KLAMYDIA-ALARM: AUF og Eskil Pedersen vil teste elever under seksuell lavalder.  (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)
KLAMYDIA-ALARM: AUF og Eskil Pedersen vil teste elever under seksuell lavalder. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

Ap-politikere amok på Twitter etter kritikk av Eskils Utøya-flukt

Bistandsadvokat Brynjar Meling angripes kraftig verbalt etter uttalelser om at det må være lov å diskutere AUF-leder Eskil Pedersens flukt fra Utøya.

Bistandsadvokat Brynjar Meling, som representerer over 20 berørte i terrorsaken, mener det må være greit å diskutere AUF-leder Eskil Pedersens innsats og flukt fra Utøya 22. juli i fjor. Det har fått flere representanter for Arbeiderpartiet og AUF til å ty til svært tøffe karakteristikker i sosiale medier tirsdag.

– «Brynjar. Du gjør meg kvalm. Konsekvensen av det du etterspør ville vært AUF-lederens død. Eier du ikke anstendighet?» skriver nylig avgått kontorsjef i AUF, Silje Grytten, på sin Twitter-konto.

– «Brynjar Meling kan ikke kalles for annet enn det nordnorske ordet hestkuk. Yes I said it», skriver Utøya-overlevende og fylkestingsrepresentant Tarjei Jensen Bech i Finnmark Ap på sin profil.

LES OGSÅ: – Greit å diskutere Eskil Pedersens Utøya-flukt

Snakker på vegne av klienter

– Jeg har klienter som reagerer på fremstillingen som er gitt om at AUF er unisont når det gjelder holdninger til lederens rolle, særlig opp mot det som skjedde på Utøya 22. juli i fjor, sier Brynjar Meling til VG tirsdag.

Uttalelsen kommer få dager etter at Trine E. Aamodt, som mistet sin 19 år gamle sønn på Utøya, i samme avis krevde AUF-lederens avgang. Hun trekker Pedersens lederegenskaper i tvil og viser til at han var blant de første som ble evakuert bort fra øya terrordagen.

LES OGSÅ: Utøya-mor ber Eskil Pedersen trekke seg

En av de overlevende, Bjørn Ihler, har tidligere sagt at Pedersen som AUF-leder ikke burde ha vært blant de første som dro fra øya.

Meling forteller at han har klienter som synes Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon har vært for raske med å avfeie Aamodts og Ihlers argumenter.

– Jeg har klienter som mener det er legitimt å diskutere Eskil Pedersens innsats 22. juli. Det gjelder både opp mot Aamodts utspill om hans rolle som leder, og Ihlers uttalelser om den videre bruken av Utøya, sier Meling.

LES OGSÅ: Ihler fortalte om flukten med de to småguttene

– Idiot. Ferdig snakka.

Men budskapet fra Melings klienter - som alle er pårørende og/eller etterlatte etter terrorangrepene - har altså ikke blitt spesielt godt mottatt blant alle i Arbeiderpartiet.

«– Kjenner tårene renner av sinne. Hele meg rister og jeg vil bare hyle. JKDKFKFOLDØENFBFBJDJN!!!!!!!!!!», skriver AUFs 19 år gamle fylkesleder i Vest-Agder, Emma Martinovic på sin Twitter-profil. Også hun er overlevende fra Utøya 22. juli.

«– Brynjar Meling er så PR-kåt at han gjør hva som helst for å komme i media. Eskil Pedersen er ikke en Supermann som kan stoppe kuler.», skriver kommunestyrerepresentant Atle Olav Sognli fra Orkdal Arbeiderparti på sin profil.

Arbeiderpartiets kommunikasjonssekretær Bjørn Tore Hanssen, som ifølge profilteksten sin på Twitter jobber med sosiale medier på partikontoret forsøker å kritisere Meling ved å trekke en slags parallell til terrorangrepet på World Trade Center, som kostet 2993 mennesker livet for nøyaktige elleve år siden tirsdag.

«– Siste: I anledning 11. september sier Brynjar Meling det må være legitimt å kritisere alle som forlot tvillingtårnene før de raste», twitrer Hanssen.

Lengst går kanskje Harald Jacobsen, politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, som skriver: «– Brynjar Meling. Idiot. Ferdig snakka».

– Vanskelig å reise spørsmål

Brynjar Meling sier til tv2.no at hans klienter mener det må være legitimt å kunne diskutere AUF-lederens valg og innsats på Utøya da 69 mennesker mistet livet under massakren for litt over et år siden.

– De opplever at utspill og debatt rundt hans rolle som leder er vanskelig å nå opp med internt i partiet. Det kan virke som om AUF-ledelsen har en oppfatning av partiet som ganske unisont i dette spørsmålet, noe som kan tyde på at det er mange som vegrer seg for å stå frem og si hva de mener, sier Meling.

Han hevder å ha fått flere tilbakemeldinger i løpet av tirsdagen - også fra andre bistandsadvokater i terrorsaken - som bekrefter at det sitter mange AUFere og etterlatte som opplever disse temaene som vanskelige å ta opp.

Bistandsadvokat Brynjar Meling. (Foto: Geir Johnny Huneide/TV 2)

– Flere tør ikke engang forsøke å reise spørsmålene, fordi de ser hvordan andre som gjør det blir møtt av partiledelsen, sier Meling - med klar henvisning til blant andre Utøya-overlevende Bjørn Ihler som tidligere åpent har kritisert Eskil Pedersen.

LES OGSÅ: Pedersen får kritikk for flukten fra Utøya

Hva tenker du om de tøffe karakteristikkene du selv får etter dette utspillet?

– Hva Brynjar Meling mener har ikke vært tema. Jeg har flere klienter som ønsker at dette kommuniseres utad. Dersom folk har problemer med å skille mellom en advokats meninger og hans klienters meninger er det helt greit. Det er jeg veldig godt vant til, sier Meling til tv2.no.

– Forteller nettkritikken mot deg noe om takhøyden internt i Ap og AUF for andre meninger enn «flertallets»?

– Det tenker jeg vi kan overlate til de som leser de ulike utspillene på Twitter selv å vurdere, sier Brynjar Meling.

Ønsker ikke å kommentere

TV 2 har tirsdag stilt følgende spørsmål til AUF-leder Eskil Pedersen:

– Er det internt i AUF legitimt å diskutere din innsats og rolle på Utøya 22. juli?

Gjennom sin politiske rådgiver Trygve Harlem Losnedahl kommuniserer Pedersen at han ikke ønsker å kommentere saken overfor TV 2 tirsdag kveld. Han viser til tidligere svar på dette spørsmålet gitt til andre medier.