winnerslosers
winnerslosers

Dette er overgangsvinduets vinnere og tapere

TV 2s Kasper Wikestad har dommen klar etter Deadline Day.

Kjøp og salg av spillere er blitt en vesentlig del av fotballen, og det å komponere den rette stallen kan være en utfordring.

I tillegg til sportslige prioriteringer skal det økonomiske aspektet ivaretas av klubben, samt at de skal holde seg innenfor reglene for spillerstallen.

Å mestre overgangsmarkedet er en kunst.

– Det er mange lag som er styrket i år. Mange har vært gode, det gjør jo at situasjonen er verre for de som ikke lykkes, sier TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad til tv2.no.

Lykkelig managerbytte

Kasper Wikestad (Foto: TV 2/)
Kasper Wikestad (Foto: TV 2/)
Wikestad fulgte den siste dagen med overgangsaktivitet tett som programleder for TV 2s Deadline Day-sending, og står igjen med en klar formening om hvem som har lyktes best.

– Swansea står frem som en vinner på alle mulige måter, sier Wikestad.

Det walisiske laget mistet manageren sin til Liverpool etter forrige sesong, han tok med seg Joe Allen for en god slump med penger. Det kan ha virket som en forkledd velsignelse.

– For det første passer Michael Laudrup inn som hånd i hanske til klubbens strategi, det var vesentlig at de fikk videreført og videreutviklet den, sier Wikestad.

– For det andre har de solgt Joe Allen og Scott Sinclair for mye penger, samtidig som de har hentet fire nye spillere som er vel så gode – og sitter igjen med en penger i banken.

Det er vanskelig å ikke peke på Liverpool som den største taperen.

– Nederlag for Liverpool
Ironisk nok er tidligere Swansea-manager Brendan Rodgers mannen mange holder frem som den store taperen i overgangsvinduet.

– Det er vanskelig å ikke peke på Liverpool som tapere, sier fotballkommentatoren.

– De siste salgene de gjorde var nok for å frigjøre midler til å få inn folk fremover. Når de mislykkes med det så er det et nederlag for dem, tror Wikestad.

Generasjonsskiftet på Anfield kan ha gått litt for langt i feil retning, med bare 14 spillere over 21 år i stallen for rødtrøyene.

Situasjonen er likevel ikke helsvart for den tradisjonsrike klubben.

– Den sentrale midtbanen til Liverpool ser veldig spennende ut, med Joe Allen, Nuri Sahin i tillegg til Lucas og Steven Gerrard, de ser likevel tynne ut i forsvar og angrep.

Les også: Phil Thompson etter Deadline Day: – Liverpool forvirrer meg

Stjernekjøp er gode kjøp
Chelsea og Manchester United kommer med på Kasper Wikestads topp-tre-liste over klubbene som har lyktes best. De har konkurrert i et annet marked; der de helt store stjernene er.

Robin van Persie og Shinji Kagawa (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)
Robin van Persie og Shinji Kagawa (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)

Eden Hazard, Oscar, Robin van Persie og Shinji Kagawa er forventet å sette Premier League i fyr denne sesongen.

– Man kan selvfølgelig si at Manchester United mangler litt sentralt på midtbanen, samtidig er de styrket fra forrige sesong, og da tok de 89 poeng, så helt feil er det vel ikke, kommenterer han.

Førsteelleveren til City ser ikke noe særlig bedre ut

Manchester-rival City handlet fem spillere på overgangsvinduets siste dag, uten at det overbeviser TV 2s kommentator.

– Spillerne som kommer inn er ikke stort bedre enn de som går ut, og førsteelleveren ser ikke noe særlig bedre ut. Bredden har aldri vært problemet til City. sier han.

– Jeg har sett Javi Garcia mye når jeg har kommentert portugisisk fotball, og han er en god spiller, men tilfører ikke så veldig mye mer enn Nigel de Jong.

Les også: Manchester City sikret seg Deadline Days dyreste spiller

Queens Park Rangers er et annet lag som har handlet mye. Med 12 spillere inn i løpet av overgangsvinduet er det nødt til å ta litt tid før laget er samspilt. Noen av kjøpene er likevel en klasse over det nivået klubben vanligvis befinner seg på.

– Julio Cesar og Esteban Granero er spillere som er gode nok for langt bedre lag enn QPR, mener Wikestad.

Arsenal kunne lenge se ut som en overgangsvinner, da de handlet tidlig, men etter å ha mistet Robin van Persie og Alex Song er det ganske tilnærmet status quo for London-klubben. Rival Tottenham er også i en lignende situasjon, men ser ifølge Wikestad i utgangspunktet litt svekket ut.

Bunnlag i trøbbel
Større tapere på overgangsmarkedet er likevel Wigan og Aston Villa.

LAMBERT: Har mye å tenke på etter en meget dårlig start i Premier League. (Foto: Clint Hughes/Pa Photos)
LAMBERT: Har mye å tenke på etter en meget dårlig start i Premier League. (Foto: Clint Hughes/Pa Photos)
Wigan har mistet en rekke offensive spillere, blant andre Hugo Rodallega og Victor Moses. Erfarne Premier League-spillere som kan bli vanskelig for erstatterne å nå opp til.

– Det er litt halvkrise for Wigan egentlig, men det så ut som Roberto Martinez fant nøkkelen på våren, så om de nye slår til så er det muligheter, sier Wikestad.

I Birmingham har den nye Aston Villa-treneren, Paul Lambert, blitt tvunget til å fortsette i trenden han hadde med Norwich. Kjøpe rimelig, og forhåpentlig lurt.

– Jeg hadde forventet litt mer av Villa etter den skuffende sesongen i fjor, men det er nok ikke mer penger å bruke der, sier Wikestad.

Fotballkommentatoren poengterer at overgangsmarkedet og kjøp og salg av spillere ikke er en eksakt vitenskap.

Noen vil slå til som man kanskje ikke forventer skal slå til, mens større stjerner vil floppe.

Det får vi se i resten av Premier League-sesongen.

Wikestads Topp tre:
Swansea
Chelsea
Manchester United

Wikestads Bunn tre:
Aston Villa
Wigan
Liverpool