marianne
marianne

Slik gjorde Marianne (17) dysleksi til noe positivt

– Jeg kan ikke forestille meg et liv uten lese- og skrivevansker.

Marianne Kufaas Sæterhaug (17) er dyslektiker. Fem dager i uka i 11 år opplevde hun manglende forståelse fra skolen.

– I de siste årene har jeg godtatt at skolen ikke forstår meg. Selvfølgelig er det frustrerende, men jeg kommer ingen vei med å være frustrert. Jeg prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, sier hun til «God morgen Norge».

I dag er imidlertid situasjonen bedre.

– Men nå er det tolvte året en glede for meg å gå på skolen. For meg handler det om aksept og forståelse. Det har vært en kamp for å få tilrettelegging i skolehverdagen, sier jenta fra Trondheim.

Les også: Barneombudet vil bøtelegge skoler som ikke tar tak i mobbing

Redningen

marianne1
marianne1
17-åringen ser frem til å være russ til neste vår. Etter å ha byttet skole flere ganger og å ha vært frustrert og sint på mammaen sin fordi ingen forstod, er Marianne i dag en lykkelig jente. Hun har endelig fått hjelp og tilrettelegging på skolen for å takle dysleksien sin.

– Redningen for meg har vært PC med datahjelpemidler. Uten dette hadde jeg ikke kommet der jeg er i dag, sier Marianne.

Les også: Hanna Vesterager (50) ble kvitt MS-sykdommen

Diagnose dysleksi

Man kan oppdage barn i «risikosonen» for å utvikle dysleksi helt fra femårsalderen. (Forskning: Turid Helland, UIB).

Risikofaktorer er arv, språkutvikling og motorisk utvikling.

– Diagnosen dysleksi settes ofte for sent, forteller pedagog Åsne Midtbø Aas ved Dysleksi Norge til «God morgen Norge».

– Lærere har svært variert kompetanse på hvordan tilrettelegge i klasserommet og hva som finnes av hjelpemidler. Dessverre kan elever gå gjennom hele grunnskolen uten å få hjelp.

Les også: Mobbing gjør deg fysisk svak

Frafall fra videregående

pedagog
pedagog
Mange videregående skoler forteller at de oppdager nye dyslektikere der. Dette henger sammen med frafall fra videregående skole og kanskje egentlig lenge før, sier Midtbø.

Da Marianne Kufaas Sæterhaug deltok på kurs i regi av Dysleksi Norge, forstod hun at hun ikke var alene om å ha skrive- og lesevansker. Og gleden over å mestre sin dysleksi er stor når hun forteller om sitt engasjement i forbundet.

– Når jeg tenker på ordet dysleksi, så tenker jeg på Dysleksi Ungdom. Jeg har så mange fantastiske minner og er så glad for at jeg har truffet andre med dysleksi. Lenge var det bare meg og dysleksien, jeg visste ikke om andre. I dag har dysleksien blitt fritiden min, forklarer Marianne og legger til:

– Jeg holder kurs og deler mine erfaringer. Nå kan jeg ikke forestille meg et liv uten lese- og skrivevansker.

Les også: Vant over sykdommen etter ti års helvete

Nettprat

Du møter 17 år gamle Marianne Kufaas Sæterhaug og pedagog Åsne Midtbø Aas når vi fokuserer på temaet dysleksi i «Din helse» tirsdag klokken 08.10 i «God morgen Norge». Med dem i studio vil også partileder i Høyre, Erna Solberg være. Hun fant ut at hun hadde dysleksi først på videregående skole.

Rett etter sending blir det nettprat og allerede nå kan du sende inn spørsmål til pedagog Åsne Midtbø Aas og Marianne Kufaas Sæterhaug i boksen nedenfor. De svarer fra klokken 08.30.

Send inn dine spørsmål nederst i saken. Husk at du kan være anonym.