BRONSE: Norge tok bronse forrige gang de var med i U21 EM. (Foto: Åserud, Lise/ Scanpix, © jk)
BRONSE: Norge tok bronse forrige gang de var med i U21 EM. (Foto: Åserud, Lise/ Scanpix, © jk)

Advokat, restaurantsjef og laksefisker: Dette gjør spillerne som sist var i U21-EM

I kveld kan U21-landslaget ta et stort steg mot sitt første mesterskap på 14 år.

I likhet med A-landslaget er det lenge siden U21-landslaget kvalifiserte seg til et mesterskap.

Ikke siden 1998 har U21-landslaget deltatt i mesterskap. Det betyr syv Europamesterskap hvor Norge har vært tilskuere.

Les om spillerne fra 1998 nederst i artikkelen!

Gruppefinale mot England
I kveld spilles en viktig kamp for å nå et etterlengtet mesterskap, når Per Joar Hansens gutter skal spille siste kvalifiseringskamp mot England.

Liverpool-spillerne Jordan Henderson, Jonjo Shelvey og Martin Kelly er noen av Premier League-talentene som Norge møter på Proact Stadium i kveld.

Vant bronse
I 1998, vår foreløpig eneste EM-deltagelse, vant riktignok laget bronse under mesterskapet i Romania. Nils Johan Semb ledet laget med mange senere utenlandsproffer.

Eirik Bakke, Steffen Iversen og Vegard Heggem var noen av de mange spillerne som endte opp i Premier League.

- Det var helt klart et kjempegodt lag vi hadde, sier Odd Arne Espevoll, en av de minst profilerte spillerne fra bronselaget.

LES OGSÅ: Slik kommer U21-landslaget til EM

Restaurantsjef i Kongsvinger
Langt ifra hadde samme karriereutvikling. Hai Ngoc Tran la opp lenge før fylte 30 år og jobber i dag som restaurantsjef i Kongsvinger.

Odd Arne Espevoll spilte nesten alle sine profesjonelle år for Viking før han la opp som 27 år gammel.

- Jeg ble lei fotball og ville tilbringe mer tid med familie og venner, forteller Espevoll som i dag jobber i et oljefirma.

Se England - Norge på TV2 PL1 og TV2 Sumo kl. 20.00

Espen Baardsen (34)
Baardsen har U-landskamper for både Norge og USA. Baardsen spilte i Tottenham, Watford og Everton. En av få norske spillere som har A-landskamper men aldri spilt i Tippeligaen. La opp som 25-åring og har i ettertid jobbet i finansbransjen.

Terje Skjeldestad (34)
Skjeldestad tilbragte hele karrieren sin i Sogndal etter at han debuterte på A-laget som 17-åring. Han endte med tre A-landskamper før han la opp i 2010. Han jobber i dag som keepertrener i Sogndal.

Odd Arne Espevoll (35)
Espevoll er nok en av de minst kjente fra bronselaget. Espevoll spilte mesteparten av karrieren sin i Viking, før han la opp i 2003 som 27-åring. Han jobber i dag i et oljefirma.

Knut Henry Haraldsen (35)
Midtstopperen har spilt for Vigør, Start, Vålerenga, Bryne og Ham-Kam, i tillegg til et utenlandsopphold i Westerlo i Belgia. Haraldsen endte opp med 12 U-landskamper, og jobber i dag som advokat.

Vegard Heggem (37)
Heggem spilte i Rosenborg og Liverpool. Høyrebacken var med i troppen til både VM i 1998 og EM i 2000. Han er i dag styremedlem i Rosenborg, og jobber med laksefiske.

Jon Inge Høiland (34)
Høiland spiller fortsatt i Tippeligaen. Spilte blant annet i Sverige og Tyskland, før han vendte til Stabæk og senere RBK. Høiland fikk gullklokka da han spilte sin 25. landskamp i 2010.

Frode Kippe (34)
Fortsatt kaptein på Lillestrøm. Kippe var Liverpool-eiendom i 4 sesonger, men fikk aldri sjansen i Premier League, men to låneopphold i Stoke. Han dro tilbake til LSK i 2002 og står med åtte A-landskamper.

Hai Ngoc Tran (37)
Spilte i Kongsvinger hele karrieren med unntak av tre sesonger i Vålerenga. Tran la opp i 2002, men fikk én A-landskamp mot Estland i 1999. Han jobber nå som daglig leder på en restaurant i Kongsvinger.

Steinar Pedersen (37)
Pedersen tilhørte Borussia Dortmund da han spilte på bronselaget. Har senere spilt for IFK Gøteborg, Lillestrøm, Strømsgodset og Start. Pedersen står med én landskamp som han fikk mot USA i 2006.

Tommy Stenersen (35)
Stenersen spilte for Stabæk fra 1995 til 2008. Var på utlån til Sandefjord og VIF. Forlot Stabæk etter gullåret til fordel for Manglerud Star. Har nå lagt og jobber i bank.

Trond Andersen (37)
Spilte flere sesonger for Molde før han dra til Wimbledon og Drillo. Reiste så til Aalborg og Brøndby før han la opp i 2008. Endte med 38 A-landskamper. Jobber i dag som massør.

Eirik Bakke (34)
Født og oppvokst i Sogndal. Spilte der før han dro til Leeds. Nesten 150 kamper for Leeds samt et utlån til Aston Villa. Returnerte til Norge og Brann før han igjen endte opp i Sogndal. Kontrakt ut neste sesong.

Karl Oskar Fjørtoft (37)
Gikk fra Hødd til Rosenborg og så videre til Molde. Søkte senere lykken i Hammarby, før han flyttet tilbake til Norge og Ålesund. Er nå ansatt i samme klubb som spillerutvikler.

Rune Hagen (37)
Har spilt for mange klubber; Godset, Start, Hønefoss, VIF og Modum. Erik ‹‹Panzer›› Hagens tvillingbror har også spilt i utenlandske klubber i Danmark, USA, Kypros og Hellas. Spiller nå i Nybergsund Trysil.

Daniel Berg Hestad (37)
Har spilt i Molde hele sitt profesjonelle liv utenom et utenlandsopphold i nederlandske Heerenveen. Hestad har 8 landskamper for Norge og har den senere tid deltatt på trenerkurs.

Bjarte Lunde Aarsheim (37)
Spilte store deler av karrieren i Viking. Turen gikk så videre til Start. Signerte siden for sin siste klubb Randaberg hvor han også var spillerutvikler. Jobber nå som økonomisk rådgiver og som spillende trener i fjerde divisjon.

Thorstein Helstad (35)
Startet i Ham-Kam og Brann. Hedmarkingen flyttet så til Østerrike og Austria Wien. Rosenborg, Le Mans og Monaco har også vært hans arbeidsgivere. Signerte i juli kontrakt med Lillestrøm ut 2013.

Steffen Iversen (35)
Har spilt for Tottenham, Wolverhampton, VIF og Crystal Palace. I 2012 begynte han på sin tredje periode i RBK og har kontrakt ut sesongen. Iversen har 76 A-landskamper og har vunnet Tippeligaen seks ganger.

Andreas Lund (37)
Gikk fra Start til Molde og fikk også et proffopphold i Wimbledon. Måtte legge opp som følge av en kneskade i 2001. Begynte som selger etter at fotballskoene måtte legges på hylla.

Erik Nevland (34)
Var Manchester United-spiller under sluttspillet. Har senere spilt for IFK Gøteborg, Groningen og Fulham. Nevland har spilt flere perioder i Viking både før, i mellom og etter utenlandsoppholdene. Legger opp etter årets sesong.