barnestjerne1024 (Foto: TV 2)
barnestjerne1024 (Foto: TV 2)
TØYING: Noe av det viktigste 6 åringene testes på er mykhet i kroppen, særlig Ankler, Hofter og rygg.  (Foto: TV 2)
TØYING: Noe av det viktigste 6 åringene testes på er mykhet i kroppen, særlig Ankler, Hofter og rygg. (Foto: TV 2)
ballett jente
ballett jente
HØYE KRAV: Ingrid Lorentzen har elsket å danse hele livet, og sier at det koster mye å få drømmen oppfylt. (Foto: TV 2)
HØYE KRAV: Ingrid Lorentzen har elsket å danse hele livet, og sier at det koster mye å få drømmen oppfylt. (Foto: TV 2)
HÅPEFULLE: Å bli ballerina er mange småjenters drøm. (Foto: TV 2)
HÅPEFULLE: Å bli ballerina er mange småjenters drøm. (Foto: TV 2)

Velger og vraker 6-årige talenter

Rekrutteringen er unorsk, men er det det vi trenger?

Ingrid Lorentzen, nytilsatt ballettsjef ved Operaen har en krystallklar programerklæring for hvordan Norge skal få frem nye ballettstjerner:

– Dersom vi skal ha en reell rekruttering av klassiske ballettdansere i Norge, må man starte tidlig. Bredde i dans gir ikke spiss! Det er spissen som gir bredde!

Dermed sier hun høyt det mange innen idretten lenge har ment, men noe som er forbudt etter reglene for barneidrett.

Forbudt å rangere barn under 12

I Norges Idrettsforbunds reglement for barneidrett, for øvrig det eneste slike i verden, er det forbudt å rangere vinnere og taper helt til barna når tolvårsalderen. Og i de fleste idretter er det heller ikke lov eller ansett riktig å hente ut de aller beste på spissede lag eller grupper.

TØYING: Noe av det viktigste 6-åringene testes på er mykhet i kroppen, særlig Ankler, Hofter og rygg.  (Foto: TV 2)
TØYING: Noe av det viktigste 6-åringene testes på er mykhet i kroppen, særlig Ankler, Hofter og rygg. (Foto: TV 2)

– Det viktigste for de yngste er lek moro og mestring. Derfor vil vi skjerme dem fra høylytt opplesning av resultatlister og kåringer, sier utviklingssjef Anja Veum i Norges Idrettsforbund.

Denne praksisen står i skarp kontrast til tankegangen i store deler av kulturlivet. Innen musikk og dans er det allment akseptert at barn helt ned i 3-4-årsalderen øver mange timer i uken.

Sist onsdag var Lørdagsmagasinet til stede ved opptaksprøvene til Ballettskolen ved Operaen. Tretti danseglade barn i alderen 6–7 år var møtt opp for å prøve å få en plass ved operaens rekruttparti. Et trangt nåløye, der bare mellom halvparten og tredjeparten går videre. Mange av de fremmøtte hadde allerede danset flere ganger i uken siden 2–3 årsalderen.

Innen idretten mener stadig flere at dette er veien å gå, dersom man skal få frem de aller beste.

– Kan lære av balletten

– Toppidretten har mye å lære av ballett, sier rektor ved Wang Toppidrett, Fredrik Aukland. Man må starte tidlig. Man må ha dyktige trenere, og barna må ville det selv. Da er det ingenting i veien for å starte så tidlig som mulig. Det er et faktum at det koster å bli best i verden, og at de aller beste starter med spesialisert aktivitet veldig tidlig. Naturligvis er det sunt med variert trening, men for å bli best må man trene mest på det man skal bli best i, mener Aukland, som selv har stor erfaring innen utholdenhetsidretter. Han er TV 2s faste langrennsekspert.

HÅPEFULLE: Å bli ballerina er mange småjenters drøm. (Foto: TV 2)
HÅPEFULLE: Å bli ballerina er mange småjenters drøm. (Foto: TV 2)

Aalesund-trener Kjetil Rekdal er enig i at likhetstankegangen er en hemsko for å få frem de beste.

– Fotballen styres av hensynet til at alle skal få spille, og dette har gått på bekostning av de beste. Alle bør få konkurrere, gjerne så tidlig som mulig, og de bør få bryne seg mot utøvere på samme nivå. Det gjelder også de beste. Og det må være lystbetont og tilpasset slik at man lykkes så ofte som mulig med det man trener på.

Hva mener du om å trene barn hardt fra ung alder? Diskuter nederst i artikkelen.

Enorme krav til kroppsbeherskelse

For ballettdansere er kravene enda tøffere. Noe av det viktigste 6-åringene testes på er mykhet i kroppen, særlig Ankler, Hofter og rygg. Er man skapt med feil vinkler i hoften, er man ferdig som ballettdanser allerede som seksåring.

– Man må tåle enorme mengder trening og tøying for å bli den ene eller en av de to som til slutt får innpass i for eksempel Nasjonalballetten. Dersom man ikke har de fysiske forutsetningen, vil man ikke tåle disse treningsmengdene uten skader, Derfor må vi studere disse barna svært nøye. Det er viktig, ikke minst av hensyn til barna selv. Hvis de så har viljen og innstillingen i tillegg, skal vi klare å gi dem ferdighetene, sier sjefen ved operaens Ballettskole, Knut Breder.

I innslaget øvert i saken får du se noen av de tøyningsøvelsene barna må gjennom i løpet av testingen. Særlig såkalt turnout, det vil si evnen til å vri knær og tær utover fra hofteleddet er avgjørende for fremtidig toppdansere innen klassisk ballett.

– Heldigvis finnes det også andre danseformer, der dette ikke er noe stort poeng, sier Ingrid Lorentzen.

HØYE KRAV: Ingrid Lorentzen har elsket å danse hele livet, og sier at det koster mye å få drømmen oppfylt. (Foto: TV 2)
HØYE KRAV: Ingrid Lorentzen har elsket å danse hele livet, og sier at det koster mye å få drømmen oppfylt. (Foto: TV 2)

– Man kan få en fenomenal karrière som danser også utenfor den klassiske balletten. Dessuten lærer man å beherske kroppen og får opplevelser som man nyter resten av livet. Men for å bli ballettstjerne, kreves det helt spesielle ting, og at man starter tidlig.

Få lykkes etter knallhardt arbeid

Selv startet Ingrid Lorentzen dansingen i toårsalderen hjemme i Trondheim.

– Da jeg endelig fikk lov til å begynne på ballettskole da jeg var fire, syntes jeg det var for mye lek og litt for lite ordentlig trening, ler Lorentzen.

Men hun nådde målet, og ble en ballettsolist i verdensklasse. Hennes råd til andre med samme drøm?

– Hvis du kan droppe den drømmen, så gjør det! Det er enormt krevende, et voldsomt slit og forsakelser i mange år. Av de sekstitalls barna som vi har hatt inne til prøver denne uken, er det kanskje én som går hele veien, hvis vi er veldig heldige. Men statistisk sett er det ingen av dem som til slutt blir profesjonell ballettdanser. Akkurat så tøft er det, sier Lorentzen.