Natt til søndag 29. januar ble en kvinne overfalt og forsøkt voldtatt ved Polaria i Tromsø. Kvinnen var på vei hjem fra byen da en mann med østeuropeisk utseende plutselig slo til på åpen gate.

Men overfallet mislyktes og mannen la på sprang.

Filmet på flukt

Ved parkeringsplassen til Trygg Vakt like ved, ble han fanget opp av overvåkningskamera mens han løp bort fra åstedet. I Strandveien ved parkeringsplassen gikk det tre personer, som politiet nå etterlyser.

– Disse kan ha vært vitne til hendelsen og kan ha informasjon som er relevant for politiets etterforskning. Bildet er utydelig og ikke egnet til å kjenne igjen personene, men de som er avbildet kan kanskje huske at de var der på det aktuelle tidspunktet, skriver politiadvokat Elin Norgård Strand i en pressemelding fra Troms politidistrikt.

Politiet mener den ukjente mannen står bak fire voldtekter, voldtektsforsøk og seksuelt motiverte overfall som har skjedd utendørs i sentrum fra oktober i fjor og fram til nå. Voldtektsgruppen i Kripos bistår i etterforskningen.

Sikret DNA

I to av sakene er det sikret identisk DNA-profil, og det er satt i gang felles etterforskning der i alle fall tre av sakene settes i sammenheng.

I tillegg til voldtektsforsøket 29. januar, etterforskes også et overfall 21. oktober i fjor mot en kvinne i området ved utestedet Flyt i Tromsø.

To måneder senere, 26. desember i fjor, ble en kvinne voldtatt i Skansegata.

MULIG GJERNINGSMANN: Politiet tror gjerningsmannen kan være av østeuropeisk (Russland, Baltikum, Polen, og sørover til Albania og Bulgaria) opprinnelse. (Foto: Politiet)

I tillegg har politiet fått opplysninger om at det skal ha skjedd et seksuelt motivert overfall av en kvinne i Tromsø sentrum natt til søndag 26. august i går. Foreløpig vet politiet lite om saken, og ber om informasjon.

Østeuropeisk opprinnelse

Politiet tror gjerningsmannen kan være av østeuropeisk (Russland, Baltikum, Polen, og sørover til Albania og Bulgaria) opprinnelse, og har fått laget en fantomtegning i håp om å få inn flere tips.

Felles for sakene politiet etterforsker at de seksuelle overgrepene mot kvinnene skjer på vei hjem fra byen nattetid i tilknytning til helg.

Politiets råd for å forebygge slike overgrep, og vold i det offentlige rom generelt, er å oppfordre alle til å tenke seg om i forhold til hvor mye alkohol de drikker, både menn og kvinner.

Videre at både kvinner og menn passer på hverandre mens man er ute på byen, og går flere sammen hjem eller bruker buss eller taxi – ikke privattaxi.