FOR LEGALISERING: Thor Erik Forsberg fotografert utenfor Stortinget i 2009 sammen med leder Arild Knutsen i Foreningen for en human narkotikapolitikk. Nå politietterforskes førstnevnte for bruk av cannabis, et stoff han selv har ønsket å avkriminalisere i lang tid. (Foto: TV 2)
FOR LEGALISERING: Thor Erik Forsberg fotografert utenfor Stortinget i 2009 sammen med leder Arild Knutsen i Foreningen for en human narkotikapolitikk. Nå politietterforskes førstnevnte for bruk av cannabis, et stoff han selv har ønsket å avkriminalisere i lang tid. (Foto: TV 2)

Ap-Forsberg vil legalisere stoffet han selv misbruker

Hasjrøykende Ap-representant etterforskes av politiet etter mandagens medieoppslag. I 2009 tok han til orde for legalisering av stoffet han selv har misbrukt.

I et intervju med Sarpsborg Arbeiderblad mandag forteller stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg (Ap) åpent om jevnlig bruk av cannabis over flere år - helt inntil nylig. Narkotikabruken skal ha vært en erstatning for antidepressiva eller andre reseptbelagte legemidler, ifølge ham selv.

Nå varsler politiet i Forsbergs hjemby Sarpsborg at Forsberg vil bli kalt inn til avhør i kjølvannet av dagens medieoppslag.

– Vi har opprettet sak og starter etterforskning som går på bruk og besittelse av narkotika, sier fungerende kriminalsjef Sigmund Andersen ved Sarpsborg politistasjon til Sarpsborg Arbeiderblad.

BAKGRUNN: Ap-politiker vrakes etter hasjrøyking

Ønsker legalisering av narkotika

Bare uker etter han ble valgt inn på Stortinget i 2009 tok Thor Erik Forsberg selv til orde for å legalisere bruk og besittelse av narkotiske stoffer.

– Ingenting tyder på at straff er et velegnet virkemiddel. Det er meningsløst å bruke politi og straff mot syke folk, sa han i et intervju med Dagsavisen for tre år siden.

I intervjuet kom Forsberg med en sterk oppfordring til regjeringens daværende ruspolitiske utvalg om å fjerne straff for bruk og besittelse av små mengder narkotika.

Utvalget, som var ledet av tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, valgte ikke å ta stilling til avkriminaliseringsspørsmålet, men foreslo blant annet å tilby avtaler om oppfølging som et alternativ til påtale i mindre alvorlige saker.

Snakket om rusmisbruk i valgvideo

I en videopresentasjon av seg selv, publisert på tv2.no i forkant av valget for tre år siden, snakker Thor Erik Forsberg om hvilke politiske saker han brenner mest for.

– Min viktigste sak er å sørge for at folk får verktøy til å mestre sitt eget liv. Det handler om rusmisbruk, det handler om psykiatri og det handler om å bekjempe fattigdom. Dette er ikke bare spørsmål om penger, men like mye spørsmål om å ha de verktøyene i livet man trenger for å mestre det livet man har fått utdelt, sier Forsberg i videoen.

SE VIDEOKLIPPET MED FORSBERG ØVERST I ARTIKKELEN!

Får stor sympati

I intervjuet med lokalavisen sier Forsberg at han for tre uker siden bestemte å legge narkotikabruken bak seg. Han garanterer også at han aldri har vært ruset på jobb etter at han ble stortingsrepresentant i 2009.

Nominasjonskomiteen i Østfold Ap har likevel valgt å utelate han fra sin liste over 20 aktuelle stortingskandidater. AUF i Østfold er blant dem som stiller seg kritisk til dette og ønsker fremdeles Forsberg som sin kandidat til valget neste høst.

LES OGSÅ: Forsberg får full støtte av AUF etter hasj-innrømmelse

En støttegruppe på nettsamfunnet Facebook med det klingende navnet «Folk for Forsberg» hadde ved 15-tiden mandag fått 429 medlemmer på bare få timer.

Foruten AUF er også fagbevegelsen i Forsbergs hjemfylke tydelige på at de fremdeles ønsker fire nye år på Stortinget for 32-åringen.

– Vi er klare på at vi fortsatt støtter Forsberg. Fagbevegelsen har ikke tradisjon for å sparke beina under folk som sliter litt. Han har tatt et oppgjør med det han har gjort og har kommet styrket ut av det, mener Stig Hansen, daglig leder i Østfold Fagforening til VG.

– Komiteen leker dommer og bøddel

Nestleder i Forsbergs lokallag - Sarpsborg Arbeiderparti - Hildur Bakkene lot seg intervjue om saken på TV 2 Nyhetskanalen mandag ettermiddag. Hun støtter Forsberg, og tror han fortsatt kan stille til valg neste høst.

– Dette har vært en veldig uryddig prosess. Det var ikke før i helgen at vi ble informert av nominasjonskomiteen, om at det her har skjedd i det hele tatt. De aller fleste partimedlemmene ble informert i dag gjennom media. De burde fått mulighet til å krysse av eller stryke Forsberg på nominasjonsforslaget. Ikke at nominasjonskomiteen her leker påtalemyndighet, dommer og bøddel, og prøver å senke Thor Erik, sier Bakkene til TV 2.

– Verken Arbeiderpartiet eller AUF sentralt ønsker å uttale seg om dette. Er du skuffet over ditt eget parti?

– Jeg er skuffa over at vi etter alle lovnadene om mer demokrati og mer humanitet ikke evner å vise mer åpenhet og mer humanitet enn det vi gjør i denne saken. Demokratiet får jo si slagside her, i og med nominasjonskomiteen tar fra partidemokratiet muligheten til å si hva de mener. Dette burde vært gjort på en annen måte, partiet burde vært informert på en annen måte, sier Bakkene.

Hun mener i likhet med den lokale AUF-lederen Amalie Henriksen at det er opp til politiet og eventuelt rettsvesenet - og ikke partiet - å ta seg av det dersom Forsberg har gjort seg skyldig i kriminelle handlinger.

- Har du blitt oppfordret til å ikke forfekte ditt syn så åpent som du gjør nå?

- Det velger jeg å ikke svare på, sier Hildur Bakkene til TV 2.

LES OGSÅ: Frp-topp om Forsberg: – Han er en flott gutt

Også Forsbergs komiteleder i Stortingets arbeids- og sosialkomite, Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet, snakker varmt om Ap-politikeren.

– Jeg vil ikke mene noe om andre partiers nominasjonsprosesser eller deres vurderinger. Men jeg synes det er fint at Forsberg tar tak i problemene sine. Han er en flott gutt og et fint menneske og jeg ønsker ham alt godt. Jeg håper han får den hjelpen han trenger for å få orden på sine problemer, sier Eriksson til tv2.no.

– Har talt de svakes sak

I politisk panel på tv2.no er det delte meninger om hvorvidt Østfold Arbeiderparti handlet rett når de vraker Thor Erik Forsberg. Flere gir uansett uttrykk for stor sympati med 32-åringen.

Sveinung Rotevatn som leder Unge Venstre skriver følgende:

– Dersom det er rom i Ap for ein statsminister som har røykt cannabis, bør det vel vere rom for ein stortingsrepresentant som har gjort det same. Det er sjølvsagt ikkje bra at folkevalde bryt lova, men det må vere mogleg å få tilgjeving - også i eit politisk parti.

Forsbergs partikollega i Oppland, Even Aleksander Hagen mener Østfold Ap selv må gjøre den vurderingen, men skryter av politikeren Forsberg.

– Han har talt de svakes sak denne stortingsperioden. Samtidig mener jeg det er grunnleggende at alle følger norsk lov, skriver Hagen.

Ikke den eneste

Slik Sveinung Rotevatn antyder i kommentaren over er Forsberg langt fra den eneste kjente politikeren som offentlig vedgår å ha brukt narkotika.

I november 2002 fortalte den da kommende Ap-lederen Jens Stoltenberg at han selv røykte hasj som ung. SV-nestleder og statsråd Inga Marte Thorkildsen har tidligere fortalt det samme. Over dammen har både sittende president Barack Obama og ex-president Bill Clinton kommet med lignende tilståelser.

Forskjellen er likevel at for de fleste av disse har det handlet om noen få gangers bruk i ungdomstiden mens det i Forsbergs tilfelle handler om jevnlig bruk over en periode på åtte år, hvor han var stortingsrepresentant i tre av dem.

Forsberg ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2 mandag.