I 2011 forsøkte Rune Gjeldnes å nå Nordpolen sammen med Cecilie Skog. Isen var for dårlig, og de to måtte gi opp. Nå har isen nådd et nytt minimum. (Foto: Cecilie Skog)
I 2011 forsøkte Rune Gjeldnes å nå Nordpolen sammen med Cecilie Skog. Isen var for dårlig, og de to måtte gi opp. Nå har isen nådd et nytt minimum. (Foto: Cecilie Skog)

Nordpolen smelter: – Folk skjønner ikke alvoret

I 2011 måtte Rune Gjeldnes og Cecilie Skog snu på vei mot Nordpolen. Han er skremt over de nye satellittbildene, som viser at det er 45 prosent mindre is nå enn tidligere.

Rune Gjeldnes har tilbrakt et par år på isen i Arktis og Antarktis.

Han har gått Grønland på langs, til nordpolen flere ganger, og han har gått og skiseilt over hele Antarktis.

I 2000 krysset Gjeldnes Polhavet over isen fra Sibir til Canada sammen med Torry Larsen, uten å få flyslipp med forsyninger underveis.

Torry Larsen og Rune Gjeldnes når land i Canada etter 109 døgn på Polhavet. (Foto: AO2000)
Torry Larsen og Rune Gjeldnes når land i Canada etter 109 døgn på Polhavet. (Foto: AO2000)
Ingen andre har klart dette før dem, og ingen siden. Nå ser det ut som om Gjeldnes og Larsen også blir de siste.

Les: En uslåelig polar-rekord

Dyster rekord

Siden satellittene begynte å overvåke Polhavet har det aldri vært observert mindre is enn nå.

5. september var det 45 prosent mindre is enn gjennomsnittet for 1980- og 90-tallet. Og enda er det minst en uke igjen før kulden normalt kommer, og det fryser på igjen.

26. august var det for første gang mindre is enn da den forrige rekorden ble satt 18. september 2007. Siden er det satt ny minimumsrekord hver dag.  (Foto: NSIDC)
26. august var det for første gang mindre is enn da den forrige rekorden ble satt 18. september 2007. Siden er det satt ny minimumsrekord hver dag. (Foto: NSIDC)
Hvert tiår siden satellittmålingene startet i 1979 har isutbredelsen i august minket med 10,2 prosent. De seks siste årene har vært de seks årene med minst is.

Det er ikke bare isarealet som minker. Andelen tykk og solid flerårsis er kraftig redusert de siste årene. Fra midten av mars og den tredje uken av august 2012 forsvant 51 prosent av isen som er eldre enn fem år.

Les: Isen i nord minker med et område like stort som Island - hver dag

Smelter fortsatt

Den 4. september er det 45 prosent mindre is på Polhavet enn normalt, og Nordøstpassasjen er åpen. Den rosa linjen viser gjennomsnittlig isutbredelse på denne datoen for 1979-2000. (Foto: NSIDC)
Den 4. september er det 45 prosent mindre is på Polhavet enn normalt, og Nordøstpassasjen er åpen. Den rosa linjen viser gjennomsnittlig isutbredelse på denne datoen for 1979-2000. (Foto: NSIDC)
Det er aldri tidligere observert at isen har smeltet så raskt i august. I gjennomsnitt har det forsvunnet 55.100 kvadratkilometer is daglig. Det er et område som er 12.000 kvadratkilometer større enn Danmark, hver eneste dag.

Nordøstpassasjen mellom Stillehavet og Atlanterhavet er åpen, mens isen fortsatt stenger Nordvestpassasjen.

Normalt begynner det ikke å fryse på igjen før i midten av september, så hvor lite is vi ender opp med i år er ennå ikke klart.

SISTE: Den 9. september rapporterte luftputebåten som undersøker forholdene i Polhavet for Nansen Senteret i Bergen at det var minus to grader på 84 grader nord. Det betyr at smeltesesongen er over for i år.

Les: Til Nordpolen med luftputebåt

Vind og varme

Det er først og fremst isen utenfor Øst-Sibir og Chukchi-havet som er blitt borte den siste måneden. Et kraftig uvær tidlig i august brøt opp isen, og etter at det ga seg smeltet isen raskt bort.

Temperaturen har lagt mellom en og tre grader over det normale for august på Stillehavsiden av Polhavet og rundt Nordpolen, og fire grader over i Baufort-sjøen. På Atlanterhavsiden har temperaturen vært en til fire grader lavere enn normalen for august.

Havtemperaturen har vært unormalt høy de siste somrene. Åpent hav absorberer mer varme enn hvit is, og der det ikke er is klarer vinden å blande det varme vannet med kaldere hav under.

I perioder har dette gjort deler av Polhavet fem grader varmere enn normalt.

Skremmende

Den første turen Rune Gjeldnes hadde på isen som dekker Polhavet var i 1997. I 1998 nådde han Nordpolen for første gang. Totalt har han deltatt på åtte ekspedisjoner på Polhavet.

Flerårsisen har tårnet seg opp i store skrugarder. (Foto: Torry Larsen)
Flerårsisen har tårnet seg opp i store skrugarder. (Foto: Torry Larsen)
Den siste turen var sommeren 2011, da han forsøkte å gå på ski og padle til Nordpolen sammen med Cecilie Skog.

– Forskerne har sett det på bildene sine lenge, men første gang jeg virkelig la merke til at det hadde skjedd noe med isen var i 2008, forteller Gjeldnes.

Isen var blitt lettere å gå på. Det var mindre skruis, som kan tårne seg opp til noe som mest av alt ligner grover steinrøyser av is.

Tynn og flat årsgammel is, full av åpne råker. (Foto: Torry Larsen)
Tynn og flat årsgammel is, full av åpne råker. (Foto: Torry Larsen)
– Isen er mye yngre og tynnere, forklarer han, det er nesten ikke gammel is å se der oppe lenger.

Gjeldnes er overrasket over det han har sett med sine egne øyne.

– Det er vanvittig skremmende, sier han. Jeg skjønner ikke at det kan skje så store endringer så fort.

Kortsiktig

Polhavet uten is om sommeren er en drøm for mange. Det kan etableres nye og kortere skipsruter mellom Stillehavet og Atlanterhavet.

I 2011 forsøkte Gjeldnes å nå Norpolen med ski og kano. (Foto: Cecilie Skog)
I 2011 forsøkte Gjeldnes å nå Norpolen med ski og kano. (Foto: Cecilie Skog)
– I første omgang er det dyrelivet som taper på at isen forsvinner, sier Gjeldnes. Vi tjener sikkert på det økonomisk, men det er veldig kortsiktig tenkt.

Gjeldnes tror omfanget av issmeltingen er så enormt at det rett og slett er vanskelig å fatte.

– Mange klarer ikke å ta inn over seg hvor alvorlig dette er, men det som skjer i nord nå er et kraftig signal til oss.

I sommer har norske forskere undersøkt tykkelsen på isen. De støtter Gjeldnes:

– Det er alarmerende, og forskerne har som andre blitt overrasket over hvor raskt denne utviklingen går, sier direktør Jan Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt.

Les: Vil ha Norge som miljøforvalter

Dramatisk

På den første turen over isen i 1997 var målet å nå Nordpolen sammen med kollega David Hempelman-Adams. Etter noen dager tok ekspedisjonen en dramatisk vending.

En brite som forsøkte å nå polpunktet alene opplevde alle polfareres mareritt. Han gikk gjennom isen, og mistet skiene, pulken og radioen sin.

Rune Gjeldnes på Polhavet i 2000. (Foto: Rune Gjeldnes)
Rune Gjeldnes på Polhavet i 2000. (Foto: Rune Gjeldnes)
– Heldigvis startet han etter oss, forteller Gjeldnes.

Briten visste at det eneste håpet var å ta igjen Gjeldnes og Hempelman-Adams, og slet seg videre i sporet deres.

– Vi holdt på å skyte ham da vi hørte det romstere utenfor teltet, smiler Rune. Vi ventet ikke akkurat folk på besøk, og trodde det var en isbjørn.

Mannen var kraftig nedkjølt og hadde store frostskader, og de pleide ham i to dager før de var sikre på at han ville overleve. Da dro de ham med seg til et sted det var mulig å lande med fly, og fikk ham hjem.

Gjeldnes og Hempelman-Adams forfrøs hendene da de strevde med å redde briten, og måtte avbryte sin egen ekspedisjon.

De ble hedret av Royal Human Society etter redningsdåden, og siden har Gjeldnes hatt en høy stjerne i Storbritannia.

Da BBC gjenskapte kappløpet mot Sydpolen i en TV-serie i 2005, var det Gjeldnes som ble valgt til å lede den norske gruppen. Roald Amundsens rolle altså.

Gjeldnes og Heyerdahl

I juni 2012 fikk Gjeldnes en ny utmerkelse.

Rune Gjeldnes med Mungo Park Medal. (Foto: Privat)
Rune Gjeldnes med Mungo Park Medal. (Foto: Privat)
Royal Scottish Geographical Society har utnevnt ham til æresmedlem, og gitt ham Mungo Park Medal.

Den er det bare en annen nordmann som har fått; Thor Heyerdahl i 1950.

– Jeg har visst om tildelingen en stund, forteller Gjeldnes. De ringte meg lille julaften i 2010, og spurte om jeg var villig til å ta i mot prisen.

Han fikk utmerkelsen for turene over Grønland, Polhavet i 2000, og over Antarktis. Ekspedisjonene var ikke bare eventyr, men også forskningsprosjekt i regi av det amerikanske og norske forsvaret, og Universitetet i Bergen.

Medaljen har fått navn etter oppdageren Mungo Park, og blir gitt som anerkjennelse til personer som har samlet viktig geografisk kunnskap i fysisk eller sosialt farlige miljøer.Kilde: NSIDC