Solomon Owello, Papa Alioune Ndiaye, Panajotis Dimitriadis, ernest Asante og Øyvind Hoås er de fem beste spillerne i Adeccoligaen, ifølge vår ekspert. (Foto: MONTASJE/)
Solomon Owello, Papa Alioune Ndiaye, Panajotis Dimitriadis, ernest Asante og Øyvind Hoås er de fem beste spillerne i Adeccoligaen, ifølge vår ekspert. (Foto: MONTASJE/)

Dette er de beste adeccoligaspillerne

Se listen her og i vår grundige analyse får du svar på hvem som rykker opp til slutt, hvem som rykker ned og hvem som har skuffet.

Det drar seg mot innspurt i Adeccoligaen, og forutsetningene tabellen er bygd på gjør at de fleste lag er involvert i enten opprykk, kvalik eller nedrykksstrid.

Vi vil i denne artikkelen belyse hvordan utviklingen har vært på tabellen siden vår forrige oppsummering for ti serierunder siden. Videre vil vi prøve å se litt inn i glasskulen på hvordan vi tror Adeccoligaen vil forløpe de ti siste rundene. Vi vil også gi dere en vurdering av hvilke lag som har imponert og skuffet oss mest i denne perioden.

Til slutt vil vi ta ut ”sommerens lag”, samt kåre de fem beste utespillerne og de fem beste keeperne de siste ti rundene.

Delta i debatten nederst i artikkelen!

Hvordan har utviklingen på tabellen vært?

Kolonne 1: Poengsanking runde 1-10
Kolonne 2: Poengsanking runde 11-20
Kolonne 3. Differansen i poengsanking runde 1-10 vs. 11-20

1. Ull/Kisa 24 poeng

1. Sandefjord Fotball 24 poeng

1. Sandefjord Fotball +12 poeng

2. IK Start 21 poeng

2. IK Start 23 poeng

2. Hødd IL + 10 poeng

3. Sarpsborg 08 20 poeng

3. Mjøndalen IF 22 poeng

3. Mjøndalen IF + 8 poeng

4. Ranheim IL 18 poeng

4. Sarpsborg 08 21 poeng

4. HamKam + 6 poeng

5. Bodø/Glimt 18 poeng

5. HamKam 18 poeng

5. Bærum SK + 5 poeng

6. TUIL poeng 14 poeng

6. Ranheim IL 16 poeng

6. IK Start + 2 poeng

7. Strømmen IF 14 poeng

7. Hødd IL 16 poeng

7. Sarpsborg 08 + 1 poeng

8. Mjøndalen IF 14 poeng

8. Bodø/Glimt 13 poeng

8. KIL Toppfotball + 0 poeng

9. KIL Toppfotball 13 poeng

9. KIL Toppfotball 13 poeng

9. Bryne FK - 1 poeng

10. Sandefjord Fotball 12 poeng

10. Bryne FK 11 poeng

10. Ranheim IL - 2 poeng

11. HamKam 12 poeng

11. TUIL 10 poeng

11. Notodden FK - 3 poeng

12. Bryne FK 12 poeng

12. Strømmen IF 10 poeng

12. Alta IF - 3 poeng

13. Notodden FK 9 poeng

13. Ull/Kisa 8 poeng

13. TUIL - 4 poeng

14. Alta IF 8 poeng

14. Bærum SK 7 poeng

14. Strømmen IF - 4 poeng

15. Hødd IL 6 poeng

15. Notodden FK 6 poeng

15. Bodø/Glimt - 5 poeng

16 Bærum SK 2 poeng

16. Alta IF 5 poeng

16. Ull/Kisa - 16 poeng

Adeccoligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Det er noen klare tendenser ved å se på differansen på poengsankingen fra første tredjedel og den midterste tredjedel av sesongen:

  • Sandefjord og Mjøndalen har vist meget god form i midterste delen av sesongen og har meldt seg på i kampen om direkte opprykk. Begge lag ligger fortsatt fem poeng fra direkte opprykk, men har tatt mer poeng de siste ti kampene enn topplagene Start og Sarpsborg.
  • Hødd har med en formidabel midtre periode av sesongen gått fra å se ut som en klar nedrykkskandidat, til å ligge kun ett poeng bak sikker plass.
  • Ull/Kisa har reddet seg inn litt de tre siste kampene, men fra å ha ligget som det desiderte topplaget til ferien har laget nå kun forhåpninger om å kapre en av kvalikplassene. Det gjør de definitivt ikke hvis trenden fra de ti siste rundene fortsetter!
  • Start og Sarpsborg holder koken og sanker fortsatt poeng i en fart som tilsvarer direkte opprykk. Sanker lagene omtrent det samme antall poeng de ti siste kampene, +20, skal det et under til om de ikke rykker rett opp!
  • Glimt og Ranheim har en negativ utvikling i sin poengsanking, og fortsetter den vil lag som HamKam kunne snyte et av lagene for kvalikplass. Kamma har vært i bedre form i midtre del av sesongen, og fortsetter trenden kan det bli spennende dager på Briskeby utover høsten!
  • KIL lå kun ett poeng bak kvalikplassen etter ti runder, men er nå hele seks poeng bak. Laget har hatt samme antall poeng i begge periodene, og fortsetter den trenden vil de havne kun noen få poeng over nedrykksstreken.
  • Etter å ha hatt kontakt med kvalikplassen etter ti runder har både TUIL og Strømmen opplevd bråstopp de siste ti kampene, og med et poengsnitt på kun ett poeng pr. kamp er de nå kun to poeng fra nedrykk og hele åtte poeng bak den siste kvalikplassen.
  • Bryne har tatt poeng jevnt med poeng, men jevnt litt for få poeng. Fortsetter laget slik ut sesongen så kommer de til å rykke ned, så man er nødt til å sanke flere poeng i den siste tredjedelen av sesongen enn de foregående tredjedelene.
  • Notodden og Alta har sanket mindre poeng enn de gjorde de ti første rundene, en tredjedel de sanket poeng lik direkte nedrykk. Så all fornuft tilsier at hvis det ikke skjer et mirakel med disse to lagene vil de rykke rett ned.
  • Bærum har tatt langt flere poeng de siste ti rundene enn de gjorde i starten av sesongen, men det sier jo ikke så mye siden de kun tok to poeng de første ti kampene. Det bærer rett ned til divisjonen under, nesten uansett hva laget finner på i høst.

Start skal ha fine sjanser til seier over Lillestrøm i kveldens kvartfinale i NM.

Hvordan tror vi serien utvikler seg de ti siste serierundene?

Vi la hodet på blokka og tippet tabellen før sesongen. Nå som det er spilt tjue runder er det nesten selvfølgelig noe avvik mellom vårt tips og hvordan ståa er. Her er en oversikt over tipset, tabell etter tjue runder og i etterkant noen betraktninger om hvordan vi tror tabellen vil se ut etter endt sesong:

Kolonne 1: Vårt tabelltips
Kolonne 2: Stillingen etter 20 runder

1. IK Start

1. IK Start

2. Sarpsborg 08

2. Sarpsborg 08

3. Sandefjord Fotball

3. Sandefjord Fotball

4. KIL Toppfotball

4. Mjøndalen IF

5. Bodø/Glimt

5. Ranheim IL

6. Mjøndalen IF

6. Ull/Kisa

7. Hødd IL

7. Bodø/Glimt

8. HamKam

8. HamKam

9. Notodden FK

9. KIL Toppfotball

10. Ranheim IL

10. Strømmen IF

11. Bryne FK

11. TUIL

12. Strømmen IF

12. Bryne FK

13. Ull/Kisa

13. Hødd IL

14. Alta IF

14. Notodden FK

15. Bærum SK

15. Alta IF

16. TUIL

16. Bærum SK

*Glimt og Bryne har en kamp mindre spilt enn de andre lagene

Sett i lys av den utviklingen som har vært på tabellen og de grep som er gjort på sommerens overgangsmarked vil vi forsøke å gi en liten pekepinn på hvordan vi tror tabellen vil se ut til slutt. Den vil selvfølgelig være noe lik den tabellen vi tippet på forhånd, men en del nye faktorer har gjort slik at vi er nødt til å revurdere det vi ”skråsikre” på før sesongen!

Striden om direkte opprykk

Vi er nesten helt sikre på at Start tar den ene opprykksplassen. De har åtte poeng å gå på i forhold til Sandefjord og Mjøndalen under streken, de tar jevnt med poeng og har kommet styrket ut av overgangsvinduet i sommer.

Selv om Sarpsborg har et meget godt utgangspunkt og fem poeng ned til de argeste utfordrerne er vi ikke like sikre på at de tar den siste opprykksplassen. Høyst sannsynlig gjør de det, men noen faktorer kan stoppe direkte opprykk. For det første så har de vist at de kan gå mange kamper uten seier. For det andre har de ikke styrket laget vesentlig i dette vinduet. Og for det tredje så har de en tendens til å slippe inn en del unødvendige baklengsmål. Men for all del, må vi tippe, tror vi det blir Start og Sarpsborg som rykker direkte opp.

Sarpsborg 08 (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

Kampen om kvalikplassene

Og når vi ikke tror verken Sandefjord eller Mjøndalen klarer å hente inn topplagene, erobrer de to av kvalikplassene i stedet. Begge lag er klart styrket i dette overgangsvinduet, viser en flott form og har fått en liten luke ned til lagene under kvalikstreken. Vi tror definitivt Ranheim også tar en kvalikplass fordi de viser relativt jevn form, har erfaring med å ligge i toppen og har etter vår mening fått inn spennende spillere i dette vinduet i Midtsjø og Karlsen. Det som taler imot er at toppscorer Stene har forlatt klubben.

Den siste kvalikplassen tror vi ender opp i Bodø. Laget har en negativ utvikling i poengsankingen sin, men har forsterket seg voldsomt i dette vinduet og vi mener at de egentlig burde vært en klar kandidat til direkte opprykk.

eirik soltvedt

Midtsjiktet

Dermed tror vi at Ull/Kisa, HamKam og KIL ikke får delta i den spennende kvaliken utover høsten. Selv om Kisa har funnet litt tilbake til flyten de siste tre kampene så tror vi stallen er for tynn og laget ikke er godt nok til å ende opp foran lag som Ranheim og Glimt. HamKam er på sitt beste gode nok til å slå de fleste lag i ligaen, men er etter vår mening for svake til å forsvare seg og har en litt for tynn stall til å henge med der oppe.

Med seier til Glimt i den utsatte kampen mot Bryne vil KIL ligge hele åtte poeng bak retten til kvalik, en avstand vi er helt sikre på at de ikke klarer å hente inn. Håpet må være at desperate Bryne vinner den kampen, for da kan avstanden opp til Kisa, Glimt og Kamma være innen rekkevidde. For på sitt beste og skadefrie bør de ta mål av seg å ligge blant de seks beste. Men hvis energien forsvinner fra publikum og laget er avstanden faktisk også veldig kort ned til nedrykksstrid!

Kampen om den siste nedrykksplassen

Hvis vi lar tvilen komme KIL til gode så er det etter vår mening fire lag som kjemper om den siste nedrykksplassen. Både Strømmen og TUIL har en meget negativ trend i sin poengsanking og står med begge beina i nedrykksstriden. Begge lag har gjort utskiftninger i stallen i sommer, vi mener TUIL har forsterket seg og Strømmen har kommet ut sånn cirka med samme styrke. Hødd har en meget positiv formkurve, men har også et element som enten kan forstyrre eller stimulere i form av cupsemifinale. Laget har forsterket seg noe i sommervinduet, og har som regel stor hjemmebanefordel når høststormene setter inn ute på forblåste Høddvoll. Bryne sanker jevnt og trutt poeng, men litt lite poeng. Laget har vært aktive på overgangsmarkedet i sommer og sendt fire på dør mens de har signert hele seks nye spillere. Vi tror laget er noe styrket, men mye står og faller på om alle de skadde spillerne kommer seg tilbake på banen. Sitter Midtsian, Møster, Ertzeid og Nyborg på tribunen i høst kan det fort bli en tur ned til divisjonen under.

Vi mener det er meget vanskelig å forutse hvem som ender opp på 13. plass på tabellen og må ta turen den til 2. divisjon. Alle de fire lagene vi mener står i størst fare for å havne der har tynne tropper og tåler få skader. Videre vil kampene disse lag imellom være meget avgjørende, og vil være fylte med nerver og tilfeldigheter. Hvis vi skal være nødt til å tippe et av lagene ned så blir det Hødd. De tre argumentene vi legger til grunn for det tipset er at Hødd skal ha TUIL i en meget viktig kamp rett etter cupsemifinalen, de har fått hengekamp mot Sarpsborg som blir midtukekamp på Østlandet og det faktum at de etter tjue runder ligger på nedrykksplass. Men her er vi meget usikre, og alle fire kan rykke ned hvis marginer og skader ikke er på deres side!

Litt avhengig av hvor lite poeng de tre nederste lagene på tabellen tar så vil man rykke ned på 34-37 poeng. Strømmen og TUIL vil sannsynligvis klare seg med fire seire på de ti siste kampene, mens Hødd og Bryne antakeligvis må ha fem (NB! Bryne har igjen elleve kamper!).

Adeccoligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

De som allerede har rykket ned (etter vår mening)

Vi vet det er brutalt å fastslå at lag har rykket ned allerede etter 2/3-deler av sesongen. Det er ti kamper igjen og tretti poeng å spille om. Men et lag må ha 34-37 poeng for å overleve i Adeccoligaen, og vi kan ikke se hvordan Notodden, Alta og Bærum skal oppnå en slik poengsum. Notodden har hatt mye marginer imot og mange skader til nå, så sannsynligheten er til stede for at de skal ta langt flere poeng siste tredjedel av sesongen. Men hvis de skal klare seg må de nok vinne kanskje opp mot syv kamper, og det er lite trolig da de har vunnet kun fire kamper på de tjue første rundene. Regnestykket blir enda verre for Alta og Bærum. De må vinne henholdsvis åtte og syv kamper av de ti siste for at de skal overleve, noe som er helt utenkelig da de begge har vunnet kun to kamper hver til nå. Så vi sier med ganske stor sikkerhet at Notodden, Alta og Bærum spiller i 2. divisjon neste sesong!

Hvilket lag har imponert oss mest de ti siste rundene?

De fleste av topplagene har hatt en fantastisk flyt de ti siste rundene. Start, Sarpsborg 08 og Sandefjord står alle med kun ett tap i denne perioden og det er en meget sterk prestasjon, selv om dette er de tre ”største” lagene i ligaen og bør ligge i toppen der vi tippet de før sesongen. Det er et lag som har imponert oss enda mer siden sist gang vi hadde en lignende oppsummering, og det er Mjøndalen! Mjøndalen står med fantastiske ti kamper uten tap og har med denne rekken blandet seg helt opp i kampen om direkte opprykk. Vi skal ta for oss noen punkter med hva vi synes er spesielt bra med laget og de som jobber tettest rundt:

Aziz Idris, Mjøndalen, jubler etter scoring (Foto: DIGITALSPORT)

1. Et lag som har utviklet seg fra å være relativt stereotypt med kun fokus på dødballer og utnytte andre lags svakheter. Denne sesongen har laget blitt mye bedre i sitt etablerte angrepsspill og styrer kamper i langt større grad nå enn tidligere. Før var det slik at det var det samme for Mjøndalen om de møtte Alta eller Start, de spilte på samme måte uansett. Nå er de blitt så gode at de kontrollerer kampene mot de antatt svakere lagene og vinner komfortabelt.

2. De er fortsatt gode på det de var gode på før. For selv om de har brukt mye tid på å utvikle sitt eget spill er de fortsatt meget gode både i kontringsfasen og på dødballer. Dette ligger i ryggmargen til spillerne.

3. En liten men god tropp. Nok en gang har Kenneth Karlsen og Vegard Hansen vært flinke til å bygge tropp ut ifra et relativt begrenset budsjett. De har mange spillere som kan bekle flere roller i laget, og det dekker opp for en noe manglende bredde.

4. I sommerens overgangsvindu hentet de inn to spillere, to spillere som har gått rett inn og forsterket laget uten at det har satt klubbens økonomi over styr. De jobber meget systematisk med å kartlegge spillere og er hele tiden bevisste på hvilken typer de vil ha, hvilke typer de trenger og i hvilken posisjon de trenger å forsterke.

5. En av svakhetene vi mener laget har er at de mangler noe tempo bakover i banen, og er sårbare for kontringer imot etter å ha flyttet laget høyt i etablert angrep eller hatt dødball.

Adeccoligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Hvilket lag har skuffet oss mest de ti siste rundene?

Det mest naturlige svaret her er Ull/Kisa, men virkeligheten er mer nyansert enn som så. De hadde en fantastisk vårsesong og ledet tabellen etter ti runder, noe som er imponerende av et nyopprykket lag. Poengfangsten har ikke vært i nærheten av den samme de siste ti kampene og laget har faktisk tatt seksten poeng mindre de siste ti kampene enn på de ti første. Men laget har også i denne perioden møtt meget tøff motstand, men to oppgjør mot Start, KIL, Sandefjord og Mjøndalen borte for å nevne noen tøffe kamper.

Så for oss er laget som har skuffet mest de ti siste rundene faktisk Bodø/Glimt. Det har selvfølgelig mye med de store forventningene vi har til lage å gjøre, men at de kun har tre seire på de siste ti kampene overrasker oss. Vi mener laget helt klart burde ligge minst sammen med Sandefjord og Mjøndalen på tabellen, og kanskje også helt oppe på nivå med Sarpsborg. Nå må de faktisk vinne sin utsatte kamp mot Bryne borte for å i det hele tatt være på kvalikplass etter tjue runder. Vi har noen punkter om hva vi tror er grunnen til at Glimt ikke har levert denne sesongen:

1. Toppscorer Vegard Braaten har ikke levert varene i denne perioden. Han har kun to mål i denne perioden. Det ene målet kom på straffe mot KIL, og det andre kom på et skudd som forandret retning mot Kamma. Det er ikke godt nok fra den notoriske målscoreren.

Bodø/Glimts Vegard Braaten (Foto: DIGITALSPORT/Morten Olsen)

2. Laget har slitt med å avgjøre jevne kamper. Hele fem kamper har endt uavgjort på de ti siste kampene. Det kan være tilfeldigheter, men vi mener et topplag som Glimt må tørre mer for å avgjøre kamper mot antatt svakere motstand.

3. Glimt har kun scoret på en av omtrent hundre cornere. Et lag som presser motstanderne sine ofte så langt tilbake i banen at det blir flust av cornere, bør spesialisere seg på dette. De har en nydelig dødballfot i Tommy Knarvik, har store hodesterke spillere, men scorer som sagt for sjelden.

4. Glimt har kun vunnet to bortekamper, og det er for svakt til å være et lag med opprykksambisjoner! Til sammenligning har Sarpsborg 08 vunnet syv og Sandefjord seks av sine kamper på fremmed gress.

5. Glimt har er noe temposvakt i de to bakerste leddene(med unntak av Sané som nå er trukket tilbake som stopper). Dette gjør laget sårbare for kontringer da de ofte står høyt i banen med mange spillere i og med at de fører de fleste kampene.

Men det er også lysning for Glimt. Med seier mot Bryne vil de ha god heng på lagene foran seg på tabellen, selv om det ser litt for langt ut til direkte opprykk. Distraksjonen med cupfotball er nå borte, og laget kan konsentrere seg om å vinne nok kamper til å få et gunstig utgangspunkt i kvalikoppsettet. Og mulighetene for det er store da klubben har vært meget dyktige på overgangsmarkedet og hentet meget gode spillere i Sylling Olsen, Berntsen og Dantas!

Sommerens lag!

Med bakgrunn i de ti siste serierundene vil vi plukke ut et lag som vi mener består av de beste spillerne i denne perioden. Forutsetningen som ligger til grunn for ”laguttaket” er at først og fremst at vi er nødt til å ha sett spilleren i en hel kamp, helst skal han komme fra et lag med positiv utvikling i poengsankingen og så er det også en fordel å spille på et lag som tar mange poeng!

Det blir en del forandringer siden sist, og dette laget kommer sikkert også å forandre seg til etter siste serierunde. Det er også mange spennende nykommere i ligaen som allerede har begynt å gjøre seg godt bemerket.

Startoppstilling:

Keeper: Iven Austbø, Sandefjord.

Høyre back: Kjetil Berge, Sarpsborg.

Midtstopper: Panajotis Dimitriadis, Sandefjord.

Midtstopper: Brede Moe, Ranheim.

Venstre back: Rolf Daniel Vikstøl, Start.

Høyre kant: Ernest Asante, Start.

Sentral midtbane: Solomon Owello, Start.

Sentral midtbane: Stanley Ihugba, Sarpsborg 08.

Venstre kant: Kristian Brix, Sandefjord.

Spiss: Pål Alexander Kirkevold, Mjøndalen.

Spiss: Øyvind Hoås, Sarpsborg.

Innbyttere:

Duwayne Kerr, Strømmen.

Mohamed Elyounoussi, Sarpsborg.

Akeem Latifu, Hødd.

Aziz Idris, Mjøndalen.

Robert Stene, Ranheim.

Matthias Vilhjalmsson, Start.

Thomas Lehne Olsen, Hamkam.

Adeccoligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Huff, her er det mange meget gode spillere som er med, men også mange meget gode spillere som det ikke ble funnet plass til i troppen engang. Det er sikker delte meninger om dette laguttaket, sikkert noen spillere som har gått oss hus forbi, så det er bare å komme med innspill i kommentarfeltet!

De fem beste utespillerne i Adeccoligaen:

1. Solomon Owello, Start,

2. Øyvind Hoås, Sarpsborg.

3. Panajotis Dimitriadis, Sandefjord.

4. Ernest Asante, Start.

5. "Badou" N'Diaye, Glimt.

solomon owello

De fem beste keeperne:

1. Iven Austbø, Sandefjord.

2. Duwayne Kerr, Strømmen.

3. Pavel Londak, Glimt.

4. Arnold Origi, Ull/Kisa.

5. Haraldur Björnsson, Sarpsborg 08.

En ”11’er” med gode signeringer i høstens overgangsvindu:

1. Magnus Sylling Olsen, Glimt.

2. Eirik Midtgarden, Mjøndalen.

3. Kamal Saaliti, Sandefjord.

4. Fredrik Midtsjø, Ranheim.

5. Kjell Rune Sellin, Hødd.

6. Vamouti Diomande, Mjøndalen.

7. Christian Brink, Sarpsborg.

8. Kenneth De Vita Jensen, Ull/Kisa.

9. Kim Skogsrud, Sandefjord.

10. Mohamed Ahamed, Tromsdalen.

11. Håvard Lysvoll, Tromsdalen.

Adeccoligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Disse nykommerne er alene en grunn til å følge Adeccoligaen tett i månedene som kommer, og i tillegg er det jo fortsatt stor spenning både med hensyn til nedrykk, opprykk og med hvem som skal spille kvalifisering til Tippeligaen!

Dette var noen betraktninger fra vår side, men som vi har oppfordret til underveis er det bare å komme med innspill og delta i debatten i kommentarfeltet under!