Etter en fuktig kveld på byen i Sveriges hovedstad Stockholm, var 38 år gamle Johnny på vei hjem natt til søndag.

Kraftig beruset satt han på T-banen og var i ferd med å sovne. Men han klarte å holde seg våken til han kom til Sandsborgs stasjon, hvor han skulle av.

Samtidig med at han steg av toget, gikk også en annen mannlig passasjer av.

Filmet ranet

Johnny ble gående rundt på perrongen og satte seg etter hvert på en benk, tydelig søvnig.

– Den andre mannen ble stående og overvåke ham. Og da det så ut til at han hadde sovnet, begynte han å gå gjennom lommene hans. Men da våknet Johnny til og reiste seg opp, forteller politiinspektør Dan Östman vd Søderortspolisen til tv2.no.

Overvåkingsvideoen fra stasjonen viser at Johnny deretter sjanglet rundt på perrongen. Ved perrongkanten mistet han fotfestet og falt ned på togsporet med hodet først. Han ble liggende urørlig i sporet.

Se de sjokkerende bildene øverst i artikkelen.

– Den andre mannen gikk bort til kanten og sto og kikket ned på ham. Deretter hoppet han ned. Men ikke for å hjelpe, for å rane ham, sier Östman.

Raneren gikk gjennom lommene til Johnny og tok med seg et gullkjede, lommeboken og mobiltelefonen før han klatret opp på perrongen igjen og forlot stasjonen.

Alvorlig skadet

Sju minutter senere kom T-banen og kjørte over Johnny som lå hjelpeløs i sporet.

Etter fire-fem meter klarte togføreren å stoppe. Ambulanse kom raskt til stedet og kunne konstatere at 38-åringen var alvorlig skadet. Etter to dager på sykehus er han utenfor livsfare.

– Men han må amputere halve foten og må få en kneprotese, sier politiinspektøren.

Han karakteriserer saken som en av de mest sjokkerende han har sett.

– Moralsk sett har vi ikke sett noe verre. Å rane noen som er skadd og deretter forlate ham i togsporet, selv om han vet at det kommer et tog, det er forferdelig. Det verste er at han ikke sa ifra til vakten som sitter ved inngangen om at det lå en bevisstløs person i sporet. Han burde visst at dette kunne endt riktig ille.

Har trolig ranet flere fulle menn

Raneren beskrives som en mann i 40-årene, med mørkt, tynt hår, antydning til skjegg og med et rundt ansikt. Han var ikledt en blå treningsjakke og lyse bukser. Trolig er han mellom 175 og 180 centimeter høy.

Politiet tror han står bak flere lignende ran i Stockholmsområdet.

– Vi har gjennomgått overvåkningsbilder fra andre ran og i august ble en beruset mann ranet av samme mannen. Det er tydelig at han går rundt og finner fulle folk som han håper vil sovne.

Men foruten bildene fra ranet i august, har politiet få ledetråder. Onsdag kveld blir saken tatt opp i TV3-programmet «Efterlyst» og Östman håper det da vil løsne.

– Denne mannen vil få liten sympati blant det svenske folk og jeg tror vi vil få nyttige tips etter programmet.

Samtidig håper han at ranet vil skape debatt. For i motsetning til Norge, er det i Sverige ikke straffbart å forlate en hjelpeløs person i fare.

– Nei, dessverre finnes det ingen lover mot det.