rkg_front (Foto: TV 2)
rkg_front (Foto: TV 2)

Dårlig valgresultat kan rasere SV og Sp

Valg under sperregrensen kan koste til sammen 25 millioner kroner – og nærmere 60 politiske stillinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp) har mye til felles. De sitter i samme regjering med fire statsråder hver og er like store på Stortinget med 11 mandater hver.

I tillegg deler de enda en ting: Begge partiene er farlig nær sperregrensen på meningsmålingene.

TV 2s måling for september fikk SV og Sp henholdsvis 4,0 og 3,8 prosents oppslutning.

– De slåss nå i realiteten for livet fram mot valget i 2013, sa TV 2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen da han kommenterte målingen.

LES OGSÅ: Høyrebølge sender regjeringstopper på dør

Handler om penger

Men dårlig oppslutning er dårlig økonomi, fordi stemmer også handler om penger.

Partiene får støtte både per innvalgte stortingsrepresentant og stemmestøtte basert på antall personer som stemmer på partiet.

Ved et gitt scenario med et valgresultat på 3,9 prosent og bare en innvalgt stortingsrepresentant for Senterpartiet vil det bety over 12,2 millioner kroner i tapte inntekter.

– De konsekvensene spekulerer vi ikke i. Det er ikke tematikk for oss i dag, sier generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen.

LES OGSÅ: Her er Ernas norske drøm

Større tap for SV

Også for SV vil et tilsvarende valgscenario svi på pungen. Siden partiene er jevnstore vil inntektstapet bli like stort som for Senterpartiet. Men SV har en egen særegen ordning som gjør at deres tap vil bli enda større.

De har nemlig en intern partiskatt på 9 prosent av lønnen for sine statsråder, statssekretærer og stortingsrepresentanter. Det gir en inntekt på 1,77 millioner kroner i dag som trolig ville forsvunnet om scenarioet skulle slå til.

– Vi er ikke i en sånn situasjon mest opptatt og bekymret for SV. Vi er opptatt av de politiske konsekvensene, forteller partisekretær i SV, Silje Schei Tveitdal til TV 2 Nyhetene.

LES OGSÅ: Krymper ned til mikro-sentrum på Stortinget

Kan raseres

Men det handler om mer enn bare penger. I dag har begge partiene 4 statsråder, 9 statssekretærer, 5 politiske rådgivere i regjering og 11 stortingsrepresentanter.

Samtidig viser dagens meningsmålinger at begge partier meget vel kan havne under sperregrensen, bare få et stortingsmandat og miste regjeringsmakt. Det betyr for både Sp og SVs del at antall politiske posisjoner i storting og regjering kan gå fra 29 til 1 hver.

– Jeg skjønner at dere fokuserer på det. Men vi har også et veldig høyt fokus på unngå at den situasjonen skal oppstå og først og fremst er vi bekymret for de politiske konsekvensene og ikke for situasjonen for SV, sier SVs partisekretær.

Til tross for de potensielt dystre utsiktene behandler begge regjeringspartiene scenarioene høyst hypotetiske og forbereder seg ikke på det som kan komme.

– Har dere ikke ofret dette en tanke en gang?

– Nei, det bruker vi ikke tid på i dag. Vi har stor tro på at vi skal klare å bevare den oppslutningen vi har i dag. Og det er det vi kjemper for, nettopp gjennom å få fram politikken vår, svarer Senterpartiets generalsekretær.