REDDET NORGE: John Arne Riise satte inn vinnermålet for Norge fire minutter på overtid i kampen mot Slovenia tirsdag. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
REDDET NORGE: John Arne Riise satte inn vinnermålet for Norge fire minutter på overtid i kampen mot Slovenia tirsdag. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
ri
ri

Riise reddet Norge fire minutter på overtid

Norge reddet skinnet etter vanvittige avslutningsminutter mot Slovenia.

Norge-Slovenia 2-1

Ullevaal stadion/Bergen (TV 2 Sporten): Det ble nok mer dramatikk på Ullevaal i kampen mellom Norge og Slovenia enn landslagssjef Egil Olsen hadde håpet. For etter at Markus Henriksen utlignet halvtimen ut i kampen, kjempet Norge en innbitt kamp for å få inn den siste viktige scoringen.

Se sammendrag fra kampen i videovinduet øverst på siden!

«Overtid, jeg må bare ta den»
Og da klokken passerte ordinær tid så det ut til at kampen skulle ende med ett poeng til begge lagene, men innbytter Alexander Søderlund fikset straffe og bordet var dekket for John Arne Riise. Fulham-backen kunne knapt drømt om en bedre mulighet til å slå tilbake etter en uke med utenomsportslig fokus. Og Riise tok muligheten på best mulig måte.

JUBEL: John Arne Riise slo tilbake etter utenomsportslig støy med overtidsscoring mot Slovenia. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
JUBEL: John Arne Riise slo tilbake etter utenomsportslig støy med overtidsscoring mot Slovenia. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
31-åringen ladet venstrefoten og knuste ballen inn i nettet - hele fire minutter på overtid.

– Jeg tenkte, okey, det er «ment to be». Jeg vurderte å chippe midt i mål, men jeg tenkte at det bare var til å bruke rå kraft og håpe at den gikk i mål, sier Riise til TV 2 Sporten.

For med både Mohammed Abdellaoue og Tarik Elyounoussi, Norges første og andre straffeskyttere, på innbytterbenken var det Riise som fikk det store ansvaret.

– Jeg kikket rundt meg og visste hvem som skulle ta straffe, men ingen var på banen. Da tenkte jeg «overtid, jeg må bare ta den», sier Riise.

– Det er sånne ting jeg er laget av. Når jeg må så skjer det noe spesielt, og det gjorde det i dag.

TV 2 Play: Se intervju med John Arne Riise her!
TV 2 Play: Se intervju med Markus Henriksen her!
TV 2 Play: Se intervju med Rune Almenning Jarstein her!

Lettet Drillo
En tydelig beveget Drillo kunne konstatere at VM-kvalikens første trepoenger var i boks da Riises straffespark suste inn i nettet langt inne på overtiden. Landslagssjefen mener at Norge fortjente tre poeng etter det han omtaler som en akseptabel jobb.

– Når ikke hjerteflimmeret kommer tilbake på det der, så kommer den aldri tilbake, sa Drillo etter kampen.

– Vi var bedre enn dem og vi trykket på uten å skape all verden, men det hadde vært jævlig surt å ikke få med seg tre poeng herfra.

TV 2 Play: Se intervju med Drillo her!

Les også: Drillo om overtidsdramaet: – Riise sto ikke på straffelisten
Les også: Her knuser Jarstein et headset etter å ha avbrutt TV 2-intervju

Mareritt i egne rekker
Den norske midtbanen virket tent i åpningsminuttene og stod godt opp mot Slovenias offensive spillere. Både Ruben Yttergård Jenssen, Markus Henriksen og Håvard Nordtveit pådro seg frispark i løpet av det første kvarteret, men det var bortimot det eneste spennende som skjedde på Ullevaal. Det var imidlertid før Slovenia utnyttet slett norsk forsvarsspill.

For Håvard Nordtveit slo en dårlig pasning inne på egen banehalvdel og en slovensk spiller snappet opp ballen. Like utenfor sekstenmeteren var Kjetil Wæhler litt for aggressiv og laget et frispark - det skulle han ikke gjort.

Frisparket til Jasmin Kurtic suste mot keeperhjørnet der Rune Almenning Jarstein ga retur ut i meget farlig område. Marko Suler var på vakt og fikk dyttet ballen mot målet fra kort hold. På klønete vis sendte Wæhler ballen videre inn i nettet. Dermed kunne Slovenia juble for 1-0-ledelse etter at Norge nok en gang rotet det til i forsvar.

ROTET DET TIL: Kjetil Wæhler sendte ballen i eget mål etter rot i det norske forsvaret. (Foto: Tore Meek/NTB scanpix)
ROTET DET TIL: Kjetil Wæhler sendte ballen i eget mål etter rot i det norske forsvaret. (Foto: Tore Meek/NTB scanpix)

Baklengsmålet fungerte som en vekker for de norske gutta, for i de påfølgende minuttene ble en enorm offensiv rettet mot det slovenske målet.

Offensivt press resulterte i scoring
Markus Henriksen kom seg fri på høyresiden og hadde store rom å jobbe i. AZ-spilleren fikk slått inn i feltet der Moa ventet. Vår eneste spiss fikk sendt i vei en avslutning, men Jan Oblak fikk hindret scoring.

Farlig ble det også da John Arne Riise ladet kanonen ikke mange minuttene senere. Den mye omtalte Fulham-spilleren furte av en skikkelig kanon og Oblak måtte gi retur. Uheldigvis for Norge fikk ingen spillere priket inn utligningen.

Men på det tredje forsøket kunne endelig Ullevaal-publikumet juble. Tarik Elyounoussi fikk ballen i god posisjon og sendte avgårde en real suser. Ballen dundret i tverrliggeren og ned på streken bak en utspilt Oblak, men Slovenia hadde ikke sluppet med skrekken helt ennå. For returen dalte mot Henriksen som hadde kommet seg i meget god posisjon. 20-åringen regjerte i duellen med Slovenias forsvarere og stanget inn utligningen for Norge.

– Jeg har spilt litt med Tarik i Rosenborg og han scorer sjelden, så da er det viktig å være på returen, sier Henriksen, etter å ha scoret sitt aller første mål for det norske landslaget.

SCORET SITT FØRSTE LANDSLAGSMÅL: Markus Henriksen satte inn den viktige utligningen i første omgang. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
SCORET SITT FØRSTE LANDSLAGSMÅL: Markus Henriksen satte inn den viktige utligningen i første omgang. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Drillo tok grep
Da lagene entret Ullevaal-gresset for den andre omgangen var det uten Norges fremste angrepsvåpen. Joshua King ble byttet inn som vår mann på topp, til fordel for Moa som ble igjen i garderoben.

Sju minutter ut i den andre omgangen måtte også Nordtveit takke for seg etter å ha blitt erstattet av Bjørn Helge Riise.

Byttene så imidlertid ikke ut til å sette mer fart i den norske angrepsspillet. De første ti minuttene utfoldet seg i et tilsvarende tempo som i den første omgangen, men Norge kunne gått opp i ledelsen like før timen var passert.

John Arne Riise kom i et forrykende tempo på venstre siden og hælsparket ballen tilbake til Daniel Braaten. På lekkert vis dro han seg innover i banen før et knallhardt skudd ble levert i retning den slovenske målvakten. Men skuddet var ikke godt nok plassert og Oblak fikk etter hvert kontroll på sin egen retur.

Slovenia yppet seg også minutter senere, men skuddet lurte seg på utsiden av stolpen til en dårlig plassert Almenning Jarstein.

King satte fart på Norge
Fra sidelinjen kunne Drillo se at innbytter King gjorde seg mer og mer gjeldene i begivenhetenes sentrum. Med enorm hurtighet og rå kraft hadde det slovenske forsvaret mer enn nok å stri med utover i omgangen. Timen var passert da King kriget til seg ballen i duell med Suler og satte fart inn i sekstenmeteren.

Men vinkelen var litt for dårlig, og Oblak gjorde seg stor og reddet forsøket fra Norges nummer 18 mesterlig.

Les også: Island vraket Norge-heltene – tapte for Kypros

Riise slo tilbake og ble overtidshelt
Det så ut til at kampen skulle ebbe ut i 1-1, men på overtid ble det dramatikk av den helt vanvittige sorten. Markus Henriksen brente første en sjanse fra perfekt hold, før innbytter Alexander Søderlund steg frem i lyset. Haugesund-spissen ble spilt gjennom og satte fart mot målet før han gikk i bakken i duell med en slovensk forsvarer. Norge fikk straffe.

Med Moa i garderoben var det duket for John Arne Riise fra straffemerket. Etter en turbulent uke med utenomsportslig støy kunne venstrebacken sikre en uhyre viktig seier i sin 106. kamp med flagget på brystet, og 31-åringen sviktet ikke.

Med rå kraft hamret han ballen under Oblak i det slovenske buret og Ullevaal eksploderte. Dermed kunne Norge juble for tre meget viktige poeng, etter en scoring fire minutter på overtid.

REDDET NORGE: John Arne Riise ble den store helten mot Slovenia. (Foto: Karlsen, Anette/NTB scanpix)
REDDET NORGE: John Arne Riise ble den store helten mot Slovenia. (Foto: Karlsen, Anette/NTB scanpix)

Slik startet lagene:
Norge (4-5-1): Rune Almenning Jarstein - Espen Ruud, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise - Daniel Braaten, Ruben Yttergård Jenssen, Håvard Nordtveit, Markus Henriksen, Tarik Elyounoussi - Mohammed Abdellaoue
Slovenia (4-2-3-1): Jan Oblak - Miso Brecko, Marko Suler, Bostjan Cesar, Bojan Jokic - Jasmin Kurtic, Armin Bacinovic - Valter Birsa, Zlatan Ljubijankic, Josip Ilicic - Tim Matavz