inst3 (Foto: TV 2)
inst3 (Foto: TV 2)
inst3 m (Foto: TV 2)
inst3 m (Foto: TV 2)

Pedofile har fri tilgang til GPS-info om barn

Politiet advarer nå foreldrene mot den hyperpopulære bilde-appen Instagram.

14 år gamle Mia er bare en av mange tusen unge her i Norge som deler bildene sine via Instagram: Det hun ikke har tenkt over er at samtlige 70 millioner brukere av applikasjonen dermed kan se hvor hun har vært når hun har tatt bildene, og på den måten enkelt kan finne fram til hvor hun bor.

– Jeg fikk et sjokk når jeg fant ut av dette, sier moren Ann-Britt Davidsen til TV 2 Nyhetene.

Det vakte stor oppmerksomhet da det ble kjent at kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby (15) utførlig har dokumentert kronprinsfamiliens reisevirksomhet med nøyaktige koordinater. I tillegg hadde kompisene hans tagget en rekke bilder tatt på kronprinsgården Skaugum i Asker.

LES OGSÅ:
– Vi reagerer sterkt på at dere eksponerer vårt barn
– Både uvanlig og sterk reaksjon fra kronprinsparet

Advarer

Nå advarer politiet barn og foreldre mot å bruke denne funksjonen uvørent.

– Man kan godt tenke seg at seksuelle overgripere som ønsker å misbruke barn kan benytte seg av denne informasjonen. Her kan man følge barna gjennom geotaggingen, sier seksjonssjef Lena Reif i Kripos.

ADVARER: Seksjonssjef Lena Reis i Kripos. (Foto: TV 2)
ADVARER: Seksjonssjef Lena Reis i Kripos. (Foto: TV 2)

Når du er tilkoblet et WiFi- eller 3G-nett kan en smarttelefon automatisk lagre koordinatene til hvor blidet ble tatt. Det er dette som kalles geotagging. Når bildet så legges ut via Instagram kan bildet knyttes til et fotokart.

Dermed kan hvem som helst overvåke bevegelsene til den man følger med stor presisjon.

– Jeg visste ikke at det var så lett å spore opp noen, sier Mia selv.

Stas med followers

Det er fullt mulig å velge bort geotagging i Instagram. Det er også mulig å selv bestemme hvem som skal få lov til å følge deg.

Men for de fleste unge er det stas å ha så mange følgere, eller «followers», som mulig.

– Mange unge og barn ønsker oppmerksomhet. Det kan bidra til at de er litt naive og uforsiktige med hvordan de fremstår i sosiale medier, sier Reif.

Slik skrur du av geotagging i Instagram på Iphone:

inst-o-1
inst-o-1
1. Etter at du har tatt bildet, her illustrert med et svært lite vakkert motiv fra nyhetsdesken i TV 2-senteret på Nøstet i Bergen...
inst-o-2
inst-o-2
2. ... så kommer du videre til dette skjermbildet, hvor du kan legge inn ulike innstillinger før du publiserer bildet. Legg merke til den grønne haken som indikerer at bildet er geotagget. Hvis du trykker på denne runde knappen, vil denne markeringen forsvinne.

Hvis du trykker på denne runde knappen, vil denne markeringen forsvinne.

inst-o-3
inst-o-3
3. Har du gjort det riktig, som på dette bildet, vil det nå stå «Enable Geotag». Dette betyr at det ikke er lagt ved GPS-koordinator til bildefilen. Det blir dermed ikke mulig å plassere bildet i et kart på internett etter at det er publisert.
inst-o-4
inst-o-4
4. Det er også mulig å skru av GPS-merking av bilder helt, slik at man i fremtiden ikke trenger å bry seg om dette valget i det hele tatt. Da går man inn i telefonens innstillinger, i dette tilfellet en Apple Iphone. Legg merke til menyvalget som her er nummer fem fra toppen, som heter Stedstjenester. Plassering av dette valget i menyen kan variere.

Legg merke til menyvalget som her er nummer fem fra toppen, som heter Stedstjenester. Plassering av dette valget i menyen kan variere.

inst-o-5
inst-o-5
5. Når du har åpnet Stedstjenester-menyen, har du flere valg. Den øverste knappen lar deg skru av slike tjenester fullstendig. Det vil da omfatte alle applikasjoner på telefonen din, som Instagram og Facebook, men også karttjenesten Google Maps. Lenger nede får du det samme valget for hver enkelt applikasjon. Vil du for eksempel skru av GPS-tilgangen til kun Instagram, skyver du knappen til høyre for applikasjonens navn mot venstre. Den vil da bli grå, slik tilfellet er for Dropbox i dette tilfellet. Når det er gjort, vil Instagram-applikasjonen ikke lenger ha tilgang til telefonens innebygde GPS-mottaker.

Lenger nede får du det samme valget for hver enkelt applikasjon. Vil du for eksempel skru av GPS-tilgangen til kun Instagram, skyver du knappen til høyre for applikasjonens navn mot venstre. Den vil da bli grå, slik tilfellet er for Dropbox i dette tilfellet. Når det er gjort, vil Instagram-applikasjonen ikke lenger ha tilgang til telefonens innebygde GPS-mottaker.