
1958 Wartburg 311 Hardtop: Sjeldenhet reddet i tolvte time
Rustet under åpen himmel i Trøndelag i 41 år – nå er den rustfri!
Noen biler er så spesielle at de bare må reddes, nesten uansett hvor dårlige de har rukket å bli.
Vi er kanskje vant med å tenke at det først og fremst gjelder håndbygde, fullblods italienere eller massive britiske luksusdoninger. Heldigvis får vi av og til en påminnelse om at verden ikke er så forutsigbar.
Råsjelden østblokk-coupé
Dette er en slik påminnelse. Og det faktum at mange av oss kanskje ikke engang har sett en slik bil, understreker også at begrepet ”sjeldenhet” like ofte kan brukes om hverdagsbiler som om statusbiler.

Bilen på bildene er nemlig en Wartburg 311, som i utgangspunktet er en bil som forekom på norske veier i forholdsvis stort antall på 50- og 60-tallet.
Les også: Moskvich – barsk russer som aldri har vært vinterkjørt
Produsert i gamle Øst-Tyskland lå den både prismessig og handelspolitisk godt an etter hvert som bilrasjoneringen i Norge ble gradvis lettet, og til slutt avskaffet i 1960, og putringen fra den tresylindrede totakteren ble en velkjent lyd langs norske veier.

Men om bilen var vanlig i utgangspunktet, var noen versjoner langt mer sjeldne. 311-modellen kom nemlig i mange varianter, og den sportslige og elegante todørs hardtop-coupeen vi ser her var nok temmelig uvanlig i Norge den gang.
Kjent i ”miljøet” i årevis
Og den har ikke blitt vanligere siden.
Dette visste merkeentusiastene i Wartburg-miljøet i Norge, og de har lenge visst at det sto en slik i sørgelig tilstand på et hoggeri i Trøndelag. Etter diverse forhandlinger klarte noen av dem å få kjøpt den ut, og da de endelig fikk ta bilen i nærmere øyesyn viste den seg å være akkurat så råtten som de fryktet.

Likevel, bilen skulle reddes, og ble annonsert som prosjekt til en entusiast med pågangsmot – for øvrig en annonse vi plukket opp her på Broom, og anbefalte som en sjelden sjanse for rette vedkommende.
Se vår omtale av annonsen her:
Reddet etter 41 år
Det gikk noen måneder før noen slo til, men i april i fjor ble restene av den dekadente østblokk-coupeen løftet forsiktig ut fra hoggeriet med hjullaster og stor entusiasme. Videoer fra redningsaksjonen kan du for øvrig se i videovinduene nederst i denne saken.

Den uredde redningsmannen heter Glenn Bergseth og holder til i nærheten av Kongsberg. Og når vi får tak i ham på telefon bekrefter han ryktene om at det har skjedd litt med bilen siden det nervøst skjelvende vraket ble hentet for mindre enn halvannet år siden.
Les også: Linda (18) har en flott Taunus GXL coupé
– Bare ett rusthull ...
– Jo da, jeg har fått tatt rusten, i hvert fall.
– Hva? Alt sammen?
– Ja, som jeg pleier å si; det var ikke så mye rust på den – bare ett hull. Det var egentlig borte alt sammen, ler Wartburg-entusiasten.

Han har hatt bra med reserve karosserideler fra rustfrie, gamle firedørsutgaver, men den strukturelle forskjellen på en firedørs stolpebil og en todørs hardtop er minst like stor en liten østtysker som en diger amerikaner. Dermed har det blitt mye tilpassingsarbeid med kapping og sveising for å få den sjeldne coupeen komplett, og mange av de unike coupé-delene som var for dårlige til å kunne reddes har måttet lages på nytt.
Nå er altså rusten borte, og bilen begynner å bli noenlunde komplett sammensatt karosserimessig.
Effektive arbeidstimer
– Resten har jeg ikke engang rukket å se på ennå. Alt er bare fjernet for at jeg skulle kunne konsentrere meg om karosseriet, sier han nesten unnskyldende, og avslører i en bisetning at han heller ikke får jobbet mer enn noen få uker på den hvert år, da den står lagret hos hans svoger i Levanger.

Rimelig effektive uker, tør vi fastslå, etter å ha sett bildene av fremgangen.
Les også: Kule coupeer som garantert ødelegger sveisen din
– Det går jo virkelig unna, dette her. Når blir den ferdig?
– Sånt vil jeg aldri si noe om. Jeg har altfor mange andre biler også, så det kommer noen prosjekter innimellom. Det får ta den tiden det tar, slår han fast.
Det verste over?
Selv om den aller tyngste jobben kanskje er unnagjort, gjenstår mye arbeid med å få trukket opp og restaurert interiøret. Også her er den forholdsvis komplett med hensyn til de spesielle coupé-detaljene, men ”alt” må gjøres.

Belønningen – når den dagen kommer – er at han får en rimelig unik bil. Kun to andre slike coupeer er på veien i Norge, og det spørs om det noen gang har vært særlig flere.
I originallitteraturen listes en type ”311-3 todørs coupé” og en type ”311-300 todørs hardtop coupé”, og selv om de ser identiske ut på bilder regner vi med at denne bilen er en 311-300, da den har hardtop-karosseri. Uansett finner vi ikke produksjonstall, men med drøyt 24.000 produserte Wartburg 311 totalt i 1958 så er det nok uansett forholdsvis beskjedent.

– Det må ha vært en ganske bevisst første eier som slo til på en eksklusiv hardtop-versjon av denne bilen på tampen av bilrasjoneringen i Norge. Har du fått forsket noe i historikken?
– Nei, der er jeg helt blank foreløpig. Det eneste jeg vet er at den ble avregistrert i 1970 og har stått og rustet i skogen siden, men det blir gøy å finne ut av dette når jeg kommer så langt, sier Bergseth.
Klikk i videovinduene under for å se hvordan bilen ble hentet ut fra hoggeriet sist vår:
Les også: Nå er det kroken på døra for den tradisjonelle Ladaen