Pool_996915a copy
Pool_996915a copy

Cameron beklaget: – Liverpool-fansen hadde ikke skylden for Hillsborough-tragedien

David Cameron kom med en unnskyldning til Hillsborough-ofrene da rapporten Liverpool-fansen har ventet på i årevis ble offentliggjort.

Den britiske statsminister ba onsdag om unnskyldning til familiene til de 96 fotballsupporterne som mistet livet i Hillsborough-tragedien i 1989.

– Dagens rapport er svart og hvit. Liverpool-fansen hadde ikke skylden for tragedien, sier Cameron ifølge Daily Mail.

Les også: Alsaker: – Det som kommer frem er veldig grovt

Tusenvis av dokumenter om tribuneulykken på Hillsborough i 1989 ble offentliggjort onsdag. For 23 år siden omkom 96 Liverpool-supportere på tribunen i Sheffield under en FA-cupsemifinale mot Nottingham Forest.

Se David Camerons uforbeholdne beklagelse i videovinduet under.
642828

Store trafikkproblemer sørget for at Liverpool-tilhengerne ankom arenaen mye seinere enn vanlig. Et drøyt kvarter før avspark var det stor kø utenfor inngangene, og mange Liverpool-tilhengere hadde fortsatt ikke kommet seg inn på stadion. Politiet fryktet at det kunne bli bråk og bestemte seg for å åpne portene til enda en inngang, slik at folk kunne komme seg raskere inn.

Les hele rapporten som PDF-fil her!

Det ble et enormt trykk da folkemassen skulle inn på den allerede overfylte tribunen. Dette førte til at de tilskuerne som sto nærmest gjerdene ble klemt inn mot dem.

Dokumenter blant annet fra den britiske regjeringen og politiet fansen har ventet på i årevis ble offentliggjort onsdag etter at de hadde blitt skjult for offentligheten i over 20 år. En stor underskriftskampanje med over 100.000 signaturer var med på å sørge for at over 400.000 sider med informasjon om ulykken ble gjort tilgjengelige.

Les også: Dette er verdens største fotballtragedier
Les også: Hillsborough-overlevende sliter fortsatt

Statsminister David Cameron sa i Parlamentet onsdag ettermiddag at Liverpool-fansen ikke kan klandres for ulykken. Det er konklusjon etter at et uavhengig panel har gransket utredningen i to år. Rapporten på 395 sider slår fast at politiet og myndighetene forsøkte å dekke over sine feil under tragedien ved å skylde på supporterne. Hele 164 forklaringer fra politiet skal ha blitt forandret på.

hill
hill

The Sun trykket i sin tid en forside med teksten «The Truth» der supporterne fikk skylden for tragedien. Avisen skrev at supporterne var fulle, voldelige og at flere brøt seg inn uten billett.

– Det er mye urettferdighet knyttet til denne katastrofen. Myndighetene mislyktes med å dekke over sine egne, ventetiden på sannheten og nedverdigelsen av dem som omkom. At de på et vis fikk skylden for sin egen død, sier Cameron.

Steven Gerrard mistet sin fetter i tragedien. I videoen under kan du se et intervju med Liverpool-kapteinen fra 2009, der han snakker om hvordan hendelsen alltid har vært med ham.
301262

Utenfor Anfield, Liverpools arena, ble det onsdag ettermiddag lagt ned blomster og hilsener til minne om ofrene.