OVER OG UT: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra tok farvel med sin klient i Skien fengsel fredag. (Foto: SCANPIX)
OVER OG UT: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra tok farvel med sin klient i Skien fengsel fredag. (Foto: SCANPIX)

– Kommer til å smelle en bombe igjen ganske snart

I det Geir Lippestad har avsluttet forsvareroppdraget for Anders Behring Breivik, advarer han mot ny ekstremistterror om den ikke møtes med grunnleggende tiltak.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ingen tvil om at 22. juli-rettssaken er slutt. Vi er lettet. Vi mener det er en god og riktig dom. Det er godt å vite at det nå er slutt, sier Geir Lippestad til TV 2.

Sammen med medforsvarer Vibeke Hein Bæra besøkte han fredag ettermiddag Anders Behring Breivik i Skien fengsel for å formelt avslutte forsvareroppdraget.

Etter møtet bekreftet Lippestad overfor pressekorpset utenfor fengselet at Breivik ikke vil komme til å anke. Da dommen falt 24. august ville Anders Behring Breivik ikke svare på om han vedtok dommen på stedet eller ville anke, og han begrunnet det med at han ikke anerkjenner domstolen. Rettens administrator tolket dette som at Breivik tok betenkningstid.

Men ved midnatt i kveld går ankefristen ut uten at Breivik har gitt tegn til å ville ta en ny runde i retten. Alt tyder dermed på at det strafferettslige etterspillet etter 22. juli endelig er et avsluttet kapittel i norsk kriminalhistorie.

Se forsvarerteamets refleksjoner etter møtet med Breivik i fengselet:

Advarer

Men samtidig advarer Geir Lippestad, som faktisk har bakgrunn fra Arbeiderpartiet, mot at faren for ekstremistiske angrep i Norge eller Europa med dette er over.

– Breivik på ingen måte alene om å ha slike meninger. Det jeg etterlyser er at vi i hele Europa diskuterer hva vi gjør med alle typer ekstremisme, både religiøs og politisk. Vi må gjøre noe med dette eller så kommer det til å smelle en bombe igjen ganske snart, sier en krystallklar Lippestad.

NORDMENN HAR TALT: 85 prosent mener dommen er rett

Forut for at han helt uventet ble oppnevnt som forsvarer for mannen som 22. juli i fjor drepte 77 mennesker, var han kjent som forsvarer i Holmlia-drapet. Tre personer fra det nynazistiske Boot Boys-miljøet ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen.

Med bakgrunn i sin erfaring, kommer Lippestad nærmest med et syrlig stikk til hvordan debatten etter 22. juli har handlet mest om hvordan man skal håndtere den mest umiddelbare terrorfaren.

HØYE MURER: Anders Behring Breivik sitter bak strenge sikkerhetstiltak og høye murer i Skien fengsel, mens det bygges om på Ila. (Foto: SCANPIX)

– Mitt bidrag kan være at jeg gjennom to store rettssaker om høyreekstreme personer har jeg dykket ned i disse miljøene. De som er der er ikke veldig annerledes enn mange av oss andre. Mange av dem har hatt behov for hjelp uten å få det. Det er nok en hel del ting samfunnet kan gjøre for å forebygge dette senere, som er viktigere enn å bygge en mur eller kjøpe fire helikoptre, sier Lippestad.

Lettet

Samtidig er både han og kollegaen glade for at det hele nå er over for deres egen del:

– Det har vært en sak som har krevd så mye av oss og hele nasjonen. Det har vært mange viktige hensyn å ta som har vært vanskelig å kommunisere; det er så lite som skal til for at det oppfattes feil. Vi håper ikke at vi har støtt unødig, samtidig som vi har hatt en rolle som han, sier Bæra.

– Det er nå tiden for refleksjonen begynner. Hva var dette året? Hva burde vi gjort annerledes, og hva tar vi med oss videre? Det har vært en læringsreise som har gitt oss enormt mye, samtidig som den har tatt mye. Det skal bli godt å kunne jobbe med andre saker nå, sier hun videre.

Se video: Lippestad om faren for nye terrorangrep

Fryktet anke

Også de etterlatte etter terroren er glade for at det hele er over. De fryktet at Breivik skulle ombestemme seg og anke dommen. Nå slår de fast at det er viktig at dommen blir rettskraftig for at man skal kunne komme seg videre i sorgarbeidet.

– Vi var veldig fornøyd med den dommen som kom, og vi håpet at den ble stående. Det er utrolig viktig for oss at det ikke kom en anke, sier lederen for Støttegruppa for 22. juli, Trond Henry Blattmann til NTB

Han sier at de fleste har vært forberedt på at det kunne komme en periode med betenkningstid.

– Selv om vi aldri kan vite hva Breivik kan finne på, har vi forholdt oss til at dommen blir stående. Det er en ganske kjent sak at de aller fleste tar betenkningstid når de blir domfelt. Så jeg tror ikke det er så mange som har hengt seg opp i det, sier Blattmann.

LETTET: Bistandsadvokat Siv Hallgren. (Foto: SCANPIX)

Men selv om straffespørsmålet er avgjort, gjenstår det fortsatt store sivilrettslige avklaringer. Bistandsadvokatene i saken fortsetter nemlig arbeidet med erstatningssakene. Dommen danner grunnlaget for disse.

– At det var nok med en behandling i tingretten er det naturligvis godt for våre klienter å vite. Det betyr at de er ferdige med denne delen av saken. Særlig gjelder dette for dem som har vært inne og vitnet i rettssaken, sier Siv Hallgren til NTB.

Hun er koordinerende bistandsadvokat i saken og representerer berørte og etterlatte fra regjeringskvartalet.