MER Å HENTE: Selv om boliglånsrenten er rekordlav, så er det mer å hente   og ikke så rent lite heller, om vi skal tro Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder for Finansportalen.no.
MER Å HENTE: Selv om boliglånsrenten er rekordlav, så er det mer å hente og ikke så rent lite heller, om vi skal tro Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder for Finansportalen.no.

– Jo mer lojal du er til banken din, jo høyere pris betaler du

Elisabeth Realfsen mener man kan spare tusener i måneden ved å bytte bank.

Norske banker går så det griner, men dersom du tror at de lar sitt overskudd komme deg til gode sånn helt av seg selv, så tar du feil.

Og selv om boliglånsrenten er rekordlav, så er det mer å hente - og ikke så rent lite heller, om vi skal tro Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder for Finansportalen.no.

En gjennomsnittsfamilie med et gjennomsnittslån kan spare mye på å bytte bank, mener hun.

– De kan antakelig spare minst 500 kroner måneden, og mange vil kunne spare 1000, eller opptil 1500 kroner i måneden. Dette er før skatt, men det er potensialet. Det er bare fem prosent av bankkunder som gjør noe med bankforbindelsen sin hvert år, og det er altfor lite. Da har ikke næringslivet noen grunn til å sette ned prisene, eller gjøre dem gunstigere, forteller Realfsen til God morgen Norge.

Les også: Student Martin Langerød (19) har 1500 kroner å rutte med i måneden

– Bytt bank

Finansportalen.no har en tjeneste kalt «Bytt bank», som skal hjelpe forbrukerne til å finne banken som gir deg mest for pengene.

I videovinduet over viser Elisabeth hvordan du skal gå frem.

– Du taster inn type lån, lånebeløp, boligverdi (hvis aktuelt) og løpetid (eventuelt også fastrente). «Kalkulatoren» gir deg en oversikt over de beste betingelsene, navn på bank, og ved et tastetrykk kan du enten trykke «bytt bank» eller «be om tilbud», så er forespørselen din sendt til rette vedkommende som da kontakter deg for den videre prosessen, forteller hun.

I deres barometre for boliglån, innskuddrenter og dagligbanktjenester kan du i dag sammenlikne over 600 tilbud om banksparing, 700 boliglån og 350 tilbud om dagligbanktjenester fra alle landets banker (ca. 150 banker).

– Det er bare å ta kontakt gjennom oss, så blir det aller meste ordnet for deg, lover Realfsen.

Les også: Sparetips for unge som vil kjøpe bolig

Får ikke de beste betingelsene

Norske banker leverte gode resultater for 1. kvartal 2012 på tross av internasjonal uro, og i løpet av sommeren har pengemarkedsrenten gått ned. Men hvis du tror at banken frivillig deler økt fortjenestemargin med deg ved å gi deg lavere lånerente må du tro om igjen.

Bankene vil selvsagt tjene mest mulig, og derfor mener Realfsen at man må gå ut i fra at man ikke har fått de beste betingelsene. For å få de beste betingelsene er man helt avhengig av å være en aktiv forbruker. Det kan ofte virke avskrekkende på folk å shoppe rundt etter bank, men dette verktøyet skal gjøre prosessen enkel og kan altså spare en vanlig husholdning flere tusen i måneden.

– Dette er et veldig godt prutegrunnlag. Du går til din nåværende bank og sier «hør nå her, hvis jeg bytter så får jeg denne renten - hva sier dere til det». Da slipper du kanskje til og med papirarbeidet. Det er bare å prute med din nåværende bank, opplyser Realfsen.

Les også: Det finnes billige utleieboliger for studenter

Fast og flytende rente

– Hvor ofte bør man gjøre denne øvelsen?

– Så ofte man orker. Jeg ser ingen grunn til å ikke gjøre denne øvelsen hvert år. Jeg har aldri hørt at en bankkunde har blitt straffet for å bytte bank for ofte. Sjekk ut rentebetingelsene dine, og sjekk at de er konkurransedyktige på markedet. Det er faktisk slik at jo mer lojal du er, jo høyere pris betaler du.

I videovinduet over får du også tips om fast og flytende rente.

– Unge boligkjøpere som er usikre, kan for tiden godt vurdere å binde renta for noen år fremover, oppfordrer Realfsen.

Les også: Slik sparer du smartest