dysleksi (Foto: Illustrasjonsfoto)
dysleksi (Foto: Illustrasjonsfoto)

Fortvilte foreldre med dyslektiske barn: – Hvorfor følger ikke skolen opp?

– Dette er brudd på loven, mener pedagog.

Tirsdag fortalte Marianne Kufaas Sæterhaug (17), som er dyslektiker, sin historie på God morgen Norge.

Fem dager i uka i 11 år har hun opplevd manglende forståelse fra skolen.

– I de siste årene har jeg godtatt at skolen ikke forstår meg. Selvfølgelig er det frustrerende, men jeg kommer ingen vei med å være frustrert. Jeg prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, sier hun til God morgen Norge.

I videovinduet under kan du se hele innslaget.

642561

Les også: Lager anonyme Twitter-kontoer for å mobbe

Har kjempet i fire år

Pedagog Åsne Midtbø Aas stilte til nettprat for å svare på spørsmål om dysleksi.

Se alle spørsmålene og svarene nederst i artikkelen.

Ut fra mange av spørsmålene som kom inn fra leserne, viser det seg at flere opplever samme fortvilelse som Marianne beskriver.

En bekymret mor skriver blant annet:

«Vi har en gutt som går i 7. klasse. Etter å ha mast på skolen og læreren i fire år om at noe var galt ble han endelig testet av PPT i 5. klasse. Det ble påvist sterk grad av dysleksi som «burde blitt oppdaget i første klasse og iverksatt nødvendige tiltak senest i andre» - var svaret fra PPT-damen som utførte testen. Nå går han som sagt i 7. klasse, og det har ikke kommet noen tiltak. Ingen ekstra assistent, ingen retteprogram eller noe. Vi ble faktisk gitt ansvaret å laste ned retteprogram selv fra nettsidene til ungdommsskolen. Vi måtte ha kode fra rektoren og det ble aldri noe av, siden gutten ikke har begynt hos dem ennå. Vi bruker all vår fritid på kvelden etter jobben på å sitte sammen med ham og lese fra bøker, slik at han kan forstå hva som kreves av ham i dagens lekse. Dette er en fortvilet situasjon som har pågått så altfor lenge. Hva skal vi gjøre, hvem skal vi gå til, er det ingen som kan hjelpe ham? Snart blir det ungdomsskole og vi gruer oss alle. Han har ingen venner som bryr seg om ham, ikke ville han hatt tid til dem heller, slik som situasjonen er nå. Vær så snill gi oss råd!»

Les også: Barneombudet vil bøtelegge skoler som ikke tar tak i mobbing

– Alarmerende

Ifølge Åsne Midtbø Aas får hun stadig vekk slike henvendelser fra hjelpesløse foreldre, der tilrettelegging for barn med vansker uteblir på skolene.

– Det er alarmerende at så mange henvender seg med det samme problemet, sier hun.

Hennes svar til den fortvilte moren er følgende:

«Dere bør klage skriftlig, og be om et møte med lærere, rektor og PPT. Dette er brudd på loven. Hvis kommunen ikke gjør noe, kan du klage til fylkesmannen. Lykke til! Vi er her hvis dere trenger oss.»

Les også: Du kan gå fra stryk- til toppkarakter på en måned

Manglende vilje og forståelse

Til God morgen Norge forteller pedagogen at mange barn som får påvist dysleksi, ikke blir fulgt opp på skolen. Hun hører om foreldre som har klaget til fylkesmannen - og fått medhold - men så følger ikke kommunen eller skolen opp.

– Noen lærere og skoler unngår å gjøre det spesialistene og tiltaksplanen sier. Det handler om holdninger, samt manglende kompetanse, vilje og forståelse. Det bekymrer meg veldig, spesielt at det er enkeltpersoner som kan bestemme om det følges opp eller ei. Jeg blir kjempelei meg! Og dette gjelder ikke bare barn med dysleksi, men alle barn som har et tilretteleggingsbehov, som for eksempel hørselsvansker, ADHD eller diabetes, forteller hun oppgitt.