REAGERER: 29-åringens forsvarer, Kim Gerdts reagerer sterkt på ransakingen av boligblokken der siktede bor. (Foto: Montasje: TV 2/NTB scanpix)
REAGERER: 29-åringens forsvarer, Kim Gerdts reagerer sterkt på ransakingen av boligblokken der siktede bor. (Foto: Montasje: TV 2/NTB scanpix)

Siktedes forsvarer om ransakingen: – Ulovlig og uhjemlet

Politiet ransaket fredag boligblokken der den 29 år gamle mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken bor. Ulovlige og uredelige metoder, mener mannens forsvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 12.30-tiden fredag formiddag gikk flere sivilkledde polititjenestemenn med hund inn i boligblokken på Østensjø hvor en 29 år gammel mann som er siktet for falsk forklaring bor.

Boligblokken ligger like i nærheten der den savnete Sigrid Schjetnes sko og mobiltelefon ble funnet natt til 5. august.

En beboer i blokken sier til TV 2 at ransakelsen var varslet på forhånd. Etter det vi kjenner til skulle politiet gjennomsøke hele bygningen, flere leiligheter, kjeller, loft og boder. Men allerede tre kvarter seinere kom politiet ut igjen.

LES OGSÅ: Ransaket blokken hvor siktet 29-åring bor

– Ulovlig

29-åringens forsvarer, Kim Gerdts reagerer sterkt på ransakingen.

– Den er ulovlig og uhjemlet, sier advokaten til TV 2, og forklarer:

NYE UNDERSØKELSER: Politiet gjorde fredag nye undersøkelser i boligen til 29-åringen som er siktet for falsk forklaring. (Foto: Scanpix)

– Han er siktet for falsk forklaring som knytter seg til en uriktig observasjon han sier han har gjort. Når en nå går inn med hund, kan det synes som politiet tror at en hund kan lete etter bevis for en falsk forklaring eller bevis for falsk forklaring. De har en skinnsiktelse som de tror gir hjemmel for disse tvangsmidlene.

LES OGSÅ: Voldtok kvinne i gangtunnel – siktet for falsk forklaring

Kjent fra media

Politiet var inne i boligblokken i tre kvarter og de visste tydelig hva de skulle se etter, men det er uklart om de gjorde interessante funn.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde forteller at hun ikke kan svare på spørsmål rundt den siktete 29-åringens rolle i saken.

– Jeg kan ikke gå inn på denne ransakingen, ettersom siktete har valgt å bli kjent gjennom media og da kan vi ikke svare på spørsmål knyttet til hendelser rundt vitnets person, sier hun til TV 2.

29-åringen har vært interessant for politiet ettersom han tidligere er dømt for en overfallsvoldtekt. I 2007 ble han dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha voldtatt en 29 år gammel kvinne i en gangtunnel under Haukeland universitetssykehus i Bergen året før.

Mannen er også tidligere dømt for flere voldsforhold og vinningskriminalitet.

OVERFALLSVOLDTEKT: Her er mannen som nå er siktet for falsk forklaring fanget opp av et overvåkingskamera før en overfallsvoldtekt i Bergen i 2006. (Foto: Politiet / Geir Huneide TV 2)

I dagens VG sier mannen at han er uskyldig og at han angrer på at han meldte fra om sine angivelige observasjoner til politiet.

– Jeg angrer på at jeg gikk til politiet med mine opplysninger. Jeg gjorde det for å hjelpe politiet i en alvorlig sak. Nå føler jeg meg mistenkt og svært dårlig behandlet, sier han til VG.

Mannens kjæreste hevder ifølge avisen at hun var sammen med ham hele kvelden og gir ham dermed alibi.

LES OGSÅ: Siktet fastholder sin uskyld i Sigrid-saken

Usikre på om de gjerningsmannens DNA

Oslo-politiet jobber intenst med å tråle gjennom et svært omfattende etterforskningsmateriale i den mystiske Sigrid-saken. De har ikke kommet nærmere å konkret kunne slå fast hva som har tilstøtt den 16 år gamle Østensjø-jenta. Men likevel står de heller ikke på bar bakke i saken.

I materialet finnes også en rekke prøver sendt til DNA-analyse. Dette har etterforskerne blant annet tatt fra mobiltelefonen, sokken og skoen som kort tid etter forsvinningen ble funnet i en barnehage få hundre meter fra Sigrids hjem.

Politiet vil ikke avvise at de sitter på gjerningsmannens DNA-profil.

– Dette har vi ingen formening om, sier en ordknapp politioverbetjent Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt til tv2.no.

LES OGSÅ: Stabell: – Den siktete legger et farlig løp for seg selv

Lagt lokk på detaljene

I begynnelsen holdt politiet en svært høy profil med daglige pressekonferanser i saken. Men når etterforskningen nå har gått over i en ny fase og man er sikker på at Sigrid er bortført og enten holdes fanget eller er drept, har man lagt lokk på detaljene.

Dette skyldes blant annet at politiet går ut fra at gjerningsmannen eller -mennene følger mediedekningen av saken tett. I tillegg til at politiet nå går en tidligere voldtektsdømt mann (29) i sømmene etter at han ble tatt for falsk forklaring, har politiet også flere andre personer i kikkerten.

– Vi har mange omhandlete personer og vitner i saken, også personer med tidligere kriminalhistorikk. Men vi må ha konkret grunnlag for å knytte disse til Sigrids forsvinning, sier Rohde.

BISETTES: Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet død i Kolbotn, etter å ha vært savnet i en måned. (Foto: PRIVAT)

Samtidig har man fortsatt ikke kunne slå fast hvor Sigrid ble bortført fra, eller hvilken vei hun tok når hun gikk hjem fra venninnen seint på kvelden lørdag 4. august. Like etter midnatt, natt til søndag 5. august, ble hun meldt savnet.

Siste registrerte livstegn fra henne er en SMS med teksten «Chiller’n hjemme», sendt rundt kvart over tolv. Politiet holder muligheten åpen for at de ikke er hun selv som har sendt meldingen.

LES OGSÅ: – Sigrids foreldre klamrer seg til håpet