PÅ VEI: USS McFaul (bildet) er på vei til Libyas kyst. USS Laboon er allerede posisjonert. Bildet er fra en tidligere operasjon.  (Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP)
PÅ VEI: USS McFaul (bildet) er på vei til Libyas kyst. USS Laboon er allerede posisjonert. Bildet er fra en tidligere operasjon. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP)

Krigsskip og marinesoldater på vei til Libya

Etter onsdagens angrep på det amerikanske konsulatet i Benghazi sender USA to krigsskip til Libyas kyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Angrepet mot konsulatet i libyske Benghazi var planlagt og angriperne brukte demonstrasjonen utenfor som en avledningsmanøver, hevder amerikanske kilder overfor nyhetskanalen CNN.

Sender krigsskip

Den amerikanske ambassadøren og tre andre diplomater ble drept i angrepet. Amerikanerne tror at angrepet var en nøye planlagt aksjon av militante islamister.

Les også: Mener demonstrasjonen var en avledning

– Det var et avansert angrep. Det virker som de benyttet denne protesten som en mulighet, sier en tjenestemann som ønsker å være anonym.

Amerikanerne responderer nå og sender krigsskip til Libyas kyst, melder nyhetsbyrået Ap.

Destroyeren «USS Laboon» har allerede posisjonert seg mens «USS McFaul» er på vei og vil trolig være på plass i løpet av få dager. Talsmenn opplyser at destroyerne, som har tomahawk missiler med seg, ikke har et spesifikt oppdrag.

Skipene kan respondere på oppdrag som gis av president Obama.

Marinesoldater på vei

Først trodde myndighetene at årsaken til angrepet var en islamkritisk film laget av jødiske Sam Bacile (56). Filmen gjør narr av den islamske profeten Muhammed. Traileren til filmen er dubbet til arabisk og lagt ut på nettstedet YouTube.

Les også: Filmskaper får skylda for angrep i Libya - går i dekning

Bacile har gått i dekning etter at filmen spredte seg på nettet og reaksjonene startet.

I tillegg til krigsskipene er også en gruppe marinesoldater på vei til Tripoli, skriver Aftonbladet. Mannskapene på destroyerne utgjør cirka 300.

Obama takket presidenten

Det hvite hus opplyser at president Obama har ringt presidentene i Libya og Egypt. På telefonen ba han innstendig om at de fortsetter å samarbeide med USA om sikkerheten til diplomatisk personnel.

Les også: – Benghazi-angrepet gir USA og Libya diplomatisk krise

Obama takket Libyas president Mohamed Magariaf for kondolansene hans over ambassadør Chris Stevens og tre andre diplomatene. De to lederne ble enige om å jobbe sammen for å stille bakmennene til ansvar.

Den egyptiske presidenten, Mohammed Morsi, lovte Obama at «de ville ære sin forpliktelse om å sørge for sikkerheten til amerikansk personell, opplyser Det hvite hus ifølge nyhetsbyrået Ap.