SLITER KOLLEKTIVT: Liv Signe Navarsete (Sp), Knut Arild Hareide  (KrF) og Trine Skei Grande (Sp). (Foto: SCANPIX)
SLITER KOLLEKTIVT: Liv Signe Navarsete (Sp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (Sp). (Foto: SCANPIX)

Krymper ned til mikro-sentrum på Stortinget

Sentrumspartiene har nå bare 12,2 prosent av velgerne i ryggen og har aldri vært mindre. Og nå avviser Høyre blankt fremtidig samarbeid med Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre har nå en oppslutning på 3,6 prosent, en tilbakegang på 2,2 prosentpoeng fra august. Partiet ligger dermed under sperregrensen for representasjon i Stortinget, viser en måling Norfakta har utført for Nationen og Klassekampen.

Senterpartiet går tilbake med 0,3 prosentpoeng og vipper på sperregrensen med 4,0 prosent oppslutning. 4,9 prosent sier at de ville ha stemt på KrF dersom det hadde vært valg nå, en framgang på 0,2 prosentpoeng.

Ny bunnrekord

De tre sentrumspartiene har dermed en samlet oppslutning på bare 12,2 prosent, noe som er enda lavere enn bunnrekorden fra valget i 2009 da de til sammen fikk 15,6 prosent av stemmene.

  • Se alle tallene fra denne målingen og tidligere målinger i TV 2s partibarometer

Med et slikt valgresultat ville bare 18 av de 169 folkevalgte ha kommet fra sentrumspartiene.

Høyre går fram hele 4 prosentpoeng til 34 prosent oppslutning, mens Frp går tilbake med 0,7 prosentpoeng til 17,6 prosent. Til sammen ville de to partiene ha fått 95 representanter i Stortinget.

Nei til Sp

Samtidig som den katastrofale målingen for sentrumspartiene foreligger, utelukker nå Høyre et regjeringssamarbeid med Senterpartiet fra neste høst:

– Sp har valgt å plassere seg til venstre. Det respekterer vi. Å samarbeide med Sp oppfatter jeg som en helt uaktuell problemstilling nå, sier Høyres nestleder Bent Høie til Nationen.

– Vi skal bidra til et samarbeid mellom de fire ikke-sosialistiske partiene Høyre, KrF, Frp og Venstre. Det er et politisk valg vi har tatt uavhengig av målinger og mandatfordelinger, fordi partiene har en samlet idé om samfunnet. Det har vi ment siden 2006, og det kommer vi til å mene videre, sier han.

Høyre er landets klart største parti på en måling Norfakta har gjort for Nationen og Klassekampen og får en oppslutning på 34 prosent. Ap er nest størst med 29,1 prosent.

(TV 2 / NTB)