John Arne Riise med Davy Wathne. (Foto: TV 2)
John Arne Riise med Davy Wathne. (Foto: TV 2)

John Arne Riise etter «karakterdrap» i VG: – Jeg er såret og lei meg

John Arne Riise er preget etter Truls Dæhlis kommentar i søndagens VG. Dæhli mener kommentaren var på sin plass.

Ullevaal stadion (TV 2 Sporten): Det stormer rundt John Arne Riise - igjen.

Dagen før møtet med Island etterlyste han heder fra hjembyen Ålesund, langet ut mot blant andre Ivar Morten Normark og det faktum at statuen utenfor Color Line stadion fikk navnet «fotballspilleren».

Dagen etter var kritiserte han Dagbladet på Twitter før han kort tid før flyturen tilbake til Norge annonserte at han legger ned sin virksomhet på det samme nettstedet. På flyplassen Keflavik tok han et oppgjør med pressen.

Våknet til 30 meldinger
Søndag morgen våknet Riise ifølge seg selv til 30 ubesvarte anrop og like mange tekstmeldinger som en følge av Truls Dæhlis nådeløse kommentar i søndagens VG. Han skriver at Riise «avslører seg selv som en selvforherligende tufs», at han har satt seg selv foran laget og at han med en liten smule selvinnsikt burde han tatt til takke med den hyllesten han får.

– Om han mener at hyllesten har vært litt for sparsom etter hans smak, som han tydeligvis gjør, så kan han bruke et par minutter på å tenke over hvordan det er mulig å spille 105 landskamper uten at hverken landslagssjefen eller noen andre ser ham som skikket til å være kaptein, skriver Dæhli.

– Hva skal jeg si? For meg personlig er det ganske tøft. Det er trist, jeg ble lei meg, sjokkert og satt ut. Jeg vet ikek helt hvordan jeg skal takle det eller reagere, sier Riise til TV 2 Sporten.

Se hele pressetreffet med blant andre Riise, Drillo og Truls Dæhli i opptak øverst i artikkelen

TV 2 Play: Se sekvensen med Riise og Drillo her

– Jeg trodde noen var drept
Backen som satte rekord i antall landskamper for Norge fredag var førstemann inn på landslagets pressetreff på Ullevaal søndag formiddag. Han svarte på alle spørsmål som kom, men var mer lavmælt enn vanlig og virket preget. Tidligere på morgenen hadde han vært i møte med NFF og snakket med NFFs generalsekretær Kjetil Siem i 40 minutter.

– Du blir litt småbekymret om det er sånn folks syn på meg er, men det vet jeg ikke stemmer. Det er én persons mening. Det er synd han føler han kjenner meg som person når jeg aldri har snakket med ham utenom fotballen. Jeg har jobbet ganske hardt for at folk skal se hvem jeg er. Ja, jeg er en person som liker å stikke meg frem og jeg er en person som har gjort dumme ting for mange år siden, men det var trist å våkne opp i dag. Nå skal jeg bruke dagen sammen med kjæresten min og få dette ut av hodet, sier Riise.

Riise sier han ikke har lest kommentaren han selv omtaler som et karakterdrap og at han heller ikke kommer til å gjøre det, men at han har fått deler av teksten opplest.

– Jeg våknet til 30 anrop og 30 meldinger på telefonen. Jeg trodde noen var drept. Det er mange tanker i hodet om det virkelig er sånn folk tenker om meg, er det så mye som er galt med meg som fotballspiller og person? Når du selv føler det ikke er det, blir det en «wake up call». Det er sikkert mye jeg kan forandre på, men jeg er den jeg er.

Les også: Riise tok farvel med Twitter: – Noen kommer aldri til å få snakke med meg igjen

– Karaktermord
Det har gått sterkt inn på Fulham-spilleren å høre at han omtales som en «selvforherligende tufs». VGs Truls Dæhli var på plass både på treningen på Ullevaal søndag formiddag og pressetreffet senere på dagen noen form for dialog med Riise.

Faksimile fra VGs oppslag om John Arne Riise. (Foto: FAKSIMILE)
Faksimile fra VGs oppslag om John Arne Riise. (Foto: FAKSIMILE)

– Man vet aldri hvordan man kan reagere når man ser en person som har de tankene om deg. Jeg tror ikke det er så lurt å snakke med ham. Da kan jeg si ting jeg kommer til å angre på. Jeg registrerer at han er i rommet her og desto fortere jeg komme meg ut herfra, desto bedre, sier Riise, og lover at har absolutt alt fokus på kampen mot Slovenia.

Med en rekke journalister rundt seg forteller Fulham-spilleren at kommentaren ikke gjør noe med hans lyst til å spille for Norge, at han har fått massiv støtte fra lagkamerater, støtteapparat, andre journalister og fotballspillere og at han kommer til å feire med å forme et hjerte med hendene opp til kjæresten på tribunen dersom han scorer tirsdag.

På spørsmål om det er noe han angrer på og om Dæhli har noen poenger, svarer Riise:

– Jeg kunne sikkert gjort noen ting annerledes. Jeg beklager tidspunktet på twitringen, det kunne jeg timet annerledes og at jeg sa Ålesund-folk. Jeg mente noen som satt og bestemte en del ting for en del år tilbake. Jeg vet hva som skjedde underveis i forbindelse med den statuen og følte det var på tide å si fra. Jeg kunne sikkert ventet, men var såpass stolt over den 105. kampen at jeg mente det var på tide. At noen kom til å reagere skjønte jeg, men ikke at det skulle bli så voldsomt.

Landslagssjef Egil Olsen sier han ikke har lest kommentaren og ønsker ikke å si noe om innholdet.

– Men det kan hende det sier mer om den som har skrevet det enn den det er skrevet om, sier Drillo til TV 2 Sporten.

Dæhli står på sitt
Selv mener Dæhli at kommentaren var på sin plass.

– Jeg ser jo at det er en hard kommentar. Den er veldig klar og tydelig. Men jeg mener at denne gangen var det behov for nettopp det. Mitt poeng er at John Arne velger å gjøre det han gjør kvelden før kamp, og litt inn på kampdagen, han bruker harde ord og legger ut ting som handler om hjembyen og arrogante folk. Han etterlyser hyllest. Selv om du har spilt 104 landskamper og venter på den 105., så er du ikke fristilt fra resten av verden. Du må være klar over at du kan bli konfrontert. Du må kunne svare for det du gjør. Og så er jeg opptatt av tidspunktet. Hvorfor snakke om sånne ting kvelden før landskamp? spør VGs kommentator.

Dæhli er først og fremst bekymret for at Riises holdninger er forankret i landslagsmiljøet. Det er en kultur han i så fall blir stoppet før den får rotfeste.

Han er også opptatt av å skille mellom holdningene til fotballspilleren John Arne Riise og personen. Han mener fotballspilleren har tilført veldig mye positivt og som har veldig gode holdninger i treningsarbeidet sitt.

Selv om du har spilt 104 landskamper og venter på den 105., så er du ikke fristilt fra resten av verden.

– Det er faktisk slik at når du er fotballspiller og lever i søkelyset, så er det viktig å ha en oppførsel det står respekt av. De er forbilder. Da synes jeg det er greit å påpeke det når de ikke gjør jobben slik de skal, sier Dæhli.

Du kan se pressetreffet i opptak i videovinduet øverst på siden!

– Riise er en god gutt
Mini Jakobsen reagerte sterkt da han leste kommentaren.

– Jeg tror Riise er forbannet på Dæhli og synes det er et slag langt under beltestedet. Han er en god gutt og han stiller seg ikke foran laget. Men han er kanskje litt naiv, sier TV 2s fotballekspert.