MYTE: Myten om at barbering vil gi sterkere hårvekst er vanskelig å bli kvitt. (Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox)
MYTE: Myten om at barbering vil gi sterkere hårvekst er vanskelig å bli kvitt. (Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Endelig får vi svar på barberingsmyten

Sannheten om det uønskede kroppshåret er overraskende for mange.

Den ivrigste barberingssesongen er over for i år, og i år som andre år har nok mange kvinner - og menn - hatt en innebygd dårlig samvittighet hver gang de tar fram høvelen for å barbere legger, armbuler, ansikt eller edlere deler av kroppen.

Kort hår virker tykkere

Vi har blitt fortalt at barbering vil gi en sterkere hårvekst, og at hvis du først begynner å barbere deg, vil hårveksten både komme raskere og tykkere tilbake.

– Håret gror ikke raskere og det blir heller ikke tykkere om du barberer deg, sier overlege ved hudavdelingen på Universitetssykehuset i Oslo Joar Austad til forskning.no.

Håret som stikker ut gjennom huden er allerede dødt, og hårroten vil ikke merke om tuppen av håret klippes eller barberes av.

Gjenstridig myte

Overlegen sier at myten har vært forsøkt avkreftet mange ganger, men den lever fortsatt. Han tror årsaken er at hårene som kommer ut virker stivere når de er korte.

BARBERINGSMYTE: Du tror kanskje at du får mer hår på leggene om du barberer dem? Det er en myte.
BARBERINGSMYTE: Du tror kanskje at du får mer hår på leggene om du barberer dem? Det er en myte.

I flere land har man tradisjon for å barbere små barn på hodet nemlig for å gi dem tykt vakkert hår når de blir større. Men myten stemmer heller ikke på hodehår.

Alternativene

Alternativene til barbering er i hovedsak, hårfjerningskremer, voks eller napping. Austad sier til forskning.no at disse hårfjerningsmåtene kun vil gjøre etterveksten litt senere, men hårene vil i hovedsak være like tykke når de kommer tilbake.

Ved laserbehandling eller elektrolysebehandling vil hårsekkene bli ødelagte for en periode, og hårveksten kan være borte i en lengre periode.

Bakteriefeller

Trenden med intimbarbering ser ut til å bli værende, men forskere advarer og minner oss på om at kjønnshårene har en funksjon. Når man barberer intime områder vil hårsekkene være irriterte og sårbare for farlige bakterier.

LES MER: Derfor bør du la kjønnshåret gro

Det varme, fuktige miljøet rundt kjønnsorganet er rene bakterieparadiset. Enkelte av disse bakteriene kan være farlige, og gi langvarige plager med byller og infeksjoner av mer og mindre alvorlig art.

Les også: «Ser jeg normal ut nedentil?»