UtlendingMontasje
UtlendingMontasje

Hvor blir det av engelskmennene?

Premier League er verdens mest sette fotballiga, men Englands øverste divisjon er stadig mindre engelsk.

På grunn av en rekke skadefrafall ble Roy Hodgson denne gangen nødt til å se seg om etter alternativer da han skulle sette sammen landslagstroppen sin. Han fant ikke mange. Kun 69 av de 220 spillerne som startet forrige kamp for sin Premier League-klubb kunne teoretisk sett spilt for det engelske landslaget.

Les også: Gjør deg klar for fotballfest: – Kjøp inn det du trenger for å unngå liggesår

Det vil si at forrige runde var bare 31,4% av spillerne i Englands øverste divisjon engelske. Tall Daily Mail har regnet seg frem til viser at andelen hjemlige spillere i Premier League er langt mindre enn i andre store Europeiske ligaer. I Spania var andelen hjemlige spillere i toppdivisjonen 64,3%, i Frankrike 62,7%, i Italia 52,1% og i Tyskland 45%.

- Ville jeg har foretrukket at det var omvendt? At 66% av spillerne var engelske? Selvfølgelig ville jeg det, men det kommer ikke til å skje. Premier League er en fantastisk liga, men det er en liga som tar imot alle de beste europeiske spillerne og vi må akseptere det, sa Roy Hodgson på en pressekonferanse tidligere denne uken.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Roy Hodgson, Frank Lampard og Joe Hart (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)
Roy Hodgson, Frank Lampard og Joe Hart (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)

Har du engelskmenn på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Forfatter Simon Kuper argumenterer i boken Soccernomics for at dette ikke er et problem for England i det hele tatt, og at man heller bør snu på tallene. Fremfor å klage på at bare en tredjedel av spillerne i den engelske eliteserien er engelske kan man også si at hele 31,4% av spillerne i verdens tøffeste liga er engelske.

- Dette betyr at Engelske spillere får mye erfaring fra klubbfotball på det øverste nivået. Selv om du ser på alle de tre tøffeste ligaene i verden – Premier League, Spanias Primera Divisíon og Tysklands Bundeliga – er det kun spanjoler og tyskere som får mer spilletid på det høyeste nivået av klubbfotball, skriver Kuper.

- Å spille mot de beste utenlandske spillerne hver uke har sannsynligvis hjulpet engelskmennene å bli bedre. De har måttet forbedre seg bare for å holde seg på laget, forklarer forfatteren.

Les også: The Suns forside: – Den ekte sannheten

- Supporterne mister ikke interessen
Det andre bekymringmomentet ved den utenlandske invasjonen er at fotballtilhengere skal miste interessen, at fansen ikke skal føle den samme forbindelsen til laget de heier på som før. Franskmannen David Ranc skrev avhandling ved University of Cambridge om supporteridentitet og tilhørighet, og han fant ingenting som tydet på at fotballtilhengere mister interessen på grunn av utlendinger.

- Kort oppsummert viste min studie at nei, fotballsupportere bryr seg ikke om nasjonaliteten til spillerne de heier på. Den fundamentale årsaken til dette er at svært få klubber har en nasjonal identitet i utgangspunktet, forteller han til TV 2.

Les også: Flo blir Chelsea-trener

- Supportere støtter klubber av mange forskjellige årsaker. For eksempel, en Arsenal-supporter fra Nord-London som ser fotball som en måte å uttrykke sin maskulinitet på vil like en fysisk tøff spiller som Patrick Vieira spesielt godt. Selv om Vieira er fransk og ikke har noen tilhørighet til Nord-London. Faktisk vil en slik tilhenger like Vieira bedre enn en mer teknisk lokal spiller, forklarer franskmannen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Patrick Vieira med FA cup-pokalen i 2005 (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)
Patrick Vieira med FA cup-pokalen i 2005 (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)

- Premier League er i ferd med å bli fotballens NBA
Rancs studie viste at symboler og ikoner er mye viktigere for supporternes tilhørighetsfølelse enn nasjonaliteten til spillerne. Grep som å endre på klubbemblemet, noe mange klubber har gjort de siste årene, vil faktisk tære mer på supporternes identifisering med klubben en å hente en hel stall av spillere fra andre siden av jorden.

- Premier League er i ferd med å bli fotballens NBA, den første globale ligaen i sportens historie, konkluderer Kuper.

Men så lenge klubbene tar vare på tradisjonene sine og de engelske spillerne hever seg i takt med konkurransen, bør altså ikke dette være grunn til bekymring. Hverken for landslagsledelsen eller supportere.

Les også: Cameron beklaget: – Liverpool-fansen hadde ikke skylden for Hillsborough-tragedien

Her er en oversikt over engelske spillere som startet forrige kamp for sin Premier League-klubb:

Norwich - 6

Ruddy, Barnett, Johnson, Howson, Pilkington, Holt

Southampton - 6

Davis, Clyne, Ward-Prowse, Lallana, Puncheon, Lambert

QPR - 5

Green, Ferdinand, Wright-Phillips, Zamora, Johnson

Stoke - 5

Wilkinson, Shawcross, Whitehead, Kightly, Crouch

Chelsea - 4

Cahill, Cole, Lampard, Terry

Everton - 4

Neville, Jagielka, Baines, Osman

Man. Utd. - 4

Ferdinand, Carrick, Cleverley, Welbeck

Sunderland - 4

Gardner, Colback, Johnson, Cattermole

Swansea - 4

Dyer, Britton, Routledge, Graham

Tottenham - 4

Walker, Lennon, Defoe, Livermore

West Ham - 4

Nolan, Carroll, Taylor, Noble

Arsenal - 3

Jenkinson, Gibbs, Oxlade-Chamberlain

Liverpool - 3

Johnson, Gerrard, Sterling

Man. City - 3

Hart, Lescott, Rodwell

Aston Villa - 2

Lowton, Bent

Fulham - 2

Richardson, Sidwell

Reading - 2

Guthrie, McCleary

Newcastle - 2

Simpson, Taylor

West Brom - 2

Foster, Ridgewell

Wigan - 0

-

Hva synes du om at over to tredeler av Premier League-spillerne kommer fra utenfor England? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!