VRAKES: Thor Erik Forsberg har sittet på Stortinget i tre år. Nå vrakes han av nominasjonskomiteen i Østfold Arbeiderparti. (Foto: Sveinung Kyte/ TV 2)
VRAKES: Thor Erik Forsberg har sittet på Stortinget i tre år. Nå vrakes han av nominasjonskomiteen i Østfold Arbeiderparti. (Foto: Sveinung Kyte/ TV 2)

Forsberg får full støtte av AUF etter hasj-innrømmelse

– Vi er kun opptatt av politikeren Forsberg. Resten får rettsvesenet og politiet eventuelt ta seg av, sier nestlederen i Østfold AUF.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdomspartiet stiller seg svært kritiske til at nominasjonskomiteen i Østfold Ap vraker Thor Erik Forsberg (32) fra sin liste over potensielle kandidater til stortingsvalget neste høst. Dette til tross for at stortingsrepresentanten vedgår å ha brukt narkotika over de siste åtte årene.

– Han er fortsatt den samme politikeren han alltid har vært, og er en sterk stemme for de sakene og verdiene AUF og arbeiderbevegelsen står for. Thor Erik har fortsatt full tillit hos AUF, sier nestleder Amalie Henriksen (18) i Østfold AUF til tv2.no.

Forsberg er fortsatt Østfold AUF sin foretrukne kandidat til stortingsvalget neste år. Det var han også da han sikret seg plass på Stortinget første gang i 2009.

BAKGRUNN: Ap-politiker vrakes etter hasjrøyking

– Uforståelig

Henriksen mener at ni personer i Aps nominasjonskomite «ikke har rett til å stoppe» den kandidaten som er foreslått av flest organisasjonsledd i partiet og fagbeveglsen.

– Det er uforståelig at komiteen velger å stenge Thor Erik helt ute av prosessen, uten å søke råd hos medlemmene, sier hun.

Lederen av nominasjonskomiteen i Østold Ap, Arne Øren, begrunner vrakingen av Forsberg, som har sittet på Stortinget i tre år, slik:

– Vi erkjenner det engasjementet Thor Erik har hatt, men dette handler om at han har gjort noe ulovlig. Stortinget er landets lovgivende forsamling, og vi mener derfor på prinsipielt grunnlag at dette ikke er forenlig med en stortingsnominasjon.

Østfold AUF deler ikke oppfatningen.

– Å utelate han fra listen over mulige kandidater etter at så mange har sagt at de ønsker han med videre vitner om mangel på tillit til partiets og AUFs egne medlemmer, sier nestleder Amalie Henriksen.

Er det ikke naturlig at en stortingsrepresentant som vedgår å ha begått gjentatte lovbrudd ikke får fornyet tillit?

Vi er opptatt av politikeren Thor Erik Forsberg. Ikke personen. Vi synes det blir helt feil å ikke la medlemmene få mulighet til engang å vurdere den jobben han har gjort opp mot dette. Han burde vært blant navnene som nå går til uravstemning, sier Amalie Henriksen til tv2.no.

Kjemper videre for Forsberg

Ledelsen i Østfold AUF ble orientert om saken i et møte med Thor Erik Forsberg i helgen som var. Tilstede på møtet var også lederen av nominasjonskomiteen, Arne Øren.

– Thor Erik fikk snakket ut og var veldig lei seg. Østfold AUF har kommet til at vi fremdeles har tillit til han som stortingsrepresentant, og vi kommer til å kjempe videre for at han renomineres helt frem til nominasjonsmøtet i desember, sier Henriksen.

Hun har stor tro på at også de andre organiasjonsleddene og lokallagene som støttet Forsberg som kandidat før dagens nyhet vil gjøre det samme videre.

– Det vet jeg med sikkerhet at de kommer til å gjøre, sier Henriksen til tv2.no.

– Opp til rettsvesenet og politiet

AUF-nestlederen synes ikke det er problematisk eller til hinder for en videre politisk karriere at Forsberg har brukt cannabis samtidig som han har sittet på Stortinget.

– Det som er viktig er at han nå har lagt det bak seg, og valgt å starte behandling i håp om å bli kvitt de personlige problemene som har ligget bak bruken. Dersom han har brutt loven er det noe politiet og rettsvesenet må se på, vi forholder oss til det han gjør som politiker, sier AUF-nestlederen.

Thor Erik Forsberg har ikke ønsket å kommentere saken overfor TV 2, utover det han allerede har sagt i et større intervju med Sarpsborg Arbeiderblad mandag.

Delte meninger blant andre politikere

I politisk panel på tv2.no er det delte meninger om Østfold Arbeiderparti har handlet rett når de vraker Thor Erik Forsberg.

Sjefredaktør i Bergensavisen, Anders Nyland skriver at det definitivt var riktig å vrake Forsberg, mens kommentator i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland, mener det også i politikken må være plass til folk som har gjort feil.

– Dei har ofte lettare for å forstå andre som har falle utanfor eller gjort mistak i livet, mener kommentator i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland.

Sveinung Rotevatn som leder Unge Venstre mener Østfold Ap bør beholde Forsberg på stortingslisten.

– Dersom det er rom i Ap for ein statsminister som har røykt cannabis, bør det vel vere rom for ein stortingsrepresentant som har gjort det same. Det er sjølvsagt ikkje bra at folkevalde bryt lova, men det må vere mogleg å få tilgjeving - også i eit politisk parti, skriver Rotevatn.

Forsbergs partikollega i Oppland, Even Aleksander Hagen mener Østfold Ap selv må gjøre den vurderingen, men skryter av politikeren Forsberg.

– Han har talt de svakes sak denne stortingsperioden. Samtidig mener jeg det er grunnleggende at alle følger norsk lov, skriver Hagen.