Thor Erik Forsberg (Arbeiderpartiet)
Thor Erik Forsberg (Arbeiderpartiet)

Ap-politiker vrakes etter hasjrøyking

Stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg (32) fortalte åpent om årelangt cannabismisbruk til nominasjonskomiteen i eget parti.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forsberg har åpent og ærlig, etter at vi fikk høre om det fra ulike hold, i samtaler fortalt at han har røykt cannabis inntil for tre uker siden. Etter de samtalene kom komiteen før helga enstemmig frem til at det ikke er forenlig med å ha en stortingsplass.

Det sier leder i nominasjonskomiteen i Østfold Ap, Arne Øren, til Sarpsborg Arbeiderblad mandag.

I samme avis står 32 år gamle Forsberg selv frem og forteller åpent om sitt narkotikamisbruk. Et misbruk som ifølge han selv har pågått over de siste åtte årene.

– Jeg røykte cannabis fordi det ga meg en medisinsk effekt. Jeg fikk slappet av og sove. Jeg hadde lange arbeidsdager og bare tre-fire timers søvn hver natt i flere måneder, sier Forsberg.

Misbruket skal ha startet i kjølvannet av at samboeren mistet livet på tragisk vis. Sorgen ble tung å bære og Forsberg forklarer at bruken av cannabis for hans del var en erstatning for antidepressiva og andre reseptbelagte legemidler.

Brøt sammen på stortingsreise

Til avisen forteller Forsberg at han over flere år skal ha slitt med betydelige angst- og søvnproblemer. Etter et nytt dødsfall i familien i fjor høst forverret situasjonen seg ytterligere.

Under en reise med Stortingets arbeids- og sosialkomite til USA i februar i år ble det for mye. Ap-politikeren brøt sammen ombord på flyet.

– I dag ser jeg på sammenbruddet som et gjennombrudd. Jeg forsto at dette ikke gikk lenger. Nå går jeg til psykolog, og i tillegg til en fin familie og gode venner har det vært godt for meg å samtale med profesjonelle, sier Forsberg til Sarpsborg Arbeiderblad.

– Stiller meg til disposisjon

Den umiddelbare konsekvensen av åpenheten er at Forsberg ikke er blant de 20 kandidatene nominasjonskomiteen foreslår til Østfold Aps stortingsliste for valget i 2013. Dermed kan veien for i det hele tatt å komme i betraktning under det endelige nominasjonsmøtet i desember bli lang.

I avisintervjuet beklager Forsberg det faktum at han ved å røyke cannabis har brutt norsk lov.

– Mitt utgangspunkt er at jeg ikke kan gjøre annet enn å stille meg til disposisjon. Det er det jeg har gjort hver gang jeg har stilt til valg, sier Forsberg, som forsikrer at han er motivert for fire nye år på Stortinget.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad er 32-åringen fra Sarpsborg en populær mann i eget parti. Både fagbevegelsen, AUF og flere store Ap-lokallag i Østfold skal alle ha ønsket å gi Forsberg fornyet tillit på Stortinget. Dette var riktignok før dagens nyhet.

Thor Erik Forsberg selv har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere overfor tv2.no mandag.

Sittet siden 2009

Thor Erik Forsberg har representert Østfold Ap på Stortinget siden 2009. Den daværende 28-åringen nøt den gang stor tillit også hos nominasjonskomiteen i eget fylke, og ble nominert på en sikker 3. plass etter å ha vunnet en kampvotering mot Stein Erik Lauvås med 34 mot 20 stemmer.

Forsberg er ikke den første stortingsrepresentanten som havner i trøbbel etter omgang med ulovlige stoffer.

LES OGSÅ: Høyre-politiker pågrepet etter narkorazzia

Før helgen ble det kjent at nominasjonskomiteen i Hordaland Høyre vraker Henning Warloe som siden mars har vært siktet i en mindre narkotikasak. Warloe erstattes trolig av superveteranen Inge Lønning.

Forsberg ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2 mandag.