få innfridd før han setter seg ved Kongens bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Kristelig Folkepartis strategikonferanse i Oslo fredag lanserte partileder Knut Arild Hareide en liste på ti hovedkrav til en regjering der KrF deltar.

Både partiets stortingsgruppe, sentralstyre og fylkesledere er i helgen samlet i hovedstaden for å bli enige om hvilke regjeringskontellasjoner og samarbeid de ser for seg etter neste års stortingsvalg.

– KrF vil i regjering. For å få politisk innflytelse. Vi bør være åpne for å samtale med alle som kan danne et alternativ etter valget. Ønsket, slik jeg ser det, er en ny regjering med Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, var hovedbudskapet fra Knut Arild Hareide selv.

BAKGRUNN: KrF-Hareide slakter de rødgrønne og vil snakke med Siv

Ti hovedkrav fra KrF til en ny regjering

1. En økonomisk politikk preget av bærekraftig forvaltning og prioritering av de oppgavene som betyr mest for vanlige folks velferd, helse og livskvalitet.

2. En oppvekst- og familiepolitikk der barns beste er i sentrum og en skolepolitikk med vekt på dannelse, kunnskap og formidling av kristne og humanistiske verdier.

3. Fremst i kampen for menneskeverdet og mot sorteringssamfunnet.

4. En verdig eldrepolitikk.

5. En politikk som sikrer kirke og trossamfunn rett til å være seg selv og som stimulerer, ikke styrer en mangfoldig frivillig sektor.

6. Styrket solidarisk innsats for de fattige hjemme og ute.

7. En mer realitetsorientert og fremtidsrettet miljø- og klimapolitikk.

8. En ansvarlig alkoholpolitikk og økt fokus på behandling av mennesker med rusproblemer.

9. En human flyktningpolitikk, en konsekvent innvandringspolitikk og en aktiv integreringspolitikk.

10. Tilrettelegging og stimulans for økt verdiskaping i hele landet.

– Skal ha gjennomslag

– Dersom flertallet av velgerne deler vårt syn og sier nei til fortsatt rødgrønt styre i 2013, skal KrF gjøre vårt til å bidra til at det blir slik de vil. KrF vil være en løsning for et skifte, var mantraet da Knut Arild Hareide innledet for partifellene under fredagens konferanse.

LES OGSÅ: Hareide åpner for Frp i regjering

Til tross for at flere av KrF-lederens ti hovedkrav nok vil være tunge å svelge et parti som Fremskrittspartiet vil Hareide ikke utelukke at KrF kan sitte i regjering sammen med Frp, noe han selv utdypet etter talen.

– Under gitte omstendigheter og med et betydelig gjennomslag for KrF vil jeg ikke utelukke muligheten for at vi kan sitte i regjering med Frp. Når det er sagt, tror jeg det er andre regjeringsalternativ enn en firepartiregjering som er mest sannsynlig etter valget neste år, sier Knut Arild Hareide til tv2.no.

Advarte de andre borgerlige

Partiets nestleder Dagrun Eriksen kom i den åpne debatten etter Hareides tale med en aldri så liten advarsel til potensielle samarbeidspartnere, uavhengig av hvem de måtte være.

– Dere får ikke med oss bare som en liten vektskål. Dere får ikke med oss bare for å vippe små enkeltsaker i den retningen dere ønsker. Dere møter et Kristelig Folkeparti med en tydelig profil og klare ønsker, sa Eriksen.

– Dristig, men uungåelig

Å åpne for et samarbeid med Siv Jensen og Frp er dristig, men uungåelig, mener politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

– Å gå inn i valgkampen 2013 og være uklar på om han vil bidra til en borgerlig regjering hvis det blir en borgerlig valgseier, hadde vært en dødslinje for Kristelig Folkeparti. Samtidig er KrF et parti som har veldig bredt sammensatt velgergrunnlag, så det er nok en del av velgerne som i dag er skuffet over at KrF nå tar Frp inn i varmen, at han åpner regjeringsdøren for Siv Jensen, sier Kristiansen.

VIDEO: Stein Kåre Kristiansen om Hareide og Frp:

– De er tvunget til å åpne for Frp

TV 2 har stilt et utvalg politikere og eksperter spørsmål om hvorvidt KrF bør åpne for å kunne sitte i regjering med Fremskrittspartiet eller ikke etter neste års valg.

Stipendiat Ingrid Dahlen Rogstad ved institutt for samfunnsforskning tror KrF gjør det eneste riktige dersom de følger partileder Hareides klare oppfordring.

– Dersom KrF vil tiltrekke seg velgere som ønsker regjeringsskifte er de mer eller mindre tvunget til å åpne for et potensielt samarbeid med Frp. Avviser de Frp risikerer de å skape en like rotete situasjon på borgerlig side som før valget i 2009, og det vil gå verst ut over dem selv, skriver Rogstad.

POLITISK PANEL: Bør KrF åpne for å kunne sitte i regjering med Frp?

Kristelig Folkepartis strategikonferanse pågår frem til lørdag ettermiddag. Da møtes også partiets landsstyre for å bli enige om en endelig uttalelse om hvilke regjeringskonstellasjoner og mulige samarbeid de ser som aktuelle etter valget i 2013.

SE HELE KNUT ARILD HAREIDES TALE I VIDEOVINDUET UNDER: