Erna Solberg og Siv Jensen i stortingssalen (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)
Erna Solberg og Siv Jensen i stortingssalen (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Helblå rekord på ny gallup

Aldri før har Høyre og Fremskrittspartiet hatt høyere oppslutning på en TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et drøyt år igjen til stortingsvalget setter de to partiene på høyresiden ny rekord på TNS Gallups målinger med 52,6 prosent, mens de rødgrønne partiene må notere seg for historisk bunnrekord.

Historiske tall

Med 34,8 prosent får Høyre tidenes høyeste oppslutning på en måling fra TNS Gallup, og ville gjort sitt beste valg siden 1909, mens Fremskrittspartiet går mest frem til 17,8 prosent og får sin høyeste oppslutning på fem måneder.

Samlet ville de to partiene fått historiske 96 mandater på Stortinget dersom det var valg i dag, og dermed klart flertall.

– Høyre er nå like stor som de tre rødgrønne partiene samlet. I tillegg til at de tre rødgrønne partiene er akkurat like store som Arbeiderpartiet var alene ved valget i 2009, sier politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

LES OGSÅ: Historisk bunnrekord for de rødgrønne

Høyre henter fra alle

Bakgrunnstallene viser at ingen partier har mer lojale velgere enn Høyre. 92 prosent av velgerne som stemte på partiet i 2009 ville ha gjort det samme i dag. i tillegg henter partiet mange velgere fra de andre partiene, aller flest fra Arbeiderpartiet.

Omregnet til antall velgere viser tallene at 146.000 velgere som stemte på Arbeiderpartiet i 2009 ville ha stemt på Høyre, mens 100.000 velgere som stemte på Frp ville ha stemt Høyre.

LES OGSÅ: Nesten halve Bergen stemmer Høyre

Frp mobiliserer egne

Tallene viser også at de tidligere Frp-velgerne i langt større grad enn de siste månedene sier de ville ha stemt på partiet. Partiets lojalitet øker med 17 prosentpoeng fra august til 78 prosent, mens andelen tidligere Frp-velgere som sitter på gjerdet har gått betydelig ned den siste måneden.

Bakgrunnstallene viser at også alle de andre partiene, med unntak av SV har fått mer lojale velgere den siste måneden. Selv om regjeringspartiet kryper opp på sperregrensen med 4,0, er det fortsatt bare 45 prosent av velgere som stemte på SV i 2009 som sier de ville gjort det samme i dag., Hver fjerde SV-velger fra forrige stortingsvalg søker nødhavn hos Arbeiderpartiet.

gallupgraf

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 i tidsrommet 27.–31. august.

963 personer med stemmerett er intervjuet med personlige telefonintervjuer.

83,3 prosent av de spurte (+ 7,1) oppgir partipreferanse. feilmarginen i målingen er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng.

Flere tall finner du i vårt nye partibarometer, der du også får gjennomsnittet av alle målingene.