kildesortering (Foto: Illustrasjonsfoto)
kildesortering (Foto: Illustrasjonsfoto)

Derfor bør du kildesortere

– Det handler om at søppel er en ressurs - ikke et problem, mener Bellona.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søppel er noe dritt, men det kan komme noe godt ut av det også.

Plast kan bli til ny plast, og matavfall kan bli til både biogass og gjødsel. Kildesortering er stikkordet - men kommunene har ulike løsninger.

Hvilken er best, og hvorfor skal man egentlig kildesortere?

Les også: Fem gode ekteskapsråd - fra skilte

Viktigere enn vi tror

Olaf Brastad, seniorrådgiver for industri og avfall i Bellona, mener vi må se på søppel som en ressurs - ikke et problem.

– Kildesortering er viktigere enn hva mange tror, fordi det handler om at avfall ikke er et problem. Det er ressurser som vi skal ta vare på og forvalte, i en verden med stadig flere folk og ressursknapphet. Så enkelt er det. Det er verdifulle råstoffer, forteller han til God morgen Norge.

Når man kildesorterer, sorterer man avfallet i forskjellige avfallstyper etter hva de er laget av. For eksempel kan man i de fleste norske kommuner levere glass og metall, papp, papir, kartong, plastemballasje, matavfall og avløpsvann hver for seg.

Les også: Bli med bak kamera i God morgen Norge

– Begrens søppelet

God kildesortering muliggjør gjenvinning ved å bruke avfallet som råvare helt eller delvis i produksjon av nye varer. På denne måten holdes ressursene i et kretsløp, og behovet for å stadig hente ut nye naturressurser blir mindre.

Men det er ikke dermed sagt at vi skal kaste uante mengder søppel.

– Jo mer vi kaster, jo større belastning er det på naturen som vi ønsker å forvalte, så vi må skjerpe oss i forhold til hva vi kaster også, opplyser Brastad.

Les også: Slik blir du lurt av matmerkingen

Forskjellig fra kommune til kommune

I Norge er det kommunene som har ansvaret for renovasjon for private husholdninger. Mange kommuner samarbeider om oppgaven gjennom interkommunale renovasjonsselskaper. Andre kommuner har dedikerte renovasjonsetater, mens andre kommuner igjen har andre organisasjonsmodeller.

Denne desentraliseringen medfører at hvilke henteordninger som finnes varierer noe fra kommune til kommune.

Thomas Sjøvold, styreleder i Follo Ren, mener dette har en verdi.

– Det er lokaldemokratiet som bestemmer den løsningen som er best egnet for sitt område. Vi er alle enige om at avfallet er en kjempeverdi og en stor ressurs, også er det om å gjøre å skape mest mulig av avfallet. Vi ser at for eksempel metall har en kjempestigning i verdi, som gjør at det blir mer og mer lønnsomt for oss som renovasjonsselskap å samle inn og kildesortere.

Les også: De skal avsløre din utroskap

Får skryt

Brastad skryter av det norske folk, som er flinke til å kildesortere, men etterlyser fokus på andre steder enn bare Oslo.

– Vi er veldig flinke egentlig, men på grunn av at mediene har vært så «Oslobaserte», hvor man først nå i de siste månedene og årene har konsentrert seg om dette, så har man ikke så fokus på hva som skjer andre steder.

Oppfordringen fra både Brastad og Sjøvold er at vi må fortsette den gode trenden med kildesortering.

– Det er veldig viktig, konkluderer Sjøvold.

Les også: Nominer din favoritt til Frivillighetsprisen 2012