Jens Stoltenberg, Liv SIgne Navarsete og Audun Lysbakken (Foto: SCANPIX)
Jens Stoltenberg, Liv SIgne Navarsete og Audun Lysbakken (Foto: SCANPIX)

Historisk bunnrekord for de rødgrønne

Høyre setter ny galluprekord, mens den rødgrønne regjeringen aldri har stått svakere i folket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre rødgrønne regjeringspartiene får historisk lave 35,9 prosent på TNS Gallups augustmåling for TV 2. Samtidig setter Høyre ny rekord, og sammen med Fremskrittspartiet har høyresiden aldri stått sterkere på en TV 2-gallup.

Milevis fra flertall

Med 28,1 prosent har ikke Arbeiderpartiet hatt lavere oppslutning siden desember 2010. For andre måned på rad går partiet tilbake, denne gang med 1,6 prosentpoeng. Partisekretær Raymond Johansen er ikke fornøyd.

– Dommen faller den 9. september 2013. Nå må vi ut og vise at vi fortjener velgernes tillit, sier Johansen (Ap) til tv2.no.

Selv om SV for første gang siden mai klatrer opp på sperregrensen med 4,0 (+ 0,2), faller Senterpartiet under streken med 3,8 prosent (- 0,3). Dermed er de rødgrønne milevis unna flertall på Stortinget, med et drøyt år igjen til valget.

–Vi jobber for å få et flertall ved neste valg. Det er det vi har fokus på, sier generalsekretær Knut M. Olsen (Sp) til tv2.no.

– Begynner dere å bli redd for sperregrensen?

– Vi har fokus på å få frem politikken vår og gjennom det få økt oppslutning, sier Olsen.

Samlet har de rødgrønne aldri stått svakere siden de tok regjeringsmakt i 2005. Et valg i dag ville bare gitt dem 35,9 prosent. Det er bare et halvt prosentpoeng bedre enn oppslutningen Arbeiderpartiet fikk alene ved stortingsvalget i 2009. Et valg i dag ville bare gitt 59 mandater.

LES OGSÅ: Forsberg: – Beklager bruk av narkotika

Fire partier slåss for livet

– Bildet av Arbeiderpartiet som spesielt styringsdyktig fikk en alvorlig knekk i forbindelse med Gjørv-rapporten. I tillegg har du bråket rundt kompispolitikk og en regjering som fremstår som stadig med trøtt og lei, sier politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

Han mener situasjonen for de to småpartiene i regjeringen er spesielt alvorlig.

– De slåss i realiteten for livet frem mot valget i 2013, sier han.

Men også småpartiene på borgerlig side kan komme til å måtte kjempe mot sperregrensen.

– Erna Solberg har en voldsom appetitt for tiden. Hun spiser velgere også fra egen vennekrets. Appetitten øker ytterligere når kampen mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg tiltar frem mot valget i 2013, sier Kristiansen.

Se alle tallene fra septembermålingen i partibarometeret på tv2.no

Helblått flertall

Samtidig setter Høyre historisk rekord på TNS Gallups målinger for TV 2. Aldri før har byrået målet høyere oppslutning for partiet, som med 34,8 prosent (+ 0,7), ville gjort sitt beste valg på 103 år.

Blokkene
  i gallup september 2012 (Foto: TV 2)
Blokkene i gallup september 2012 (Foto: TV 2)

– Valget vil stå mellom tolv år med rødgrønt styre, eller en ny borgerlig regjering med nye ideer. Velgerne synes åpenbart at åtte år er nok. Vi er forberedt på en tøff valgkamp og tar ingenting for gitt, sier nestleder Jan Tore Sanner (H) til tv2.no.

Et valg i dag ville gitt Høyre 64 mandater på Stortinget, mer enn dobbelt så mange som de 30 representantene de fikk valgt inn i 2009.

Fremskrittspartiet går mest frem på målingen med 3,4 prosentpoeng til 17,8 prosent, noe som ville gitt 32 mandater.

Samlet har dermed de to partiene på Høyresiden rekordsterke 52,6 prosent av de spurte i ryggen. Det ville gitt et soleklart flertall på Stortinget med 96 mandater

LES OGSÅ: Nesten halve Bergen stemmer Høyre

Hopper ned fra gjerdet

Etter noen uker med mye fokus på politikk og ansvar, er det svært mange av de spurte som denne gang svarer hvilket parti de ville ha stemt på dersom det var valg i morgen. Hele 83,3 prosent av de spurte, en økning på 7,1 prosentpoeng sammenlignet med augustmålingen.

mandatfordedling september 2012
  (Foto: TV 2)
mandatfordedling september 2012 (Foto: TV 2)

Bakgrunnstallene viser at alle partiene, med unntak av SV har mer lojale velgere enn de hadde for en måned siden. Med færre velgere på gjerdet er en større andel av velgerne mobilisert, uten at det ser ut til å hjelpe regjeringspartiene.

Høyre har de mest lojale velgerne. Hele 92 prosent av velgerne som stemte på partiet i 2009 ville gjort det samme i dag. Bakgrunnstallene viser at Fremskrittspartiets fremgang i stor grad skyldes at partiets tidligere velgere er langt mer lojale mot partiet enn på flere måneder. 78 prosent av Frp-velgerne fra 2009 holder fast på partiet.

Sjekk alle tallene fra målingen i partibarometeret på tv2.no

Størst under 60

Høyre er klart største parti blant de spurte under 60 år, og nesten jevnstore med Arbeiderpartiet også blant de eldste velgerne.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet har lavere oppslutning blant de unge velgerne enn for en måned siden, mens Fremskrittspartiet ser ut til å ha mobilisert mange eldre velgere.

Frps oppslutning øker mest i Oslo og Akershus og på sør- og Vestlandet.

Verre ser det ut til å være for SV-leder Audun Lysbakken i sin egen landsdel. TNS Gallup har knapt nok funnet SV-velgere på Sør- og Vestlandet.

LES OGSÅ: Inge Lønning gjør comeback på Stortinget

Ungdomspartiet Venstre

I tillegg til at Senterpartiet faller under sperregrensen, får også KrF seg en nedtur med 0,5 prosentpoeng til 3,9 prosent. Dermed havner partiet utenfor kampen om de 19 utjevningsmandatene, og står tilbake med tre distriktsmandater. Det er første gang på et år at KrF er under sperregrensen.

Venstre er dermed fjerde størst på målingen med 5,3 prosent (+ 0,3). Det ville gitt partiet åtte nye mandater på Stortinget.

Bakgrunnstallene viser at Venstre er jevnstore med Fremskrittspartiet blant de unge velgerne.

Rødt får 1,4 prosent (- 1,7), mens andre partier får 0,7 prosent (- 0,4), hvorav Kystpartiet får 0,3 og De Grønne 0,2.

Du kan se alle tallene i partibarometeret på tv2.no

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 963 stemmeberettigede personer i tidsrommet 27.–31. august. 83,3 prosent av de spurte (+ 7,1) oppgir partipreferanse. feilmarginen i målingen er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng.