tak1 (Foto: Magdalena Mianowicz)
tak1 (Foto: Magdalena Mianowicz)

Taktekkerfirma ødela taket til Brede og Kari

Takstmann: – Hele taket må rives og bygges opp igjen fra bånn av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 48 år har Kari og Brede Sylju bodd i huset sitt på Jessheim. I mai i fjor stolte de på at et nytt tak fra det profesjonelle taktekkerfirmaet Gran Consult AS ville sikre huset deres mot fukt og råteskader i mange år framover.

– Det gamle taket var slitt og så ikke pent ut, men det var i hvert fall tett, sier Kari Jorunn Sylju til TV 2 hjelper deg.

– Vi ville ha et bra og solid tak i årevis. Vi skulle oppgradere eiendommen, men så ble det jo heller motsatt det som skjedde her, dessverre, legger hun til.

Les også: Dette klager vi aller mest på

Kunne ikke legge tak

Paret kontaktet taktekkerfirmaet Gran Consult AS som ifølge sine egne nettsider skal ha drevet med blikk- og taktekkertjenester siden 2002.

Men så snart firmaet hadde begynt arbeidet på taket, viste det seg at de innleide arbeiderne fra Litauen ikke kunne legge tak.

– De gjorde ting om og om igjen, og da jeg spurte sa de at de aldri hadde lagt et slikt tak før, sier Brede Sylju.

Styrelederen i firmaet, Ronny Gran, var også til stede ved takleggingen.

– Gran var selv med hele tiden. Han var jo ansvarshavende, legger Kari til.

Les også: Tonjes leilighet ble tatt over av kakerlakker

Saken fortsetter under bildet

tak3 (Foto: TV 2 hjelper deg)
tak3 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Ikke tett tak

Brede som er alvorlig kreftsyk var mye inn og ut av sykehuset og paret hadde ikke energi til å ta fatt i problemene med Gran Consult. Firmaet fikk dermed gjøre ferdig taket. Gran Consult ville ha 205.000 kroner for jobben.

Men så snart taket var ferdig oppdaget de at taket ikke var så tett som de kunne forvente.

– Heldigvis så var det veldig dårlig vær i fjor. Så snart de var ferdig så begynte det å regne veldig og da så jeg at det rant langs hele lengden av huset bak forkantbordet, forklarer Brede.

Gran skal ha lovet paret å legge hele taket på nytt, men de to gangene han kom for å utbedre var det kun deler av taket han gjorde noe med.

– Nå skulle det være Vestlandsstandard sa han, så nå skulle det være så bra, sier Kari.

– Men så kom en skikkelig regnskur og da rant vannet like fælt igjen, forklarer Brede.

Les også: Se hva som dukket opp i denne boligannonsen

Må rives og legges på nytt

Ekteparet Sylju fikk inn blant annet takstingeniør Morten Lie fra NITO Takst for å vurdere det nye taket. Han bekrefter at feilene på taket er grove:

– Takplater er løse og kan løftes opp. Skruer står ut og vil medføre vanninntrenging.

– Mønepannen er helt løs, var bare å demontere den for hånd. Ikke hold i skruer, innfesting.

– Det er heller ikke montert noen mønekam som skal holde platene stabilt der de skal ligge.

– Feil sløyfeavstand. Sløyfer er lagt utenom sperrer.

– Ved pipen vil det bli demning og vannet vil trenge ned på undertaket som er et gammelt papptak.

– Taket er utett. Vannet renner ikke ned fra taket, men fordi undertaket ikke er ført ut i beslag i takrenna så kommer vannet på undersiden og ned på undertaket.

Feilene bekreftes også av to andre eksperter som har undersøkt taket. Etter å ha gått gjennom alle feilene er konklusjonen til Morten Lie nedslående.

– For å få dette taket tett så må man demontere hele takkonstruksjonen, det må legges et nytt diffusjonstett undertak og taket må bygges opp helt på nytt fra bånn av, slår Lie fast.

Se også: Topp moderne lavenergihus ble ulevelig «badstue»

Saken fortsetter under bildet

tak2 (Foto: TV 2 hjelper deg)
tak2 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Taket må skiftes

Lie er i tillegg klar på at man ikke kan forvente å bruke noen av de gamle takplatene på grunn av veldig mye feilskruing som har skadet platene. Lie er heller ikke i tvil om at taket må skiftes.

– Konsekvensen er at det blir taklekkasjer, fuktskader, sopp, hussopp i verste fall og etter hvert vil himlinger i taket gå i stykker og huset vil bli ubeboelig, sier Lie.

Gran har fått utbedret taket to ganger, men Brede og Kari har ikke lenger tillitt til at firmaet kan gjøre en god jobb.

– Nå har vi jo sett at han absolutt ikke kan legge tak så vi vil jo ikke ta sjansen på at han kommer hit en gang til og ødelegger noe mer, sier Brede.

Les også: Kent er en av Norges mest uheldige huskjøpere

Stevnet Gran Consult for retten

Sammen med sin advokat Ola Fæhn, har ekteparet nå stevnet Gran Consult for retten.

– I denne saken her har vi hatt mange sakkyndige inne og alle er enige om at dette taket er helt feillagt og at det må legges på nytt. Og da har jeg stor tro på at det er det som må bli resultatet, sier Fæhn.

Brede og Kari har likevel et håp om at saken løses før den kommer for retten.

– Det hadde jo vært det beste at han tar ansvaret og vi får et firma som vi har tillit til å legge et nytt tak og at vedkommende som har forårsaket problemene her betaler det det koster slik at vi får denne saken ut av verden snart, sier Brede.

For kreftsyke Brede har denne saken vært en ekstra tøff påkjenning.

– Men nå får vi bruke de siste kreftene på å prøve å få orden på taket, slik at vi kan få noen rolige dager etterpå, sier Brede.

Les også: Håndverkermarerittet: – De helte maling i sluket

Saken fortsetter under bildet

tak4 (Foto: TV 2 hjelper deg)
tak4 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Nekter å møte Brede eller oss

TV 2 hjelper deg har i over en måned prøvd å få Gran Consult til både å møte Brede og Kari og oss, men gang på gang har firmaet avvist å møte oss.

7. august skulle Gran Consult komme på befaring med sine eksperter for å vurdere sitt eget arbeid. Gran Consult truet med å avlyse befaringen hvis TV 2 hjelper deg var til stede. I håp om at saken ville løse seg, valgte vi å holde oss borte under befaringen.

Vi ble likevel forsikret av daglig leder Stine Gran på telefon at hvis befaringen skulle vise at Gran Consult hadde gjort noe feil, ville hun ikke ha noen problemer med å innrømme det.

Les også: Slik forhandler du med håndverkerne

Kommer med forlikstilbud

Etter befaringen ble det likevel mistenkelig stille fra Gran Consult, og hverken Brede eller vi får se noen rapport.

– Det er vel fordi den er så dårlig, er Bredes kommentar.

Vel tre uker etter befaringen kommer Gran Consult plutselig med et forlikstilbud, som betyr at Brede og Kari vil sitte igjen med et ødelagt tak og et tap på flere titusen kroner.

– Det var jo et skambud. Vi kunne jo ikke gå med på det, sier Brede.

På e-post til oss sender advokaten til Gran Consult, Harald Sjaastad i Arntzen de Besche Advokatfirma AS følgende uttalelse:

«Når det gjelder omtale av fremsatt tilbud om forlik, fremgår det uttrykkelig av tilbudet at dette ikke er noen erkjennelse av ansvar».

– Hvem er det da som har ødelagt taket vårt, spør Brede.

Les også: Snekkeren skylder Stian og Anita 91.000 kr

Tar ikke ansvar

Videre skriver advokaten følgende:

«Gran Consult tilbød til Brede Sylju i august 2011 å la taket bli undersøkt av en uavhengig takstmann og tilbød uten forbehold å foreta de utbedringer denne takstmannen anbefalte. Dette tilbudet ble avslått av Sylju, som derved uberettiget avslo et tilbud om retting. Brede Sylju har siden dette nektet Gran Consult å undersøke og rette eventuelle feil og mangler på taket. Gran Consult synes det er beklagelig at Sylju ikke har ønsket å la Gran Consult utbedre påberopte feil eller diskutere en annen løsning på saken. Sylju har i stedet ønsket en rettslig behandling, og Gran Consult vil ikke prosedere saken i media».

– Vi hadde jo helst sett at vi kunne løse saken før den kom til retten, men vi ser ikke noen annen løsning. Vi vil ikke tape penger på at Gran Consult ødelegger taket vårt og reduserer taksten på huset med 400.000. Da går vi heller til retten, sier Brede.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter