Vierspurven spiser mest frø, men også insekter, edderkopper, og larver og andre smådyr den finner i myrpytter. (Foto: Kjetil Hansen)
Vierspurven spiser mest frø, men også insekter, edderkopper, og larver og andre smådyr den finner i myrpytter. (Foto: Kjetil Hansen)

Snart dør de siste norske vierspurvene

Det er ikke flere enn kanskje ti par igjen. For første gang på 40 år blir Norge en fugleart fattigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vierspurv ligner på gråspurvene som det krydde av i byene tidligere. Gråspurvene flakser fortsatt rundt i hagene, da står det mye verre til med vierspurven.

Det er bare et sted mellom seks og ti par igjen.

– Det ser nok dessverre ut til at Norge snart er en fugleart fattigere. Bare siden 2008 er bestanden redusert med over 80 prosent, sier Janne Sollie, direktør ved Direktoratet for naturforvaltning.

Østfra

Dette er en hun, som har lysere hode enn hannen (det øverste bildet). (Foto: Kjetil Hansen)
De fleste vierspurvene holder til i Sverige, Finland og Russland, og begynte å hekke i Norge først på 1950-tallet. Om vinteren trekker de til Kina, Korea og Japan.

Vierspurven liker seg på våte myrer med store gresstuer. Det fant de i Hedmark og Oppland. På nittitallet hekket det flere hundre par i Norge.

Siden har antallet gått gradvis ned, og stupt de siste fem årene. Fuglene er ikke bare i tilbakegang i Norge, vierspurv står på listen over truede dyrearter.

Vet ikke

Vierspurven har spesialisert seg på slike områder som dette; våt myr med store gresstuer. (Foto: Kjetil Hansen)
Ornitologene vet ikke hva som tar livet av fuglene, men mistenker at jakt og fangst har noe av skylden.

– Tre av fire gjenfunn av vierspurver som er ringmerket i Sverige, er fra fuglemarkeder i Kina, skriver DN på nettsidene sine.

Forsvinner vierspurven er det første gang på 40 år en fugleart dør ut i Norge.

– I 1972 ble siste hekkefunn av topplerke konstatert ved Åkersvika, Hamar. Vi får håpe at det ikke skjer med vierspurven, selv om utviklingen er dramatisk, sier Sollie.

Les også: Hvorfor drar ikke alle fugler sørover om vinteren?