FÅR STØTTE: Thor Erik Forsberg får støtte av kommitekollega Robert Eriksson fra Frp. (Foto: TV 2/ Frp montasje)
FÅR STØTTE: Thor Erik Forsberg får støtte av kommitekollega Robert Eriksson fra Frp. (Foto: TV 2/ Frp montasje)

Frp-topp om Forsberg: – Han er en flott gutt

– Det er fint at han tar tak i problemene, sier Robert Eriksson (Frp) om stortingskollega Thor Erik Forsberg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nominasjonskomiteen i Østfold Ap vil vrake Thor Erik Forsberg fra stortingslisten på grunn av hans langvarige narkotikabruk. Til Sarpsborg Arbeiderblad forteller Forsberg (32) at han har røykt cannabis de siste åtte årene.

Robert Eriksson (Frp) leder Stortingets arbeids- og sosialkomité der Forsberg har vært medlem de tre årene han har sittet på Stortinget.

BAKGRUNN: Ap-politiker vrakes etter hasjrøyking

– Jeg vil ikke mene noe om andre partiers nominasjonsprosesser eller deres vurderinger. Men jeg synes det er fint at Forsberg tar tak i problemene sine. Han er en flott gutt og et fint menneske og jeg ønsker ham alt godt. Jeg håper han får den hjelpen han trenger for å få orden på sine problemer, sier Eriksson.

Fikk sammenbrudd på komitéreise

Eriksson sier han har hatt god dialog med Forsberg de tre årene de har sittet i komité sammen.

– Medlemmer i en stortingskomité har mye kontakt, blant annet når vi er på komitéreiser. Når jeg ble informert om hans personlige problemer vil jeg ikke si noe om. Det får være mellom oss to og så får han selv bestemme hva han vi si, sier Eriksson.

I februar i år var arbeids- og sosialkomiteen på reise i USA. Om bord på flyet brøt Forsberg sammen, forteller han selv til Sarpsborg Arbeiderblad.

– I dag ser jeg på sammenbruddet som et gjennombrudd. Jeg forsto at dette ikke gikk lenger. Nå går jeg til psykolog, og i tillegg til en fin familie og gode venner har det vært godt for meg å samtale med profesjonelle, sier Forsberg.

Komitéleder Eriksson vil ikke kommentere at Forsberg hadde et sammenbrudd på flyet.

– Det blir feil av meg å kommentere det, og jeg vil verken bekrefte eller avkrefte at det skjedde. Jeg forteller gjerne om det faglige innholdet på turen, men hva som skjer med hver enkelt komitémedlem eller hva den enkelte forteller til meg på godt eller vondt, det blir feil å gå inn på. Da gjør jeg ikke jobben min som komitéleder, sier Eriksson til tv2.no.

LES OGSÅ: Frp frem, Ap tilbake

Ap: – Alvorlig tillitsbrudd

– Det første jeg vil si er at Thor Erik har begått et alvorlig tillitsbrudd. Han har brukt ulovlige rusmidler samtidig som han har vært stortingsrepresentant. Det er to ting som ikke lar seg forene. Stortinget lager landets lover, da kan man ikke bryte de samme lovene, sier Helga Pedersen som leder Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Hun forteller at hun fikk vite om Forsbergs narkotikabruk for to- tre uker siden.

– Da hadde vi en prat. Jeg har sagt til Thor Erik at ulovlig rusmiddelbruk ikke lar seg forene med å sitte på Stortinget. Det er en virkelighetsforståelse som vi er enige om. Thor Erik har selv valgt å være åpen om dette og vist vilje til å ta tak i sin egen situasjon. Det synes jeg er viktig. Jeg vil fra min side forsikre meg om at han får hjelp og oppfølging. Vi skal også være medmennesker i den situasjonen han er i nå, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Forsberg får full støtte av AUF etter hasj-innrømmelse

Hun vil ikke legge seg borti nominasjonsprosessen i Østfold Arbeiderparti.

– Jeg mener at det å bruke ulovlige rusmidler mens du er folkevalgt, er et alvorlig tillitsbrudd. Men det er opp til Østfold Arbeiderparti å ta stilling til nominasjonen, sier Pedersen.

Helga Pedersen vil ikke gå i detalj om hva hun tidligere har visst om Thor Erik Forsbergs problemer, men viser til det han selv forteller i Sarpsborg Arbeiderblad. Hun bekrefter imidlertid at det har vært et tema blant hans partikolleger i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

– Det er et tema som har blitt tatt opp med meg, sier Pedersen.

– Jeg har hatt samtaler med Thor Erik om hans situasjon over tid. Opplysningen om at han har brukt ulovlige rusmidler strekker seg tilbake cirka to uker. Og gjennom den tiden har vi vært opptatt av å gi han nødvendig oppfølging, legger hun til.

LES OGSÅ: Omfattende terrorhøring i Stortinget

Delte meninger

I politisk panel på tv2.no er det delte meninger om hvorvidt Østfold Arbeiderparti har handlet rett når de vraker Thor Erik Forsberg.

– Jeg vil foretrekke å stemme på en stortingskandidat som er rusfri i sin jobb, skriver kommentator i Adresseavisen Ingrid Skjøtskift.

Sjefredaktør i Bergensavisen, Anders Nyland skriver at det definitivt var riktig å vrake Forsberg, mens kommentator i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland, mener det må være plass til folk som har gjort feil, også i politikken.

– Dei har ofte lettare for å forstå andre som har falle utanfor eller gjort mistak i livet, mener kommentator i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland.

Flere i panelet skryter av at Forsberg er ærlig om sine problemer. Hans partikollega i Oppland, Morten Djupdal, mener Østfold Arbeiderparti må beholde Forsberg på stortingslisten ved neste valg.

– Jeg håper inderlig Thor Erik får fire nye år på tinget. Han har vært ærlig, det står det respekt av. Hans standpunkt om å ville legalisere mindre doser cannabis til eget bruk viser at det ikke har vært brudd mellom liv og lære. I mine øyne er lovbruddet i samme kategori som en fartsbot, det kan ikke koste han stortingsplassen, skriver Djupdal.

POLITISK PANEL: Er det riktig av Ap å vrake Thor Erik Forsberg?