Tirsdag er det nøyaktig elleve år siden terrorangrepene som rammet USA.

Fire sivile fly ble kapret av terrorister. To av dem ble med få minutters mellomrom styrtet inn i tvillingtårnene i World Trade Center på Manhattan i New York City.

Ett fly traff USAs forsvarsdepartement Pentagon i Arlington, Virginia, mens det fjerde flyet styrtet i en åker nær Shanksville i Pennsylvania.

Nesten 3000 mennesker omkom i terroranslaget.

– En dag som begynte som vanlig

President Barack Obama deltok i en minnemarkering i Arlington, Virginia klokken 15.30.

– I dag minnes vi en dag som begynte som så mange andre. Barn ble kjørt til skolen, folk reiste på jobb. Tidlige flyavganger og kjente rutiner. Raske klemmer og stille stunder, sa Obama i sin tale.

– Det var en dag som denne. Skyfri himmel, men en himmel som snart skulle fylles med røyk og bønner fra en nasjon som var rystet til grunnvollene. Selv nå, alle disse årene senere, er lett for oss som levde gjennom denne dagen å lukke øynene og tenke tilbake, sa presidenten.

Se Obamas tale øverst i artikkelen!

– En dag for å stå sammen

Elleveårsdagen faller midt i den pågående presidentvalgkampen, men professor og USA-ekspert Ole Moen tror ikke terroranslaget eller drapet på Osama Bin Laden vil bli brukt i valgkampen.

2. mai 2011: Obama bekrefter at bin Laden er drept

– Obama vil nok dra oppmerksomheten mot at bin Laden er borte. Det klarte jo ikke George W. Bush på åtte år. Men han vil nok være forsiktig med å slå politisk mynt på det. Det er viktig at man skal stå sammen og ikke bidra til kiv på denne dagen, sier Moen til TV 2.

PÅ MUSEUM: Denne ødelagte brannbilen er en av gjenstandene som tas vare på av 11. september-museet. (Foto: Mark Lennihan/Ap)