Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske Oscar-komiteen har bestemt at det er «Kon-Tiki» som skal konkurrere i kategorien «beste fremmedspråklige film».

Jubler

«Kompani Orheim» og «Som du ser meg» var også med i vurderingen.

– Det ble jubel her, ja, sier «Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge til God kveld Norge, kort tid etter at han fikk den gode nyheten.

Men han var aldri sikker på at det skulle bli Oscar-nominasjon.

– Nei, dette er tre gode filmer, og vi forventet ingenting. Samtidig er vi ikke veldig overrasket heller, fortsetter Aaberge.

Ingen feiring

Men noen stor feiring blir det ikke på «Kon-Tiki»-crewet.

– Vi er inne i en veldig hektisk fase nå. Vi jobber med sluttføringen av den engelsk-språklige versjonen og har ikke tid til feiring, sier Aage Aaberge.

«Storslått»

I en pressemelding fra Oscar-komiteen heter det blant annet:

««Kon-Tiki» er en eventyrlig historie om enkeltindividets ambisjon om å sette spor etter seg i verdenshistorien (...). Spillefilmen er en ambisiøs og visuelt storslått dramatisering av den internasjonalt kjente historien om Thor Heyerdahls 101 dager lange Kon-Tiki-ekspedisjon (...).

Den lille historien

Videre framhever komiteen regissørene og skuespillerne:

«Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning løfter fram fortellingens episke format. Samtidig gir de rom for detaljene, enkeltmennesket, og den lille historien satt i en universell sammenheng»

«Solide skuespillerprestasjoner, med et særlig utgangspunkt i hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen, bidrar til å skape nærhet i en bredt anlagt historie».