ANGREP: Barack Obama-kampanjen påstår at all relasjon Mitt Romney har til Kina, er at han gir bort amerikanske jobber til dem.
ANGREP: Barack Obama-kampanjen påstår at all relasjon Mitt Romney har til Kina, er at han gir bort amerikanske jobber til dem.

Slik avsløres valgkampbløffene i USA

Den amerikanske valgkampen er kjent for overdrevne uttalelser og glossy reklamer. Det vil proffe faktasjekkere gjøre noe med.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvsannheter, kreative omformuleringer eller løgner. Valgkampvideo, diskusjoner, debatt, taler og regelrett krangel.

Alt er del av den amerikanske valgkampen som er velregissert og koster milliarder av dollar.

Vil ikke si hvem som lyver mest

Det kan være vanskelig å se forbi glansbildene og tolke argumentene for den gjennomsnittlige amerikaner, derfor er den uavhengige organisasjonen FactCheck.org blitt en viktig ressurs for valgklare amerikanere.

– Det er mange misledende uttalelser der ute, sier Lori Roberson som jobber som faktasjekker. Hun vil ikke kalle valgkamputtalelsene løgner, men jobber aktivt for å gi folk den hele og fulle sannhet.

FAKTASJEKKER: Lori Robertson sjekker om det kandidatene påstår under den amerikanske valgkampen faktisk stemmer. (Foto: TV 2 Danmark)
Hun møter TV 2 Danmark som er i USA for å dekke valgkampen.

Sammen sitter hun og kanalens utsendte reporter seg ned og ser på noen av uttalelsene. Hun vil ikke gi noen tall på hvem som bløffer mest av de to kandidatene og deres allierte, fordi definisjonen av løgn, bløff og misvisende utsagn ofte kommer an på øyet som ser, eller øret som hører.

Halvsannheter

De to ser et videoklipp fra en valgkampvideo der visepresidentkandidat Paul Ryan hevder en bilfabrikk i hans egen hjemby ble nedlagt under Obama-administrasjonen.

– Dette ga inntrykk av at fabrikken ble lukket under Obamas regjeringstid, men det ble den ikke, sier Roberson.

Den aktuelle bilfabrikken var vedtatt nedlagt under George W. Bush' regjeringstid.

RIKING: Mangemilionæren Mitt Romney beskyldes for å ha gjort seg rik på andres ulykke.

De kompliserte tallene rundt det brennhete temaet om helseforsikringer er også hyppig vrengt til å gi et misledende bilde av virkeligheten.

Tårevåte mennesker forteller om deres skjebne, men faktasjekkerne har avslørt at ikke alt er som det ser ut til på videoene.

Rykteflom på nett

Organisasjonen forsøker også å stoppe rykteflom som lett oppstår på internett. Sosiale medier som Facebook og Twitter sprer påstander om kandidatene og kandidatenes politiske ståsted og historie som er regelrett feil.

Et rykte som har oppstått er at Obama har plan om å gi fra seg øygrupper i Alaska til Russland. Faktasjekkerne opplyser på nettsiden at øygruppen det er snakk om aldri har vært amerikansk, og at den geografisk ligger mye nærmere Sibir, enn Alaska.

Ellers dreier mange av påstandene seg om våpenkontroll, etniske spesialregler og hemmeligstempling av dokumenter.

FEILAKTIG: Denne påstanden er feil, hevder faktasjekkerne. Regnestykket kan ikke forsvares uansett hvordan man ser på det.

I Norge har Bergens Tidende hatt et tilsvarende tilbud for norske velgere i forbindelse med valgkampene. Faktasjekk.no var inspirert av amerikansk politisk journalistikk, og hensikten var at menigmann skulle kunne komme med tips eller spørsmål om hvorvidt politikernes påstander er riktige.